【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
九劍重有破招呢個理念,即係假設對方重有招呢樣野
令狐沖都問過風清揚如果對方都係無招,風清揚都答對方都係無招都好難講
而玄鐵劍法最後都係無劍勝有劍
玄鐵劍法係無招式,所以根本無招可破
咁即係兩者嘅優勢加埋先係最勁
因為鳩硬冇親戚開咗太多個舖, 自己懶搵唔返。
你將把劍推前個動作咪就係招式囉。
一身都係破綻。
你用強大內力屈到人哋唔可以唔防守咋嘛。

但對手內力同你一樣/或者比你更強嘅時候。 輕輕一下就格走咗你把劍/打中你要害啦
好多人以為潮文係盲讚令狐沖
其實真係得你先知係用黎串你

咁都有得相認
『佛光普照』
掌法只一招,並無其他變化,威力在於以「峨嵋九陽功」作為根基,一掌既出,敵人避無可避。

其實玄鐵劍法就好似佛光普照咁 掂一下就死
至於樓上有人話 冇內力點算
其實冇內力係連把劍都拎唔起 根本冇得講落去
令狐沖風清揚同獨孤求敗所理解嘅嘢點同。

佢意思係你每一個動作都係招式。
你揮劍佢咪打你弱點。

你用玄鐵劍法打獨孤求敗, 未打得中獨孤求敗已經畀佢用石仔打跛你隻腳。
之前討論過啦
可以用道家黎理解

九劍係後於玄鐵

九劍係無招,甚至無內力無劍都得
斷劍,將軍刀,骨頭都可以用黎使
真正不滯於物

玄鐵劍法只係楊過勁,套劍法本身垃圾
如果玄鐵劍法叫勁,咁倚天劍法,屠龍刀法仲勁
同意
我覺得有點似泰拳vs MMA咁
泰拳招式簡單直接,但你只要練到夠大隻就好勁
MMA就集百家之大成,包括泰拳,無招勝有招
有一個問題
當九劍係木劍期所創,個前提係獨孤開始不滯於物,冇得發揮100%嘅玄鐵劍法之後先創造九劍喱個去替代?
越女劍又無重劍既內力 , 又被九劍破劍式克制 , 成日被人吹奏
令孤玩到後發而先至
獨孤一直講緊係打人搞到你唔防會死
假設玄鐵把野車落去 有野擋到唔爆就先有得講
如果楊過同令孤打
應該係楊過重傷 令孤死撚左
之後被任大小姐殺
玄鐵劍法係無招式可言
練既係內功法門,最後係練到草木皆可為劍再到無劍勝有劍
獨孤九劍著重係破招,假期對手係有招式
但去到絕頂高手好似東方不敗、喬峰咁根本無招式可以比你破
內力夠強大,直頭震碎你把劍
同埋成篇九劍係無修煉內功法門
單純練獨孤九劍係贏到高手,但贏唔到內功高手
如果你係比較緊兩套武功
咁楊過拎重劍 令孤沖用九劍互攻
楊過一下直刺 令孤沖把劍已經指住楊過隻眼
一係楊過收招一齊無事 一係照直撞埋去一齊死
無九劍基礎既重劍 雖然算係無招
但唔見得會比九劍高

如果你比較緊兩個角色
咁楊過好明顯只得其法 不得其意
學完無招既重劍 創返一套有招既掌法
仲要招式花巧
計實力 楊過贏九條街
但如果計境界 令孤沖一定比較高
金庸世界入面內功贏撚曬

九劍只係冇內功之下嘅折衷

返去天龍時代蕭鋒一套簡單嘅太祖長拳殺無數人
金庸世界係講內力
內力夠深厚 一力降十合
咩技巧係絕對力量面前都係無用

所以根本無咩好比
九劍又好 玄鐵都好 只係一個階段
高手去到後面已經係比內力
好似掃地僧咁深厚內力三尺氣牆
你覺得九劍埋到佢身?要同佢鬥咪又係鬥內力

玄鐵劍無內力 咁有咩好比 無內力連鐵劍都提唔起
你不如話toyota同法拉利鬥快
但法拉利唔比裝引擎
錯啦 東方不敗都有破綻
只係出招太快 令孤破唔切
幾條友圍攻都死
當然啦 一打一令狐係唔夠佢地打
去到無劍階段就一定勁過玄鐵劍法
所以咪話東方不敗快到好似無招咁
你破佢上一招時佢已經出緊下一招
喬峰都係一樣,快到王語嫣提場都提唔切
同埋東方不敗係因為分心要睇住楊蓮亭
否則四人合力都贏唔到佢

唔好腦補
金庸講緊最頂級既降龍掌都有招
你句高手無招邊到睇返黎
點睇葵花 贏 九劍
錯撚哂啦

玄鐵劍法只係大巧不工,但終究係有招,只係招數好普通好簡單,對九劍黎講,起手一劈就已經有破綻

你話無劍就出唔到九劍
咁點解釋令孤沖扮將軍用刀打贏嵩山班友,用骨頭打贏林平之?

評價一套劍法,應該係兩個內力相當既人黎比試,兩個人內力差唔多既話,震條鳩毛咩震

你將楊過同玄鐵劍法綁埋一齊就已經錯撚7哂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞