貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
或者唔要雞胸
餐餐雞翼 雞肝 雞尖 雞腎 咁樣餵
肉要多元化,唔好剩係雞
好小雞翼同雞尖一齊比,要留意骨量
內臟唔止肝同腎,心臟都好重要,重有其他分泌內臟
肉嘅比例應佔8成,1成內臟,1成骨
你應該了解自製生肉過程先開始
我諗呢類人佔大多數
天貓谷日日見
唯有做好自己本份,問心無愧
有機會就分享下養貓心得,有一個人肯聽都已經好好 希望多啲貓日日有罐食,少啲生石機會
想問其實我隻貓2歲朝早食30g 夜晚1罐主食罐你咪都夠呢
你睇成分表都應該識選擇
Vitalin有穀物,唔會考慮

AG雖然係無穀,但碳水高到離譜,應該係用左好多豆薯成分,唔好買

Nulo係3隻之中最好,無穀,碳水唔高,蛋白質同脂肪都夠幼貓用,成分無咩大問題,佢應該另有火雞鴨肉,比食魚好
30g係咪乾糧?
跟乾糧牌子建議分量就可以,如佢建議一日食60g,咁一餐30g就ok

1餐細罐頭通常都夠,但唔好長期食肉絲罐,因為低脂卡路里低過肉醬一半無咁好,最好兩種罐都有食
巴打 因為我新手養貓 對成份唔清楚 但係我一定會買隻對佢最好既糧食 我想佢健健康康成長
如果有更好既我唔介意貴D,有D人教放室溫水少少溝開佢用熱水坐一坐暖,暫時諗住跟呢個方法
我帶貓貓去睇醫生
醫生話貓食乾糧就得
食得濕多好容易有牙石
唔知有冇點我

睇完個資料庫都未揀到邊隻濕糧好
我未見過一隻食乾糧嘅貓無牙石
人都唔會食餅當刷左牙啦

要keep住貓啲牙靚一係刷牙一係比骨佢咬
以前食罐頭我就隔日同貓刷牙,而家每日咬骨又可以刷少啲
kit cat呢個牌子既罐頭評價如何? 好似好少見人講,近排買左幾罐,我隻腸胃敏感既咀刁貓又肯食,唔知好唔好繼續買
貓糧求其落樓下買包咪算囉,幾十蚊都食成個月啦
究竟有邊隻罐係成份ok而且比較好食
俾隻細食貓搞到好頭痛

想請問一下咁多位巴絲打,上面果兩隻糧有咩分別? 定係純粹係個logo有分別only?
Thx
其實濕糧係唔係比乾糧好架呢?

利申,新手養貓
應該係新舊包裝,以前我買開上面
我見官網換左下面嗰隻,成分唔見有分別
當然濕糧好
主要分別係水分夠,貓唔怕脫水而加快腎病
另外就係低碳水化合物,減低糖尿病風險,因乾糧需要澱粉成型同減低成本,變相高碳水
副食罐營養唔均衡,唔可以當正餐
買開罐直接買主食罐重好

你係咪買吞拿魚口味?
但濕糧又驚唔驚佢太重味令到個腎有問題呢?
你比吞拿魚副食罐當然有問題,重金屬傷腎

濕糧有好多種,主食罐,鮮食或生肉糧都係
唔會重味
講起唔好淨係食雞肉,想請教下
我隻貓淨係食肉絲罐,唔食肉醬
但又唔食鐘意食牛肉
除左雞同火雞,仲有咩可以比佢食?
主食罐有鮮肉同生肉糧?
定三樣野黎?

因為唔係好識,唔該晒
貓b 2個月大

而家長擺糧想佢快啲大

罐頭就一罐分2餐

想食完2袋糧先轉新 等佢胃適應多啲

咁應該無問題掛
三樣野黎
平時街邊d罐頭9成係副食 重口味零食咁
主食係可以當正餐個d
鮮食係自己買凍肉整
家中有十幾罐Canagan 雞牛/貓鴨 75g
兩位大爺吼都唔吼下,開出黎都係倒多
另外仲有兩包急凍生肉糧同樣情況
有冇人有需要?半價轉讓
屯元天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞