【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
唔用玄鐵劍勝過自己用玄鐵劍
唯一理論就係悟到破招。
獨孤九劍就係想講獨孤求敗當年如何無敵於天下。

神鵰俠侶冇講到嘅嘢,金庸係想就用笑傲江湖嚟講出嚟 。
點解獨孤求敗可以一生求敗。

咪就係因為獨孤九劍劍意同強勁既內力囉。
世上一切武學都可以破, 包括氣功,內力。
自然無敵於天下啦

楊過有強勁嘅內功, 但係唔識得獨孤九劍睇穿破綻。 只能做到內力高手。 由於冇人指點, 自己開始走錯路,練番招式。

令狐沖,天下所有外功動作都唔係佢對手, 但係缺少獨孤求敗嘅 壓倒性強大內力。 雖然可以睇穿破綻,但未能做到, 草木竹石皆可為劍,無敵於天下。
求敗最後先係無劍
四十後係木劍
我比較想知木劍可以點玩內力

如果你講好似掃地僧咁
咁木劍都唔需要
金庸又何需寫個木劍既境界?
重劍 > 木劍 > 無劍 中既木劍又代表啲乜?

個人認為木劍代表破招最貼切
要對比劍法就要排除所有劍法以外既因素
咩重劍內力強 九劍無內力係錯誤
無人講過九劍唔可以用內力

當你明白點解木劍可以強過重劍 就知道九劍>=木劍境界
同等內力分別用木劍重劍硬拼格劍一定係重劍佔優
木劍比重劍強既地方 就係速度
唔洗硬拼 速度優勢直接入中路=九劍原理
問題重劍在練上去係舉輕若重。
唔需要玄鐵劍, 都好似揮舞玄鐵劍一樣。

楊過自己都明白呢一點。
但相信到結局佢都未做得到出嚟。
喺打金輪法王嘅一幕上已經知道, 楊過仍然停留喺重劍階段。
內力有進步過, 但係冇突破到下一個境界
木劍係一個境界 唔係一把武器
木劍境界係講緊佢已經做到草木都可以當劍洗

木劍擊刺之聲越練越響,到後來竟有轟轟之聲,響了數月,劍聲卻漸漸輕了,終於寂然無聲。又練數月,劍聲復又漸響,自此從輕而響,從響而輕,反覆七次,終於欲輕則輕,欲響則響

你可以理解成將內力既運用練到極致
即係你練成超勁既內力 都要識點用先得
重劍幫你練內力 木劍幫你練控制力
重劍劍意本身就恃強凌弱,而非料敵機先,黯然消魂掌亦都係剛猛路線,當代掌法只有十八掌比肩,你話黯然係恃強凌弱都講得通wor,況且九劍本身就唔係無招無式,只係要後人從劍式之中悟劍意。
最後咪話無劍勝有劍囉
《神鵰》中內力第一(而又未死)應始終係全本《九陰真經》都練過嘅郭靖,張君寶當時只係細路,所以另計。
冇人知凌波微步點解可以閃避到咁多招式。
冇人知北冥神功點解可以吸到人內力
冇人知破氣式點解可以破氣功。

令狐沖學左一年做唔到,唔代表九劍做唔到。
九劍所講嘅嘢,書中全部通通都可以體現。

破箭式擊落暗器, 識得變通,可以一劍刺盲14位高手眼睛。
佢唔寫呢一幕出嚟你都會覺得破箭式係吹水。

最大問題係獨孤九劍喺風清揚同獨孤求敗手中係用得到。 亦都有修習方法,如果唔係都唔會流傳至今。

破氣式 呢一樣嘢唔可以點質疑。 你質疑獨孤九劍唔可以破盡所有武功?獨孤求敗用一生去證明畀你睇。
屌你比乜撚野啫,玄鐵劍係武器,九劍係武功,why not用玄鐵劍使出獨孤九劍劍法?
楊過講過用普通劍頂唔到佢強大內功會爆
而係楊過拎普通劍食唔到金輪互撼個下斷左黎印證
可以代表木劍之境係可以將內功爐火純青到令作為一個傳遞物係咁脆都唔會震爆
所以上面有巴打話楊過係練功接近無劍之境都一半半
因為用年齡推斷求敗好大機會係拎緊木劍黎斬怒濤
我記得金庸有寫楊過已經進入木劍境界,要搵搵

而事實上佢同金輪打,本身金輪龍象波若功就係練到前無古人,楊過同佢打係用鐵劍打飛金輪d輪,又打爛把劍,只係兩人功力相若,要做唔到以強淩弱,要用返重劍。
周伯通都成本睇晒啦
後期楊過見到周伯通睇住佢係到舞花添呀
周伯通先係射神第一呀話
無人話破氣式破唔到內功,我只係話,只得劍法無內功,我鳩嗌已經秒左你,退一步講,六脈遠攻,你都埋唔到身點破氣
楊過既內力=求敗內力
令狐沖九劍=求敗一生武學精華
咁咪即係「欲輕則輕,欲響則響」,只係金輪都係前無古人咁練成龍象啫

倚天屠龍運內功互斬,都會互斷啦
九劍係無(限)招式喎。
九劍教既係點破招同唔好被招式限死自己(所謂無招)
求敗要由重劍改木劍,係一個境界既提升。

點用木劍勝過自己用重劍,
咪就綜合多年經歷,悟到用破招囉。
反彈劍氣囉
破箭式咪又係借力打力反彈人地暗器
神鵰最尾
覺遠心中一凜,叫道:「尹居士,這一下你可錯了。要知道前後左右,全無定向,後發制人,先發制於人啊。」
楊過心道:「這位大師的說話深通拳術妙理,委實是非同小可,這幾句話倒是使我受益不淺。『後發制人,先發制於人』之理,我以往只是模模糊糊的悟到,從沒想得這般清楚。只是他徒弟和別人打架,他反而能出言指點對方,也算得是奇聞。」轉念又想:「憑那尹克西的修為,便是細細的苦思三年五載,也不能懂得他這幾句話的道理。」

後發制人,先發制於人 同九劍料敵機先既野差唔多
楊過自認自己以前只係模模糊糊的悟到
算唔算承認九劍劍意係高階野黎?
佢係以為自己用木劍勝重劍,實際上自己用木劍勝不過自己用重劍。
結局篇打金輪就見真章。佢仍後悔冇重劍跟身。心知自己贏唔到用重劍既自己。

金庸呢度寫明楊過停在重劍階段,再用笑傲江湖講佢走回頭路。

由重劍無招,去到無劍有招。
無劍有招,就變番五絕玩降龍掌空明拳之流。
做唔到求敗既無劍境界
楊過就宋末 風清揚就明初
根據金庸世界時間線 越後越拼招數因為內力高手越黎越少
獨孤求敗就宋末已經一生求敗孤老劍塚
楊過就話最起碼百多年前嘅人
最少都同掃地同代啦下嘛

咁獨孤九劍又點黎
玄鐵劍就係楊過學神鵰學翻黎啫
九劍呢?風清揚自己出版?

玄鐵劍法就係玄鐵劍法
就係用重劍嘅法門
即係咁多位ching提過嘅咩 順刺逆擊
楊過內功係跟神鵰個陣食蛇膽同copy獨孤求敗內力修煉法練出黎嘅
幾時講過玄鐵劍法只不過係內勁

解完先再考慮邊套劍法勁D唔好?
ching
後發制人係講緊太極啊
差好遠好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞