【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
笑傲江湖係金庸講到明用來補完獨孤求敗呢一個人物嘅一生。
獨孤九劍系後期草木竹石皆可為劍嘅搵破綻方法。
境界喺重劍之上。
境界喺重劍之上。
但後面自創掌法,就係走錯路啦

一個係內力
一個係招式
點比?

內力講緊越深厚就越勁
而內力係帶動招式

一係就兩個都冇內力咁比
咁玄鐵都唔係玄鐵
如果兩個內力都好撚勁
就要睇九劍練成點

玄鐵空有內力冇招式咪好似覺遠咁
有招式冇內力咪中期令孤沖

根本就係偽名題
境界喺重劍之上。
所以咪話獨孤求敗既九劍同楊過比先可以
至少獨孤九劍入面有破氣式
令狐沖唔識獨孤求敗識
求敗40歲棄重劍用木劍,50歲退隱

雕兄見到應該係木劍進步緊去無劍既求敗

雕兄引渡楊過既內功修練方法更接近求敗晚年無劍既方式
其實楊過同鵰對打嗰陣學到嘅野我覺得只係領悟緊點樣平實出劍
連招都稱唔上
我咁求其你都認得出
咁都有得相認
獨孤九劍唔可以係求敗喺利劍期用既咩?就係求敗後生用九劍用得多發現冇內力淨係靠九劍都淨係可以同人爭鋒未夠夠橫行天下先轉用重劍,而且九劍有進無退當時求敗好似令狐沖誤傷岳不群咁誤傷左義士,之後為左補償就將當時自己既畢生絕學九劍教左比義士/佢既後人流傳落去。
至於第九劍「破氣式」,風清揚只是傳以口訣和修習之法,說道:「此式是為對付身具上乘內功的敵人而用,神而明之,存乎一心。獨孤前輩當年挾此劍橫行天下,欲求一敗而不可得,那是他老人家已將這套劍法使得出神入化之故。同是一門華山劍法,同是一招,使出來時威力強弱大不相同,這獨孤九劍自也一般。你縱然學得了劍法,倘若使出時劍法不純,畢竟還是敵不了當世高手,此刻你已得到了門徑,要想多勝少敗,再苦練二十年,便可和天下英雄一較長短了。」

點會無教。

----------------

令狐沖拳腳功夫造詣甚淺,因之獨孤九劍中那「破掌式」一招,便也學不到家,既看不出對方拳腳中的破綻,便無法乘虛而入。這兩大高手所施展的乃當世最高深的掌法,他看得莫名其妙,渾不明其中精奧,

反證內功無咁上下造詣未必學得晒九劍

-----------------------------

令狐沖係書中贏既多數都係用劍,去到方證任我行級數既拳掌已經收皮,仲想同楊過打
有招>無招>(內力相若時難分勝負)就要盡破所有招
當年好似都有見證
條on9楊粉道理唔夠講
就將d野誇張化
將破箭式誇到反埋飛彈

btw
一拳超人都係炒玄鐵劍法
靠內力需用重劍等兵器
但求敗四十後已經唔用兵器
咁一定唔會係講緊內力方向
四十後草木皆劍理論上一定係靠破招
去到求敗級數重劍都做到舉重若輕(張無忌用巨石鬥華山兩老),重劍反而佔左兵器之利(假設兩人內功功力相若)
事實證明內功高可以鳩嗌就秒左你,單單一套劍法無內力輔助,睇唔出點做到破氣
獨孤求敗嘅九劍,同令狐沖,風清揚一定唔同。
如果你問嘅係笑傲江湖入面嘅九劍加高内力,我覺得又未必赢楊過。我認為内力都有攻防之分,例如九陽防勁,唔等於攻高。内力都要講得爆發力,係唔係所有勁力都可以隨心所欲集中係嗰一劍攻擊上。就好似同馬力嘅車,低轉定高轉先係馬力峰值咁。玄鐵劍除左係内力,亦係代表最剛猛勁力嘅一種,等如降龍十八掌係最剛猛。同内力用落英神劍掌,點頂降龍。
如果你係話完整嘅獨孤求敗嘅九劍,咁已經包含左玄鐵劍嘅剛猛勁力,自然係最高境界。
依家冇人講令狐沖打楊過
令狐沖打楊過又係另外一個更廣泛既討論。

入邊要講的,比依家兩套劍法既野更多
包括吸星大法,九陰真經, 易筋經, 獨孤九劍同埋玄鐵劍法等等

比耐力比修為,又要再計年資,計武學境界,根本上乜都有得講
唔該講番劍法根本,唔好講令狐沖呢個只學左一年既廢物
十年先可以話係初成
令狐沖嘅獨孤九劍, 不能用嚟同楊過比較
兩個內力相若 接住你把重劍都得
重劍根本係講緊只要你內力世界第一
咁你就可以屈到人機
但如果兩個人內力相若
重劍係無優勢
如果重劍已經係無招境界,基本上無乜討論空間。

如果話重劍唔係無招境界,我又覺得講唔去,楊過係神鵰身上學到最多咪大巧不工既劍意,點可能學到劍招
楊過打金輪都後悔唔帶重劍係托大,高手相爭,兵器玩下手都係關鍵
唔用兵器先係內力方向既頂點wor
掃地僧就係個例子
內力一放出黎 d人攻都攻唔入
仲洗乜要兵器 要用兵器只係因為內力未到頂點
未必
重劍可以集中內力係一點
所以楊生先打打下掛住把劍

不過內力都要接近當時世界第一既金輪先work
楊過重劍大成之後已經係全書內力最高既人
咁用重劍當然贏到金輪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞