【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
舉重若輕喎
舞唔掂的話就係未到家了
正常應該會諗到
你識跑
係唔係代表你24小時都只會跑, 唔會慢行
而家唔係話一定贏 始終楊過唔係求敗
但係而家斷左把劍 斷劍wo
即係原來所謂既木劍之境打同級神兵對手就斷劍
咁一係就楊過未真正到木劍之境 即係好似令狐沖咁唔係用緊完美版九劍
一係就原來木劍之境只可以強凌弱 打唔到同級對手 即係楊過又係未真正到達木劍之境
如果你覺得木劍之境要睇埋對手用咩武器 咁求敗既然可以一生只攻不守
一係當年d對手內功同求敗差距已經好遠
如果當年都有同級對手 咁更加證明求敗係劍法精奧,以快打慢 = 木劍時都係用緊九劍
當然 可以楊過都錯晒 求敗當年可能真係勁到用重劍玩到令狐沖咁係空中狂轉
咁咪即係楊過既重劍未去到木劍囉。

求敗係境界提升上木劍。
楊過係內力進步以為上左木劍。
實際上未能用木劍勝自已重劍
再勁都係係高級重劍,
仲未了解求敗點解用木劍可以棄重劍
佢地仲係停留緊楊過用到木劍就=到左獨孤求敗木劍lv

佢地唔會諗到楊過都可以只係史火龍用降龍咁
玄鐵劍法著重大力,用蠻力一野轟落破壞所有野
點解要出破箭式?
加上玄鐵劍法一定要配玄鐵劍
反而獨孤九劍就拎樹枝都出得
我覺得係咁
獨孤九劍係拳賽學打點數去贏對手
相同級數(內力),例如輕量級,你技巧高就贏
而玄鐵劍索性練到重量級,你打咩級數既對手都係一野轟落去,唔通對住個輕量級,仲同你打點數?

咁重量級對手都係重量級
所以到時候仲係要用返技巧(=九劍)
呢個係楊過自行理解,不是求敗口訣指點。
重劍太剛猛,自己舞到內力收放自如姐

但結局仍然未到無劍之境,只係重劍。
不過係重劍士進步左,未轉職
求敗重劍境個時已經橫行左天下
所以可能真係對手問題
求敗根本成世人都蝦人
我覺得獨孤求敗嘅九劍係練完玄鐵劍再上先有咁勁
求敗重劍期已經橫行天下,本身係重劍勝有劍,佢再練上去木劍期無劍期只係挑戰自己用木劍劍勝有劍去到無劍勝有劍。講緊係自己無劍勝過人地揸劍都得,又或者係無劍期既自己勝過有劍期既自己,根本就冇證據顯示無劍勝有劍係要無劍期既求敗唔揸劍勝過同樣無劍期既求敗揸劍。所以執著於楊過後悔唔帶重劍就未脫離重劍期根本就冇意思。

忽然間身後一人柔聲說道:「別怕!用暗器打他。」當此危急之際,郭襄也不及辨別說話的是誰,在身邊一摸,急道:「我沒暗器。」眼見尼摩星又逼近了一步,不知如何是好,只得雙掌使招「散花勢」,護在身前。她手掌剛向前伸出,身後突有一股微風吹到,只感手腕輕輕一振,腕上一對金絲芙蓉鐲忽地離手飛出,叮叮兩響,撞在尼摩星的鐵杖之上。

這兩下碰撞聲音甚輕,但尼摩星竟然就此拿捏不住,兩條黑沉沉的鐵杖猛向後擲,砰砰兩聲巨響,撞在牆壁之上,震得屋樑上泥灰亂落。尼摩星雙杖脫手,身子隨即跌倒。但他一個觔斗翻過,背脊在地下一靠,借勢躍起,「哇哇哇」的怒聲吼叫,黑漆漆的十根手指伸出,在半空中和身便向郭襄撲到。

郭襄大駭,不暇細想,順手在頭髮裡拔下一枚青玉簪,揚手便往尼摩星打去,只見身後微風又起,托著玉簪向前。尼摩星左手在前,右手在後,突見玉簪來勢怪異,急忙雙手齊隔,接著輕叫一聲:「古怪的!」坐倒在地,便此一動也不動了。

但見尼摩星雙掌掌心都穿過一孔,一枚青玉簪釘在他腦門正中的「神庭穴」上。這青玉簪稍加碰撞,即能折斷,卻能穿過這武學名家的雙掌,再將他打死,發簪者本領之高實是不可思議。

事實上佢淨係用掌風已經可以令郭襄支碧玉簪穿過尼摩星雙掌再釘死尼摩星

又見楊過掌法越變越奇,再鬥百餘招只怕便要為他所制,情急之下,毒念陡生,猛地裡鐵輪向楊過右肩砸下,乘他沉肩卸避,右手銅輪突然飛出,擊向郭襄面前。她綁在木樁之上,全身動彈不得,如何能避?

楊過大吃一驚,急忙縱起,揮右袖將輪擊落。但高手廝拼,實是半分也相差不得,他只求相救郭襄,全身門戶洞開,法王長身探臂,鐵輪的利口衝向楊過的左腿。

而佢一手一袖係明顯穩贏有武器既金輪,而且用衫袖可以將有利口既輪擊落黎,基本上楊過已經去到草木竹石皆可為劍既境界

適才兩人在梯級上較量了這一招,楊過但覺法王掌管力沉雄堅實,生平敵手之中從未見過,不由得暗暗稱奇。心想自己在海潮之中練功,力足以與怒濤相抗,十六年前法王已非自己對手,何以今日他一掌擊下,自己竟會險些兒招架不住?眼見他雙輪砸至,竟不避讓,長劍抖動,有心要試一試他的真力。霎時劍輪相觸,聲如龍吟。兩股巨力再度相抗,喀的一響,楊過的長劍斷成數截,法王的雙輪也自拿捏不住,脫手飛出,跌下高台,砸死了三名蒙古射手。楊過心下暗驚:「一十六年來,我從未使過玄鐵重劍,今日可當真忒也托大了。」

至於你話佢明明揸劍柒左,其實只係佢專登唔避開法王雙輪想硬碰硬試下法王功力先會斷劍,而且楊過單手斷劍,但把劍仲係手上,同時法王係雙手兵刃齊失喎,明顯楊過係高班過法王

好明顯,楊過最起碼已經同草木竹石皆可為劍既境界相差不遠,仲話緊佢係重劍期既明顯冇認真睇書
係楊過自己講,用重劍不會搞到依家咁唔夠佢打 。
即係未能用木劍打贏金輪法王。仍然要依賴重劍。楊過把重劍未可以擺去劍塚葬

唔識九劍境界上唔到木劍,
唔可以用木劍勁過重劍。
咁其實楊過用返重劍都會打爆到金輪=一樣橫行天下
但咁睇就真係唔覺楊過係同求敗一樣可以棄完重劍到更強既境界
除非重劍>木劍呢個過程 係求敗黎講同楊過一樣係一個倒退
即係由內功為重轉做靈巧為重 咁樣支持重劍>九劍又會講唔通
木劍=/=無劍
木劍之後再精修先係無劍
普通既九劍就只係令狐沖咁
練完玄鐵劍後
就無左出劍唔夠人快既問題
木劍只係一個代表姐
「四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍」
咁人地叫劍魔,咁放把木劍,唔通放樹枝咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞