【金庸世界大戰】究竟玄鐵劍法定獨孤九劍勁啲?

1001 回覆
332 Like 817 Dislike
講緊配合對方招式攻擊同時破招。
你先出手迫對方擋。對方應對個已經係招式。

打丁堅時
令狐沖已看出了他劍法中的十八個破綻。當下說道:「得罪!」長劍斜斜指出。其時丁堅一劍正自左而右急掠而過,令狐沖的劍鋒距他手腕尚有二尺六七寸左右,但丁堅這一掠之勢,正好將自己手腕送到他劍鋒上去

打四莊主:
令狐沖應道:「是!」長劍倒挑,刷的一聲,劍鋒貼著他劍鋒斜削而上。丹青生這一劍如乘勢砍下,劍鋒未及令狐沖頭頂,自己握劍的五根手指已先被削落,眼見對方長劍順著自己劍鋒滑將上來,這一招無可破解,只得左掌猛力拍落,一股掌力擊在地下,蓬的一聲響,身子向後躍起,已在丈許之外。
如果對面內功一樣夠勁又或者比你更勁 又點可能一定要守
同你互拚都得架wo
但呢個唔係獨狐求敗唯一既精華來
佢仲有講玄鐵劍wo
人地仲係中期(30-40歲)既時侯用
佢創立一堆破天下武功既總決,同佢之後理解到原來只有招式唔夠,係要內力兼備係無沖突架wo
從來無人講獨孤求敗晚年無徒弟無見過任何人。

楊過只係見到無劍譜。唔代表獨孤求敗無將畢生絕學傳比其他人
如果練重劍練到頂lv有好似掃地僧level既內力
有個氣場係度 你d石仔又好劍又好
根本破唔到防 擋你都廢時
最後都係要你有返咁上下內力先破到防
所以上邊個巴打講得幾好
內力相距太遠=重劍勝
內力差唔多level=九劍勝
不過終極版劍魔本身就係內力+九劍
唔明點解係要分開黎講
所以我咪話重劍階段係將九劍推到去完美境界囉
我就冇將2個分開 令狐沖九劍打高手時咁多花巧
係因為佢根本唔夠內功去第一招就收人地皮
但用得重劍一定內功水平有咁上下 完全唔係令狐沖個皮wo
一個從未學過武功的常人,拿了劍亂揮亂舞,你見聞再博,也猜不到他下一劍要刺向哪裡,砍向何處。就算是劍術至精之人,也破不了他的招式,只因並無招式,『破招』二字,便談不上了。

始終都係講緊要有招可破
用玄鐵"劍法"根本就係常人鳩劈
楊過領悟既係劍理而非劍招
獨孤九劍根本唔係話咩出手先就會被破到
風清揚都話人地鳩劈既你係破無可破
重劍未達草木皆劍
要靠武器威能
但當內力練到極致
就自然求其拎樣野鳩fing都有好大威力
鳩fing係無招又點破
楊過自己冇再上到一層
唔代表重劍就係先於九劍
你都識講要互拚啦 仲攻咩弱點
我冇睇哂之前講咩
金庸提都冇提,無中生有咁點吹都得啦
咁氣宗係岩既(因為比較符合書中戰鬥力排名)
不過靠本垃圾紫霞就爭D囉
學周星馳話,你地D絕世武功一練就練一百幾廿年,化痰都唔得啦
任何招式都有破綻。只係鳩刀鳩砍你唔會知佢下一招點出。無辦法係對方出招之前先制佢死命。無招係指無固定招式。大家只好鬥拆招變招。

獨孤九劍攻擊時一樣有破綻。只係攻敵之不得不守。所以就算有破綻都不成破綻。因為對方根本無得攻你破綻
如果順刺、逆擊、橫削、倒劈都當係劍招
風清揚就唔會話鳩出冇得破
用劍必然有呢D動作
但風清揚唔會視為有得破
招有得破係因為有招式既跡可尋先可以料敵先擊
常人鳩fing當然不能制敵
但身負內力就唔同講法
內力不到極致又難免要有重劍先得
草木皆劍咪就係內力收放自如
即使"武器"單薄亦不致摧毀
唔通真係用條草都破到氣牆咩
令狐沖道:「要是敵人也沒招式呢?」風清揚道:「那麼他也是一等一的高手了,二人打到如何便如何,說不定是你高些,也說不定是他高些。」

大家無招都一樣可以分到高下
但點分就冇解釋到
金庸都無提獨孤求敗無傳劍比人喎。

咁無可能又自己腦補去左劍塚之後無傳劍
縱橫江湖三十餘載,殺盡仇寇,敗盡英雄,天下更無抗手,無可奈何,惟隱居深谷,以鵰為友。

金庸親筆都可以當腦補
打過先啦
玩緊天下太平鬥講避世同鵰兄做朋友都比你吹到有徒弟
九劍同玄鐵劍都係鳩砍
九劍講嘅係捉人破綻,後發先至
玄鐵劍係靠用家內力壓制+鳩砍
所以根本無得比
因為加埋內力就唔係比劍法啦
風清揚好似有講過以手指代劍
隱居等於冇見過人?
風清揚夠隱居啦。咪又係傳劍比令狐沖
風清揚不答他此問,說道:「這第三招『破刀式』講究以輕御重,以快制慢。田伯光那廝的快刀是快得很了,你卻要比他更快。以你這等少年,和他比快,原也可以,只是或輸或贏,並無必勝把握。至於我這等糟老頭子,卻也要比他快,唯一的法子便是比他先出招。你料到他要出什麼招,卻搶在他頭裡。敵人手還沒提起,你長劍已指向他的要害,他再快也沒你快。
呢一到就可以解釋左點樣係重劍到用到九劍
歡迎引用原文去證明你既想法,唔好無中生有去做你口中既腦補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞