【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
所以我話要去到破氣式境界,四十歲前未必做到,要重劍或木劍無劍先做到。

而事實方證,任我行都試過用上乘內功震暈人,包括黃鍾公內力有返咁上下既人
所以楊過既思維都唔夠跳躍

諗唔到求敗唔係真係9鳩劈對手
中間係有技巧成份

楊過係當時一流既內功高手
但外功好唔得

五絕係佢 一燈 同王重陽?
重內不重外
眼見他雙輪砸至,竟不避讓,長劍抖動,有心要試一試他的真力。霎時劍輪相觸,聲如龍吟。兩股巨力再度相抗,喀的一響,楊過的長劍斷成數截,法王的雙輪也自拿捏不住,脫手飛出,跌下高台,砸死了三名蒙古射手。

楊過雖然斷左把劍,但係把劍只係斷左冇甩手,反而法王用埋雙手打楊過單手都照頂唔順跌哂兩個輪,楊過係高估左自己認為可以用利劍斬輪而劍唔斷姐,功力絕對喺法王之上啦
打過先知
創出剛猛比肩十八掌既掌法,外功好唔得?
武功再強都敵不過洋槍
邊個話斷左既劍吉唔死人
同霸王槍一樣
剩係由重劍無招變到無劍有招已經錯晒啦
40歲後悟出破招,
初時以強大內力同木劍樹支等破人
後來熟左,一眼就睇到破綻,就放棄武器。
寫下九劍。

所以九劍練十年以上,一出手就破招,咪就係草木竹石,同無劍勝有劍囉。
遇上同級或比自己內力強的對手,一樣有技巧打贏,所以一生不敗
同意

執著到木劍境一定要用木劍,同可以無招勝有招就唔可出任何招式一樣,根本就係走火入魔
辟邪劍法先最勁
求敗木劍=悟出九劍破招,
有打低內力比自己強既對手的方法。
楊過冇,仍然以力相搏階段,只係強化版重劍,未達求敗木劍/九劍境
料敵係第一步
破敵係第二步
但係破敵方法有好多種
同一招獨孤求敗,風清揚同令狐沖都可能用唔同方法去破
呢個就要講武學修為
獨孤求敗既九劍係一生功力
風清揚既九劍係二、三十年既功力
令狐沖更加我幾年貨仔
佢地三個對快過自己既對手既應對都唔同
所以先要比武學修為
我就覺得佢利劍個時已經開始創緊九劍
40歲之前佢已經橫行左天下
40歲後我估佢已經隱退去精修無劍境
所以九劍應該一路都創造中
佢未到木劍境都無敵左啦
九劍基本上係早期創
但係唔係創造中就真係唔知
因為當你學識「大朽不工」既時候
點解仲要返轉頭諗9種方法去破人招
九劍基本上係早期創
但係唔係創造中就真係唔知
因為當你學識「大朽不工」既時候
點解仲要返轉頭諗9種方法去破人招
其實沖哥吸埋吸埋好勁下
認同
你都無撚敵左仲諗九劍黎做乜
因為
1.佢唔係郭大俠咁唔識教人
2.九劍明顯係佢一生心得, 唔係比自己睇係比其他人睇
啱呀,一開始應該係六劍破兵器,之後七劍破空手(高手居多)八劍破暗器(群p),最後先到九劍破氣。

其實破氣式語焉不詳咁,但估計講內力㗎,唔係風清揚洗鬼叫令孤沖練廿年咩。

我嘅推斷:
九劍係求敗木劍境大完滿或無劍境(之前我講掃地僧係唯一例,依家修正係書中活著嘅人無其他人達到)時所創,所創係指寫成劍訣流傳落嚟,未寫低唔代表佢唔識呢啲。

頭六劍破各種武器,算軟劍境,重"技"。
破掌開始高手向,應該到重劍境。

破氣估計係內力向,應該重劍往上,木劍境走唔甩。

留意破箭式其實係特殊向㗎,應對群p,畀人暗算,夜鬥咁樣。

注意六同九兩個數字,係陰陽之極。 獨孤求敗(作者金庸啦),先諗頭六劍,再湊夠九劍,都好合理啫。 特別係破氣,金庸吹唔出嘅機會好大。。。
吹幾日又1001,覺得有參與過都好滾動, 九劍明顯係集大成,玄鐵劍根本就唔係劍法,只係一個練內功方法,點解講左幾十頁都唔明,根本就無人講過用九劍唔可以加埋剛猛凌厲既內力,求敗搾玄鐵劍一樣可以用9劍。。。
九劍可以用強內功,但重劍點會唔係劍法,唔通氣宗就唔係劍派咩
40頁,頁頁都有人提兩種根本唔同野,
係有班傻仔硬係拗齋練一邊邊個勁啲,
閱讀理解0分仲學人講金庸
咪就係,打機都有兩頁一版係外功一版係內功兩邊界都要set左技先出到招啦,成班on99咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞