(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區43

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
師兄買邊隻牌子?
試緊fage同Bulla
問你有無拉實手柄咁 press , 基本上唔拉實 , 屎忽一定會升起變左腰腳press

leg press =/= squat
都係fage
我leg press 60
squat 50
160kg聽落都好誇,係要操幾耐先到
人人唔同
會因基因 營養 休息影響

依度聽過最勁係操半年四餅 深蹲 唔係半蹲 180kg
講少左,仲有運動/傷患歷史
真心聽落都cls
放工做,upper lower, push pull leg咁一星期
但永遠聽啲number就覺得自己進步好慢
我自己Leg press= 90% RM Squat
加油,我都係進步好慢既上班族
依家成日係公司補眠
我係返更狗,個更限死我每八日有兩日一定唔夠訓(少過六個鐘)
leg press 應該係working set?
Full range 不過好少做
leg press 唔洗平衡 , 正路推得重過 squat
返工後唔夠訓真係死症
on shift更加難搞,巴打加油
btw想問
我個timetable都係每muscle group兩次一星期
上網睇過有人講應該一日5 rep train strength, 一日8-10 hypertrophy
定其實我咁新手(5個月),無咩所謂?

我全部8到10 rep,有啲12
bench press, deadlift有時6rep
都話除左第一下撳左大肶,其他都有拉
一星期高reps 一星期low reps 叫波動週期
週期呢家野岩唔岩你係要親身試下
但每個高手都會話新手最重要係岩姿勢先,人人悟性唔同,不過我睇返自己頭五個月d big three 片係慘過睇關家姐
如果個hip mobility好
玩個range夠大落得深
未必會重得過squat好多
好深,睇到小妹濕哂
波動週期係會entropy得好啲??
應該都ok,有朋友考緊教練,有成日問同睇
同埋都成日拍片睇自己動作,就算未啱哂都唔會大錯嘅
可唔可以調轉講
我leg press都係大過squat
係因為我hip mobility麻麻?
google 完都唔明entropy好啲點解
我英文垃圾

有教練朋友咁正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞