【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
法王大聲酣呼,飛步搶上,左手在銅輪上一撥,抓住金鐵兩輪,向楊過頭頂猛砸。楊過逕不招架,玄鐵劍當胸疾刺,劍長輪短,輪子尚未砸到楊過頭頂,劍頭距法王胸口已不到半尺。法王立時後退,上前固然迅疾,退後也是快速無倫,也不見他如何跨步,已向左後側斜退數尺,在這□忽之間直趨斜退,確是武林中罕見的功夫。旁觀眾人目眩神馳,忍不住大聲喝采:「好!」

就當呢下係無招既破

楊過連劈兩劍,將金輪鐵輪又劈成兩半,跟著踏上兩步,揮劍向法王頭頂斬落。
主動出招向頭斬 用風清揚個concept 呢個已經係普通招可破
係,但對手唔識九劍呢個專門破招既武學。或者對手轉數慢,未破到已經俾人打到要守。

九劍破招仲要睇轉數
重劍劍理劍意:大巧不工
根本無招式套路,就係要以強淩弱

如果咁都叫有招有式,九劍單係破劍式就三百六十種變化,咁就唔叫有招有式呀?
但佢練埋都應該唔夠周咁癲
年過70定80仲係童顏咁
同楊過打都係要佢出黯然最後幾掌先認真mode對一對
但楊過已經要一早出盡全力咁濟
順刺、逆擊、橫削、倒劈
咁都叫劍招 我老母都識刀法
到依家都未明乜嘢係後發先至,仲屌人垃圾 ,
對手發都未發呀
呢下直頭係攻敵之必救wo,再講再講楊過一野轟埋去,事先又有咩先兆?
學破招,就所有招式通通要忘記,
佢係睇你個破綻喺邊就打邊個位。
沒有固定打法, 全睇對手走位

打你嘅方法可以用手指,用劍,用劍鞘, 內力強大嘅甚至乎草木竹石皆可為劍。
楊過應該未去到無招境界
佢到最後睇覺遠打交嗰段先隱約領略到「後發制人 先發制於人」嘅道理
白話翻譯:楊過衝上去劈鳩金輪,將金輪嗰兩個碌劈鳩爛。再衝前瞄住金輪個龜頭嚟劈
等等先,唔係令狐沖打楊過喎
係楊過劍法打獨孤九劍
我未見過楊過打浪有有才少林掃地憎氣場

我淨係見少林武學練到有氣場。
哦,即係同樣內力, 就外功分勝負。
獨孤九劍就可以戰勝楊過玄鐵劍法

風講一係鬥快,一係料敵機先,先發制人

實戰:東方不敗,有破綻你都打唔撚到我,點後發制人?

岳不群搵到破綻,後發制人唔到,等佢重覆劍法,料敵機先

明未?
嘩, 冇睇第一頁好耐
尋日明明玄鐵劍法,多獨孤九劍百幾票。
點解依家條數調返轉。
no
係「楊過眼尾都唔撚望金輪法王,玄鐵劍一野轟落去」
星爆氣流斬完勝
去到三十一頁仲見到有人將玄鐵劍法四個字連埋嚟講,我真係唔知點討論落去
我出招你搵唔到我破綻咪輸囉
你用初學者令狐沖去同獨孤求敗比?
風清揚要佢學十年, 成個劍理就係先發制人。
你要搵極端例子嚟做比較,問初學者點搞?
你唔去幼稚園搵人計代數。

學一年令狐沖做唔到破氣式獨孤求敗可以。

依家講緊成套獨孤九劍。 質疑要金庸嘅武學設定?
人哋要學十年,你就攞學一年嗰個病夫嚟講?
人哋講到明係先發制人, 你夾硬話人係太極?
人哋話破盡一切劍法, 你就話唔得。
人哋話破箭式可以打落暗器, 如果唔係有個一幕,你地實話唔得。
人哋話破氣式可以破上乘高手內功, 你哋又話唔得。

前面甚至有人講獨孤九劍只係吹大咗。

楊過既設定就計,求敗既設定就唔計?
我不嬲話九劍料敵機先,先發街制人,係樓上話等於後發先至,就算求敗代令狐,如果求敗唔夠東方快,咪一樣變返唯快不破
對手唔出招料乜鬼敵啊師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞