【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
玄鐵劍唔係求敗創?九劍有獨孤兩個字就有特權?
//風清揚。。。道:「一晚之間學會三招,未免強人所難,這第二招暫且用不著,咱們只學第一招和第三招。不過……不過……第三招中的許多變化,是從第二招而來,好,咱們把有關的變化都略去,且看是否管用。」。。。又喃喃的道:「第一招中的三百六十種變化如果忘記了一變,第三招便會使得不對,這倒有些為難了。」令狐沖聽得單是第一招便有三百六十種變化,不由得吃了一驚。。。//
睇翻原文,獨孤九劍其實真係有招數變化喎,仲好多添。九,數之極。獨孤求敗創九劍,係指自己破盡天下劍法,天下武功,將一生劍技歸納做九式。見晒天下武功,知道破綻係邊,自然知道點樣最簡單地"攻敵所必救"。咁九劍嘅境界就梗係唔係限於呢啲變化,而係咁"學他的劍法,要旨是在一個『悟』字,決不在死記硬記。等到通曉了這九劍的劍意,則無所施而不可,便是將全部變化盡數忘記,也不相干,臨敵之際,更是忘記得越乾淨徹底,越不受原來劍法的拘束。" 即係最終目標,無招勝有招啦。
最後我發覺同鳩硬係到討論真係好on9
浪費左超多時間
佢連金庸自己都寫到話冇破綻既玉女素心劍法都可以話用九劍破到

都唔知仲邊有討論空間

獨孤九劍係基於天下武功 任何一招一式必有破綻呢個前設而創 而家玉女素心劍法呢套劍法都唔係呢個前設之下 自然不被獨孤九劍所克制

獨孤求敗會咁講 只係佢冇想像過有人會識雙手互縛之術 將原本武功入面既破綻 可以同時同另一套武功補去姐

咁都好正常 天下武功高既人的確唔少 但好似周伯通呢d武功高得黎又異想天開既人 一百年都唔知出唔出到一個 係得佢先諗到d咁既武功 自己同自己打架

唔想打多次
用六脈神劍黎使出獨孤九劍應該無敵
明明玄鐵劍係獨孤九劍剋星
我想講玄鐵劍練到最盡係木劍。
但係楊過後悔打金輪法王嘅時候話自己冇帶玄鐵劍出嚟。
有玄鐵劍自己會勁啲, 可以打贏金輪法王。

即係楊過仍然停留喺重劍階段,木劍都未真正到。

黯然銷魂掌 喺沒有獨孤求敗嘅指點之下
更加係走回頭路。 由冇招變到有招。
明顯係自己理解錯咗獨孤求敗嘅諗法

所以做唔到無劍勝有劍, 重劍令佢內力大增, 但係佢真係領悟唔到下一步點走。
佢學習獨孤求敗唔用劍, 但係不得其法。
嫌棄冇招冇式嘅玄鐵劍法, 自創咁多招黯然銷魂掌。 以為可以達到獨孤求敗境界。
但事實係去到結局, 楊過心知沒有玄鐵劍自己弱左。
所以玄鐵劍法同獨孤九劍比
獨孤九劍一定贏
最後就六脈神劍直接射激光
佢同田伯光打,第一日已經教佢手指都係劍。
打人要變通。
當你練咗十年獨孤九劍, 知呢個世間上所有野都係破綻。
到時你用手指都可以打贏人

草木竹石皆可為劍
有易筋經back up唔怕
獨孤求敗用一生創九劍。
會比佢年輕時候嘅重劍打敗????
無劍境界首先要base on強勁既內力
玄鐵劍係練內力 並唔係一套劍法
所以唔會有"無內力"用玄鐵劍打九劍既情況出現
九劍係用黎破招 但破唔到無招
玄鐵劍練到頂lv已經係無招既狀態
到最後都係逼對方同你比內力
風清揚講求敗都叫佢老人家啦,咁肯定過咗40歲同重劍stage啦,所以我相信九劍係最終奧義既無劍境界。

中年仲可以以內力橫行天下,但年紀大點都打折扣,所以唔會老年都仲專研內力向。

至於你話草都可以作劍係因為有內力backup,咁佢曾經練出來既內力到老打折扣都唔會化為烏有架嘛,九劍講求效率,只要佢有足夠既內力驅動草劍就夠,唔洗去到玄鐵劍咁猛力
無寫明過佢幾時創九劍
可能係後生個時創
但到中年發現有缺點又走去練重劍
練到最後=內力+九劍=無撚敵
玄鐵都無劍法,大大力一野劈落去都叫劍法咩笑死人
九劍就真係劍法啦,無招劍法

唔好理未有內力既令狐沖
當滿內力楊過用玄鐵劍對滿內力楊過用九劍
我覺得應該都係兩敗俱傷
掃地僧表示愈老d內力愈勁
世界大戰 抹黑宇宙了 can you feel
其實我見到好多人將獨孤九劍同埋玄鐵劍嗰把劍擺埋落去比較, 咁樣真係好唔公平. 咁如果我用獨孤九劍揸住把玄鐵劍呢?

而且如果將內力擺埋落去, 咁你不如用六脈神劍去比. 始終金庸嘅世界觀就係年代越係遙遠武功越利害. 越女劍法 甚至乎可以零點1秒打幾百把劍落地.

其實如果你再睇多次笑傲江湖, 就會明白其實兩套功夫殊途同歸. 到最後都係講求達到無招勝有招. 已無招勝有招嘅最重要境界, 就係一個"悟"字.

我記得令狐沖問過風清揚, 如果兩個都係無招勝有招咁點. 最後就係睇經驗同埋"悟". 風清揚一生都只係遇過唔記得好似係一兩個.

玄鐵劍法係楊過領悟唔出嚟嘅無招勝有招, 獨孤九劍可以話係獨孤求敗領悟出嚟嘅無招勝有招. 就算係無招勝有招同一個領域上, 獨孤九劍都可以話完全唔同 Level.
信我
九劍破氣式係傳説中既禁技
重來都冇交代過
呢一式足以推林金庸武學理論
驀地裡屋中柴火一暗,板壁破洞中飆進一股疾風,楊過身隨風至,挺劍向慈恩刺去,喝道:「好,你我今日便較量較量。」慈恩右掌斜劈,欲以掌力震開他劍鋒。可是楊過這路劍法實是獨孤求敗的絕技,雖然年代相隔久遠,不能親得這位前輩的傳授,但洪水練劍,蛇膽增力,仗著神雕之助,楊過所習劍法已仿怫於當年天下無敵的劍魔。

原來玄鐵劍法唔關求敗事係楊過自己創
可以破同複製一切武功嘅乾坤大挪移究竟破唔破到破一切招式嘅獨孤九劍
次日他又練那『凌波微步』,照著卷中所繪步法,一步步的試演。這步法左歪右斜,沒一步筆直進退,雖在室中,只須挪開了桌椅,也盡能施展得開,又學得十來步,驀地心想:「待會送飯之人進來,我只須這麼斜走歪步,立時便繞過了他,搶出門去,他未必能抓得我著。豈不是立刻便可逃走,不用在這屋裡等到變成老白臉了?」想到此處,喜不自勝,心道:「我可要練得純熟無比,只要走錯了半步,便給他一把抓住。說不定從此在我腳上加一副鐵鐐,再用根鐵鏈鎖住,那時凌波微步再妙,步來步去總是給鐵鏈拉住了,欲不為老白臉亦不可得矣。」說著腦袋擺了個圈子。
當下將已學會了的一百多步從頭至尾默想一遍,心道:「我可要想也不想,舉步便對。唉,我段譽這樣一個臭男子,卻去學那洛神宓妃婷婷娜娜的凌波微步,我又有什麼『羅襪生塵』了?光屁股生塵倒是有的。」哈哈一笑,左足跨出,既踏『中孚』,立轉『既濟』。不料甫上『泰』位,一個轉身,右腳踏上『蠱』位,突然間丹田中一股熱氣衝將上來,全身麻痺,向前撞出,伏在桌上,再也動彈不得。
他一驚之下,伸手撐桌,想站起身來,不料四肢百骸沒一處再聽使喚,便要移動一根小指頭兒也是不能,就似身處夢魘之中,愈著急,愈使不出半點力道。
他可不知這『凌波微步』乃是一門極上乘的武功,所以列於卷軸之末,原是要待人練成『北冥神功』,吸人內力,自身內力已頗為深厚之後再練。『凌波微步』每一步踏出,全身行動與內力息息相關,決非單是邁步行走而已。段譽全無內功根基,走一步,想一想,退一步,又停頓片刻,血脈有緩息的餘裕,自無阻礙。他想熟之後,突然一氣呵成的走將起來,體內經脈錯亂,登時癱瘓,幾乎走火入魔。幸好他沒跨得幾步,步子又不如何迅速,總算沒到絕經斷脈的危境。
他驚慌之中,出力掙扎,但越使力,胸腹間越難過,似欲嘔吐,卻又嘔吐不出。他長歎一聲,只有不動,這一任其自然,煩惡之感反而漸消。當下便這麼一動不動的伏在桌上,眼見那個卷軸兀自展在面前,百無聊賴之中,再看捲上未學過的步法,心中虛擬腳步,一步步的想下去。大半個時辰後,已想通了二十餘步,胸口煩惡之感竟然大減。
未到正午,所有步法已盡數想通。他心下默念,將卷軸上所繪的六十四卦步法,從『明夷』起始,經『賁』、『既濟』、『家人』,一共踏遍六十四卦,恰好走了一個大圈而至『無妄』,自知全套步法已然學會,大喜之下,跳起身來拍手叫道:「妙極,妙極!」這四個字一出口,才知自身已能活動。原來他內息不知不覺的隨著思念運轉,也走了一個大圈,膠結的經脈便此解開。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞