【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
《九陰真經》總網係用梵文寫嘅,郭靖後來得到一燈大師個天竺高僧 friend 幫手翻譯先睇得明,《神雕》、《射雕》時間線之中,只有郭靖一個連總網都練埋
《九陰真經》總網係用梵文寫嘅,郭靖後來得到一燈大師個天竺高僧 friend 幫手翻譯先睇得明,《神雕》、《射雕》時間線之中,只有郭靖一個連總網都練埋
邊個話獨孤九劍唔可以用內功揮動?
獨孤求敗冇內功?
風清揚神隱華山咁多年冇內功輕功?
果D劍宗傳人都有內功啦。
勁過氣宗TIM
令狐沖本身有氣宗內功,化功後學習咗吸星大法同易根經,都有內功。

你講到零內力九劍廢??係令狐沖病緊炸
你唔講零內力用降龍十八掌??打狗棍=廢
令狐沖有3次在出獨孤九劍果陣淆底
1. VS武當太極劍, 太極劍將短處收埋係長處入面,最後比令狐沖誤打誤撞拮中嬴。
2. VS東方不敗 ,東方不敗出招極快,破綻1秒都冇,但係由於東方不敗連續出招,令狐沖係重複既招式搵到破綻。
3. VS 日月神教,當時華山山洞冇光,令狐沖睇唔到對方招式,出唔到獨孤九劍,最後因為十長老有腿骨有磷光先見到對手出咩招 。

總括黎講
玄鐵劍法無招可言,所以令狐沖破唔到
加上佢將內力轉化做強大破壞力收你皮,所以唔會有長時間對戰情況出現。令狐沖更加搵唔到破綻
玄鐵劍法>獨孤九劍
九陰真經一直係中文
黃裳自己修訂萬壽道藏個陣悟出黎嘅

九陽同梵文有關
但都係中文
只不過係夾喺梵文釋迦經中間
出面d劍法幾多招都唔及得上重劍
化繁為簡
內力盡出既重劍又唔及得上攻人死穴既九劍
殺雞焉用牛刀
講緊獨孤九劍啊
唔係令狐沖同楊過啊
審題啦朋友
獨孤九劍唔洗人出?
風清楊快得過東方不敗?
風清楊冇光可以破到招?
兩本劍法自己打起上黎?
用腦啦朋友
獨孤九劍唔洗人出?
風清楊快得過東方不敗?
風清楊冇光可以破到招?
兩本劍法自己打起上黎?
用腦啦朋友
blocked
《九陰真經》的總綱,黃裳刻意以漢文音譯的梵文寫成
所以初時郭靖、周伯通都唔知呢段講乜
後來郭靖誤打誤撞
聽到一燈大師同個天竺高僧用天竺語對話
先知原來總綱係漢文音譯嘅梵文
翻譯後先習得總綱
我記得睇書講求敗係學完玄鐵劍先學到無招勝有招(九劍?)
如果講既無招勝有招係九劍 咁自然九劍勁d
只有係講過無劍勝有劍係最後既境界
無招勝有招無講過係邊一個境界
比緊劍法啊朋友
問緊風清揚九劍勁定風清揚玄鐵劍勁啊
楊過拿玄鐵劍無光都係廢物
咁玄鐵劍點勁過九劍啊
再講玄鐵劍法係劍招唔係內力啊
內力係楊過跟獨孤求敗練內功嘅方法練出黎嘅
唔係玄鐵劍法
睇黎係你無用腦啊朋友
你返去睇火影算啦
請問咩情況下楊過用玄鐵劍法打得贏用獨孤九劍既獨孤求敗?
金庸從來無講明笑傲江湖時間點。如果你用返射鵰三部曲既宋末角度去睇根本大把bug,倚天時期武當初創。但當時已有華山派

但笑傲講五嶽劍派歷史提到五嶽劍派崛起係約六七十年前,對比少林,武當,娥媚呢啲有幾百年歷史既門派差得遠

點睇邏輯都唔太通。

再講九劍係成套劍法口訣流傳下來。唔係失傳。講時間線失傳。例如降龍十八掌因為後來丐幫幫主學唔齊。郭靖又將成套秘訣收埋左係
把劍度之後自盡咪失傳。

至於玄鐵劍法一直都係講內勁囉:
「他一面和神雕搏擊,一面凝思劍招的去勢回路,但覺越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦。比如挺劍直刺,只要勁力強猛,威力遠比玉女劍法等變幻奇妙的劍招更大。」

「當晚他竟不安睡,在水中悟得了許多順刺、逆擊、橫削、倒劈的劍理,到這時方始大悟,以此使劍,真是無堅不摧,劍上何必有鋒?但若非這一柄比平常長劍重了數十倍的重劍,這門劍法也施展不出,尋常利劍只須會在手□輕輕一抖,勁力未發,劍刃便早斷了。 
  其時大雨初歇,晴空一碧,新月的銀光灑在林木溪水上。楊過瞧著山洪奔騰而下,心通其理,手精甚術,知道重劍的劍法已盡於此,不必再練,便是劍魔復生,所能傳授的劍術也不過如此而已。將來內力日長,所用之劍便可日輕,終於使木劍如使重劍,那只是功力自淺而深,全使自己修為,至於劍術,卻至此而達止境。 」
楊過明白唔代表做到,
先發制人就係要破,用九劍精準咁破,唔係盲沖

睇庖丁解牛就明
洪七公,一燈,黃容練左,
但藥師就唔知
係揮劍就可以破架啦。
田伯光隻眼望一下,未起手都俾人破左
玄鐵劍法係順刺、逆擊、橫削、倒劈四招,基本上就係冇招。
「重劍的哲學是,越是平平無奇的劍招,對方越難抗禦(有形無實的無招境界)」
獨孤九劍就係要睇住對手出招而破招。
咁我問你:識玄鐵劍法既楊過拎玄鐵劍砍落識獨孤九劍既楊過度邊個會嬴?
洪七公神鵰入面講到明無練齊
打唔贏 因為楊過自己講唔夠獨孤求敗勁
未起手你又知佢揮劍,拎住打劍出內功得唔得
無計錯後期修訂設定 改左去明中
鹿鼎記好似有講過
倚天時期唔係元末? 如果咁睇其實問題不大

九劍係點傳落黎
咁多本小說一個獨孤求敗傳人都無 亦無提過獨孤求敗或九劍
直到笑傲突然出現一個九劍傳人?唔係好合理囉

再講玄鐵劍法無錯係講內勁
但我意思係劍法係劍法
即係幾招啊 劍術個D
雖然玄鐵劍法確實係以內力取勝
但玄鐵劍法呢樣嘢純粹係指佢嘅劍術
所以我認為玄鐵劍法係劍招 並唔係內勁/內功

楊過嘅內功都係黎自玉女心經加部分九陰加蛤蟆功加拍浪
但係拍浪唔係玄鐵劍法 而係神鵰教楊過嘅 係獨孤求敗自己嘅練內力嘅方法
所以我認為呢個先係內勁/內功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞