(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區43

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
想問下新手入門
係咪應該用重量黎衡量有無進步
例如bench 啲人話要bench自己體重先算脫離新手
但我玩左一個月 距離個目標好似有啲遠 尤其我又肥仔

同埋新手係康文玩 無得練正式既squat/deadlift
係咪哂鳩氣
啞鈴squat /deadlift 都好正式
只係力量去到一定地步就覺得啞鈴重量唔夠
到時可以練單腳蹲 (保加利亞/箭步)
單腳硬拉

一定唔會哂氣
我個小腿粗過佢

有冇睇J.D.wu ?
又係長臂猿
香港都有 59kg class

DL around 240kg
所有大腿workout都應該盡量避免腳尖發力
其實我只係想請教下一個動作操30min
唔夠力就落一格繼續咁做會否over左
審美觀好個人
唔想腳粗咪唔好練囉
最多得唔到健身愛好者認同
街外人冇幾多識睇有冇操腳
見你小腿幼就覺得你冇操腳都有
我個小腿粗過佢

有冇睇J.D.wu ?
又係長臂猿
香港都有 59kg class

DL around 230kg

上面唔小心打錯
點解一個動作操幾多用時間計
同埋你一part只做一個動作?
我都係做酒杯squat
都拎過康文果啲fixed weight既bar做
個感覺好唔同..
Deadlift我做康文果啲bar最重45kg

單腳意思即係唔夠重 所以用單腳黎支撐個重量 變相加重?
不過玩到咁上下我可能去轉正式gym算
因為業餘操 唔識計rm個d

一part真係做死一個動作
因為我只係想操大某幾舊肌肉
eg胳肋底下面個前鋸同背闊
所以30min都係做高位下拉
有時會25min下拉再+10min坐姿划船
然後每次再加20min側平舉
一個動作可以連續30分鐘 , 咁輕對增肌幫助有限
但係一做重左就feel唔到肌肉個收縮
試過重一格就變左手臂用力拉落黎
係,但單腳訓練本身有佢價值,唔洗好大力先開始做
重量用幾多係要自己試出黎 , 一味鳩做效果唔會好

呢度 9 成都係業餘
康文最重啞鈴65磅
130磅deadlift/ 65磅squat都係bb level
應該唔洗話好大力先會覺得唔夠做?
點會無
所以我一feel到肌肉用唔到力就做輕一格
不過真係做到30min
可能休息時間長掛
又到左ohp時間
對我黎講 40磅啞鈴以上已經keep 唔到 squat 個正確姿勢 , 夾硬做甚至拉傷過
打錯 , deadlift 先啱 , 40磅squat 仲可以放上膊做
你不如試下做多幾個動作先
一part肌肉都可以用唔同角度去刺激
而且你點樣一個lat pull down拉足25分鐘呀
一係好輕
一係hea拉

你正正經經試下揾個重量做到8-12下
做多下都唔得
做完抖一分鐘做下一組
做4 5組好過你咁做啦
咁樣操到下年都未識大
一組要抖一分鐘
我平時係拉8下 就停30秒到再拉
頭4~5組都做到
之後就轉做6-8下
6下開始攞命咁做埋個2下
然後再轉6下一組
然後減重再6~8咁做
但平均休息時間都無一分鐘咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞