【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
個問題就係玄鐵劍係單純練內勁運用內勁法門
無招式可言
而九劍無內功法門(笑傲江湖版),單純係招式取勝
所以點樣大家同一內力level
依家係講緊兩套劍法邊個勁,
招還招
內力還內力
人還人

分開黎講
同等內力又點睇??

獨孤求敗嘅獨孤九劍,同獨孤求敗嘅玄鐵劍

同等內力,邊套高?
同意玄鐵劍其實係無招
但係咪有單純有內力就代表去到重劍Level?比郭靖,一燈求其拿把重劍揮,係咪唔等於重劍?玄鐵劍講求可能唔係單純內力,而可能係楊過果種單純霸道剛猛的內力,先可以發揮重劍威力。
確實係唔關內力事,九劍着重嘅由頭到尾都係後發制人,速度取勝,睇出破綻,唔係用力量降服對手。

如果同等內力,玄鐵重劍 vs 用一般利劍嘅獨孤九劍,咁好明顯兵刃上重劍係有絕大優勢。

簡單來講長又長過你,你未打到我已經打到你,攻擊範圍又大過你,所產生出來嘅力度威力都大過你。

假設內力相等,你用一把普通嘅利劍所打出嚟嘅力係一百公斤,重劍就一定係over 呢個威力同磅數,呢個就係重型武器嘅優勢。

當然你可以用其他武器都得,唔一定係利劍,用手指行使獨孤九劍,冇問題,不過大前提你要記得,你對陣嘅永遠都係玄鐵重劍。

呢樣武器注定攻擊範圍大過你,長過你,所打出嚟嘅威力同磅數都強過你。呢幾樣凌駕性嘅兵刃優勢就可以令到重劍使用者嘅破綻不成破綻,咁你就破唔到啦。

我咁樣諗將唔將到軍
唔鬥內力緊係9劍贏啦,一開波已經話獨孤九劍係劍宗用,唔洗練氣又唔洗練內功,無內力連玄鐵劍都拎唔起仲點打

我覺得玄鐵劍唔係真正嘅劍法而係一個概念,同埋劍豕入面獨孤嘅生平,玄鐵之後就已經無劍mode,所以玄鐵嘅概念應該係高獨孤一級
唔係吹喎,
你自己睇返清楚, 九劍係金庸作出黎既BUG黎架。
料敵先機, 先發制人,攻其破綻。
你不如話內功同掃地僧同一level
我一野劈爆掃地僧tim
如果唔服嘅話
不如直接開個題目問
令狐沖同楊過比邊個內力比較高。
如果一樣內力,九劍個位用倚天劍呢?
Bug乜野
你而家既前設係用既人係獨孤求敗
一定快話人、內功一定深厚語人
但最大問題就唔係人人都唔係獨孤求敗
好似獨孤求敗如果對掃地僧咁
唔通我又設定佢地內力level一樣
邊個話九劍代表劍宗
唔好ff啦
講到明九劍唔屬於華山,何來劍宗
因為佢係見人出乜嘢自己就出乜嘢
你出包我出剪
你出剪我出揼

但係楊過唔同,佢只係不停出揼
身上全部都係破綻。

若同等內力。
你出揼我咪出包囉
冇人講獨孤九劍內力唔可以深厚。
大家千祈唔好忘記左玄鐵劍嘅重量優勢,呢個係點解用呢種劍法威力咁大嘅重點,就係人哋都未埋到身破你招,已經要抵擋一招攻擊範圍龐大、攻擊力強勁嘅直刺。

楊過用重劍嗰時都係舉重若輕,速度一啲都唔輸蝕。呢樣都唔好忘記。
我同意紫薇軟劍係等於九劍
但我覺得冇話邊套勁啲
兩套劍法著重係唔同階段既野
九劍睇重制敵法門
而玄鐵就以氣御劍
精通左前面兩套武學先可以去到木劍
但你話玄鐵係咪一定勁過九劍我又唔覺
你一味用內力斬人我覺得九劍一定破敵既辦法
叫我嗎????
咁好簡單 令狐係0內力>君子劍
當然佢冇得同重劍內力比
但練左咁多年 爛船點都有三根釘
點解令狐沖可以一躍勁過佢先
0內力同有內力人去比我只係諗到依個例子
咁你又冇可能0內力同重劍內力比下ma
其實玄鐵劍係劍理唔係劍招,所以玄鐵先係真正嘅無招

你獨孤九劍都要學劍訣,玄鐵劍係要你領悟到點樣拎把重劍嘅可以揮灑自如咁劈友

獨孤九劍有無內力加成我唔知,金庸都亦無提過,但係玄鐵你無內力嘅話就算拎得起都唔會fing得到
首先,令狐沖一樣可以喺冇內力嘅時候打低高內力嘅對手。
金庸講到明獨孤九劍內力嗰part係唔完整。
獨孤求敗創嘅獨孤九劍, 點會贏唔到楊過嘅玄鐵重劍?
獨孤九劍就唔係單純獨孤九劍啦
好似獨孤九劍+九陽神功,唔通我又話贏係因為獨孤九劍
既然對面用玄鐵劍咁你邊度黎倚天劍啊
一定要用死一把武器
高級過
咩隨手咩武器都盡破天下兵器?

係鬥廢方面?
破劍式破盡一切劍招。
用玄鐵劍法同獨孤九劍比, 根本冇得比。

獨孤求敗花一生創下既獨孤九劍高玄鐵劍法一個級數
呢個冇可能發生,我都未溶把玄鐵劍,你邊度有得用倚天劍呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞