(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區43

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
你想試比賽就三個一齊

如果唔係其實分五日好啲(S rest B rest D)
三個一齊
如果推胸卡起某個磅數,轉玩輕少少攻tempo會唔會有助突破?
試下玩慢啲個tempo 同最尾個下推唔到上去都停係90度hold返五秒
應該係改變原本玩法就比較有機會突破

即係操左<5 reps好耐卡關就試下>8reps

玩左>8reps好耐又試下<5reps
補充protein有無咩好方法
雞胸?唔知要點食好
5隻蛋白?當水咁飲?
Whey Protein粉?

p.s. 想減肚皮脂肪 + 上身有D鋼條身型 + 唔想變gym room個D hulk身型
有無師兄可以教下我 做bench press果時個肩收唔實可以點改善
咁唔好食咁多同做咁多gym,好易變hulk

可能要呢啲
你幾重先
食返1kg/2 protein好d
你70kg食140protein
一個月即見改善
想問邊度有squat shoes買?
想問下紅色隻桂格即食燕麥可唔可以唔沖熱水就咁食?
不嬲用凍水 同whey 一齊沖
想問下deadlift round upper back其實得唔得 我咁做嗰陣隻手放得舒服啲 leg drive嗰下好啲 但lock out嗰下又好似冇直上背咁好
原來真係可以咁食 因為一直以為唔得 無溝埋落whey同豆漿到
好多bodybuilder 都係咁食
我都咁樣食左好多年
方便食carb 又唔洗飲gainer 變肥
round upper back 得呀
但如果因為咁而最後上半身lock out 有問題,你就可能要取捨下

但如果以訓練角度我覺得下半身lock out 到就ok, 睇你本身有冇比健力賽既興趣啦

直覺上覺得係背肌問題,試下練多d直臂下拉,唔太肯定有錯請大力屌
貴格無鈉又硬又貴
健身二年169cm72kg,非乾身見到少少上腹,耐力好差做自身體重訓練好快攰。
今年想考纪律部隊,時間表我咁樣分配有冇問題。(我分三個周期力量周、肌肥大周、體能周自身重量為主)行左二個月發現做自身重量輕鬆左,但力量有下降、體重無太大變化。有冇師兄可以比意見。
頭先荃p位巴打sorry,我係唔會spot人squat,因為真係好危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞