【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
如果對外功有自信既人。根本唔會突登用對掌黎比內功。

再講呢段比完之後已經叫楊過比外功啦
屌。最初咪已經拿左段歐陽峰打洪七公比你睇。
個段仲要係射鵰入面生死關頭用黎搏命你又唔計
未討論就先投票 感覺上好多bias
歐陽鋒只感身上炙熱,腳下船板震動甚劇,知道這截船身轉眼就要沉沒,但洪七公兀自纏鬥,毫不稍懈,再不施展絕招殺手,只怕今日難逃性命,右手蛇杖忽縮,左臂猛力橫掃出去。洪七公以竹棒追擊蛇杖,左手揮出擋格他手臂,忽見歐陽鋒手臂隨勢而彎,拳頭疾向自己右太陽穴打來。

下面就已經係剛剛個段靈蛇拳法解說
咁你係咪想1001先再投票
隻狼狗有冇沖入黎柒
無錯 去到鬥內功既時候就預咗要死
冇討論空間
重劍係獨孤求敗30-40歲用
九劍係40歲後用
一定係九劍勁
你自己睇返神鵰第十一回就知道佢地之前已經鬥咗外功
同埋我想表達既係一去到要對掌鬥內功既時候就冇得返轉頭
用腦諗下都知。一鬥內功就幾條友企定係度幾個時辰。有人求其拿把刀插一插你就玩完

認真搏命場面一亂點會對掌對咁撚耐
所以咪已經到左外功差唔多既人就會鬥內功。

佢地鬥完內功。大家二敗俱傷。發現內功差唔多咪又係叫楊過幫拖鬥返外功
我覺得玄鐵劍法 內力封頂+玄鐵劍用玄鐵劍法 一野敲落去 所向披靡
風清揚個個年代D人既招式, 同射鵰三部曲個年代差好撚遠喎
笑傲年代D人, 都無人可以用兵器打到D內功氣場出黎, 咁當然可以破到人地D招啦
但楊過拎起把玄鐵重劍一指, 有股內勁打出去既時候, 令狐沖仲可唔可以拎住把劍破招
其實睇真D兩者都係無招,黃易既項少龍最後用既都係蠻力無花巧劍技配合厚背重身刀,以重量加自身力量取勝。

不過實際武器對打講既一定係經驗(閱讀能力同反制招式套路)>速度>力量。
呢段都係睇緊高手過招 就算外功差唔多 都唔知對方內功係去到咩水平
好似七公咁 佢都以為自己守住冇死 點知唔係
所以先有"生怕求榮反辱,枉自送了性命"呢句
二黎就係係咪大家都想攬炒
正正常常都唔會想去到呢個地步
一係好似西毒咁真係傻撚左 二黎好似七子打東邪個時都係搏左條命
笑傲有最強內功北冥神功既變化版吸星大法
前面有講係因為外功容易收手點到即止。但內功難收。

但真正拼命相搏既話外功既重要性唔會比內功差
啲人唔練內功,吸埋吸埋都係雞碎咁多
令狐沖不等於9劍
獨孤求敗仲早過五絕,同寫九陰真經條友同年代,相差成三四百年,令狐沖輸楊過不等於9劍輸,不過9劍亦唔係個topic咁講可以VS重劍,因為獨孤求敗既9劍根本就係玄鐵劍既內力+9劍呢套劍法,係啲人on9要分開講
唔同年代武功相差太遠冇得比啦,楊過運氣內功大叫一下已經震死哂日月神教
冇楊過兩條友鬥到死咗啦仲有機會鬥外功咩
九劍點都係劍魔劍術大乘,破氣式係最好既證明(令狐沖=/=九劍),唔會係重劍之前。

我認為重劍已經係無招境界,所以打和平。

如果你反證到重劍未係重劍無招,咁就九劍贏。

如果你話沖哥定過兒贏,過兒99%贏,本身沖哥就話佢劍法贏唔到方證同任我行掌法,更唔好話同降龍比肩既黯然
冇楊過就唔會鬥內功啦…
又黎?又要世界大戰?悶唔悶呀你地
那人將木劍在空中虛劈一劍,這一劍自上而下,只不過移動了兩尺光景,但斗室中竟然嗡嗡之聲大作。令狐沖讚道:「老前輩,好深厚的功力!」

春去秋來,歲月如流,楊過日日在海潮之是練劍,日夕如是,寒暑不問。木劍擊刺之聲越練越響,到後來竟有轟轟之聲,響了數月,劍聲卻漸漸輕了,終於寂然無聲。又練數月,劍聲復又漸響,自此從輕而響,從響而輕,反覆七次,終於欲輕則輕,欲響則響,練到這地步時,屈指算來在海邊已有六年了。

楊過越刺越響,任我行內功至少有十六年前級數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞