【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
你岩呀 所以木劍都係俾多左出黎
但楊過連拎把普通劍都唔掂 又點可能係木劍之境
火影哥都會認同求敗老年係用木劍=九劍
應該係咁講求敗練完玄鐵劍之後有冇必要再用九劍?
佢都已經學識一招收你皮
點解仲要等人出招慢慢破?
用重劍打得贏法王唔代表佢未到木劍境架嘛。。。。
利劍境=靈巧為主
重劍境=動作簡單 下下都重
木劍境=可重可輕 收放自如
完全無衝突wor點會係退化
同一個人, 就算係楊過,揮木劍都快過揮玄鐵劍。
講到楊過劍法可以打贏獨孤求敗
世界一流既重量級拳手
都唔會一招收同級對手皮啦

獨孤求敗唔係火影呀
咁就睇下你點理解無劍境
我覺得無劍係再高草木均可為劍一級
即係可能手中無物 甚至內力外放都形成劍氣(類似六脈/一陽)
這柄輕飄飄的木劍要能以輕制重,只有兩途:一是劍法精奧,以快打慢;一是內功充沛,恃強克弱。
楊過講既 你可以當佢get錯晒
但至少楊過自己表現出黎做唔到以輕(普通劍)制重(金輪)
比盡你打和 咁已經唔係楊過自己口中既木劍之境
40歲後嘅個把木劍只係一種意識形態
並唔係佢揸住一把木劍
事實上係獨孤求敗已經唔需要有把劍/有樣野係手就用到劍招

獨孤九劍 可以理解為破解所有功夫嘅理論
實踐上係隨使用者所識嘅野隨意去發揮
最終目標係針對對手所用嘅武器 / 功夫而擊眹對手

玄鐵劍法 實際上亦算係理論嘅一種
重劍無鋒只係媒介
大巧不工先係重點
獨孤求敗認為招式其實多餘
事實上化繁為簡用最簡單嘅動作配搭內力就唔使搞咁多野

至於硬要比邊種勁D其實又口同鼻拗
又或者兩種境界可能係並存
然而最終目標係 無劍勝有劍 嘅境界
相信兩位主角都未達到呢個水平
同埋楊過冇重劍都係贏法王架,只係用重劍硬撼可以一劍秒(前題係法王見你用重劍仲同你撼)

後尾法王出陰招先傷到楊過,但都係比楊過黯然反殺
求敗用木劍係縱橫江湖多年既心境變化,唔係邊把劍勁,邊套劍法好用。
無名利劍:(意譯:呢把野真係好撚勁,單挑團P都冇得頂)
係初出江湖既後生仔心態
紫薇軟劍:(意譯:30歲前用,殺左唔少壞人都傷左唔少好人,唉,好撚Sad,掉左佢算啦)
係求敗遊歷江湖成長既證明
玄鐵重劍:(意譯:識咁多劍招冇撚用,係勁既一野轟埋去就可以收工)
係求敗打贏眾多對手知道乜野先叫勁既領會
腐朽木劍:(意譯:我已經去到唔用劍都贏你地啦,仲爭咩阿)
係求敗已經去到與世無爭既境界
金輪明顯停左係玄鐵個LEVEL
但係楊過去到搵返小龍女就已經退隱江湖,好明顯係木劍level
但係楊過一定冇放棄武功,因為佢教黃衫女真既摧堅神爪
都係個句 木劍之境唔係包贏
佢無get錯 只不過係佢估唔到到左木劍境之後出返黎法王都已經到左差唔多既境界
只係大家同級數姐
即係一個國家重量級拳王
係咪包打贏全世界所有重量級拳王先
即係有個人可以舉起重劍揮得好輕鬆
然後一同人打就成把劍甩埋手 但都係重劍之境
求敗係唔止木劍級數wor

四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。

木劍之後再精修先係"無劍"級數
如果你地話木劍=無劍=求敗既頂點
咁就另一種講法
應該咁去理解
木劍=草木竹石均可為劍

自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。
>> 企你度乜都唔做已然散發到劍意劍招

唔知你地有無睇過布袋戲
就好似企係度
突然間唔知邊度射條光 / 氣
咁就擊敗敵人
資料太少 比較不能
唔明你想表達咩
這柄輕飄飄的木劍要能以輕制重,只有兩途:一是劍法精奧,以快打慢;一是內功充沛,恃強克弱。
楊過講既 你可以當佢get錯晒
但至少楊過自己表現出黎做唔到以輕(普通劍)制重(金輪)
比盡你打和 咁已經唔係楊過自己口中既木劍之境
其實楊過未達到木劍境界有幾奇?佢點都未到求敗級數架啦,點解啲人一定要講到佢去到呢個境界?
求敗係唔止木劍級數wor

四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。

木劍之後再精修先係"無劍"級數
如果你地話木劍=無劍=求敗既頂點
咁就另一種講法
應該咁去理解
木劍=草木竹石均可為劍
依然要透過媒人去使用劍招
但係就唔在局限用"劍" 呢樣野

唔知你地有無睇過布袋戲
就好似企係度
咁就擊敗敵人
屌成日打錯字
=========
應該咁去理解
木劍=草木竹石均可為劍
依然要透過媒介去使用劍招
但係就唔在局限用"劍" 呢樣野

唔知你地有無睇過布袋戲
就好似企係度
咁就擊敗敵人
咁兩個木劍之境既人打都要分高下既
到時可能就係靠環境, 隨機應便各種因數分勝負
金輪法王都係萬中無一既高手(應該都橫掃西域)
有同木劍之境同級既實力都唔奇既

個人認為楊過重劍一定無求敗重劍勁
始終佢係經歷過利劍階段 同突破埋重劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞