(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區43

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
sorry想打hypertrophy
總之都係增肌啦,sor
高rep數對增肌短期收益比較好
低rep數主要練神經系統力量,呢份力量會增加返你高rep數既訓練量
1/4 1/2 range 我都可以係有Squat 嘅3-4倍

不過而家講緊嘅係用Leg press 為輔助項目

從而去增強Squat 所以落到平時嗰個深度就差唔多

因為普遍都係bottom position 相對上弱

當然重有根本Hip硬到都打唔開
Volume block 好想死
認同

5reps pre 9 同 12reps rpe9 一定係12reps辛苦好多
嚟緊呢一個月 全部都係

最高峰應該有40 sets 一日
要比較就應該用同一個深度去比
我真係恭喜你
為咗成長 唯有頂硬上
今日成功用舊pr 75% 蹲到 3sets 13reps
好開心
點解啲squat bar 海綿咁貴 ? 支那野都要 $160
自己用毛巾頂住

以前我覺得舊野係廢,直至做臀推先知出事
係咪溫得太多thermo ?
毛巾都壓到後頸巢晒好唔舒服
有無師兄有之前jeff nippard果本push pull leg既link
記得之前有師兄share過
但唔記得第幾個post
咁又唔係, 睇返個range of motion 啦
利伸成日覺得leg press 上餅好煩
我leg press 360kg, squat先3餅
請教一下
想練到膊頭横d

做gym淨係做背胸肩
依架大概做左兩個月
一星期四日左右
平均每次晒30min落一個部位
eg坐姿高位拉背直接拉30min
做到唔夠力就輕一格咁

想問下有無問題
佢好似踏腳唔多啱 , 希望佢膝蓋健康
Skip leg day既人膊頭唔會變大
leg day有無咁重要
好似唔練腳就玩撚完咁
我唔想練粗隻腳
審美觀好個人
唔想腳粗咪唔好練囉
最多得唔到健身愛好者認同
街外人冇幾多識睇有冇操腳
見你小腿幼就覺得你冇操腳都有
我唔識睇點錯法,可唔可以講多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞