貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
你所指依賴嘅意思係?我search到嘅大概都係指佢係天然嘢,無大問題,反而好多罐加左人造維他命K3呢啲已證實會傷肝嘅物質,但一樣大把人買比隻貓食

都係嗰句就糧要定期換款同多元化就唔會有太大問題
係性價比唔錯嘅糧,價錢不太貴成分唔太差,有啲貴過佢嘅糧都無佢成分咁好
我隻仔都唔算食好多嘢,佢又睇落好fit咁 但由垃圾高碳糧轉高蛋白質糧諗緊佢會唔會嗲嘢食
唔該肥美絲 想問多少少由垃圾高碳糧轉thrive,係咪9:1溝糧咁慢慢轉就ok? Thanks
我隻3個月異長入屋一星期
由食開rc轉thrive+wellness core罐
可能thrive太香,溝糧佢淨係食晒thrive先
而家痾爛便
爛便原因可能突然轉個隻糧蛋白質高左?

有9成係
可以點做,醫生叫我餵返幼貓糧
高蛋白糧唔可以餵過量,因為蛋白質消化唔切會屙爛同臭
一般控制分量同食益生菌就會正常翻

而家餵緊梨形蟲抗生素同益生菌
醫生又開左支pro kolin止瀉比我,我應該用邊隻好
其實佢又無狂痾 係流質d
而家痾爛便

有9成係

同埋而家開罐比佢 佢唔食
但放2粒thrive落去,佢就成兜食晒
係咩解究
每隻貓腸胃都唔同,穩陣就一定係慢慢加上去
見啲屎ok就再加量,如同時比益生菌會再好啲
之前醫生都有開pro kolin 對我啲貓無效
如果無屙咁未必需要佢嘅止瀉成分,普通益生菌都得,主要係抗生素會殺死腸道所有菌,所以先要補翻

口味嗰啲答你唔到
而家痾爛便

有9成係

同埋而家開罐比佢 佢唔食
但放2粒thrive落去,佢就成兜食晒
係咩解究
之前醫生都有開pro kolin 對我啲貓無效
如果無屙咁未必需要佢嘅止瀉成分,普通益生菌都得,主要係抗生素會殺死腸道所有菌,所以先要補翻

口味嗰啲答你唔到

thank u
而家佢d屎係一半條狀,後半一pat
我個仔食咗fromm無穀三文魚鴨兩年
呢排pat pat好污糟 有時d屎有血
睇獸醫睇完都話無事 開處方糧佢食就無事
但一食返fromm都係有以上情況
有無巴打有試過咁?
同埋唔想一直俾處方糧佢食
有無咩牌子好推介?
琴日3個月大貓b突然冇精神冇曬力
我餵4餐,其中二餐thrive半罐75g,可能太少
但帶去檢查,獸醫話bb唔食得雞柳同濕糧 話唔夠營養!
仲令骨生得唔好,叫我買佢地RC
我問生肉乾糧得唔得,佢地話b唔適合
但處方糧好似好咸喎 點做好
朋友仲同我講食肉會令皮膚唔好
加上我餵乾糧佢頭兩日係唔肯食,(fromm無殻物)
而家肯食少少處方糧
仲有佢唔係幾肯飲水
我平時唯有水溝罐
一隻糧食左2年真係好耐,驚係對入面某啲成分開始過敏,你揀糧時避開魚肉同鴨
盡量揀單一蛋白嘅糧如N&D/thrive有純雞肉,罐頭會多啲選擇,不過都係要試,睇下邊隻啱
剩雞柳係唔ok,主食罐無問題喎,幼貓可以比肉醬,脂肪高啲

未聽過貓唔食得濕糧 佢哋天生食肉,唔係食餅
而且Sell得你處方嘅醫生係唔會支持生肉,佢哋要靠處方賺錢,你一係換醫生啦
如果隻喵唔算飲好多水,溝返啲bb奶佢地飲幫唔幫到手
唔該哂絲打
咁我等佢食一排處方糧先再同佢試啦
罐佢平時食開canagan 同台灣一個叫海之味嘅牌子
有冇低卡減肥糧可以推介
長遠比水會好啲,一係比濕糧,一係針筒灌水,飲左奶會無咁餓食唔得多嘢,而且啲人造貓奶營養成分好垃圾
餵左汪喵罐d屎正常返
都唔知再餵唔餵thrive好
減肥只有2點
定時餵食
濕糧

低卡無意思,唔限制分量一樣會肥
加上好多so call減肥糧係極低脂同蛋白質,加上超高碳水化合物,隻貓要食極少先有減肥效果,但會餓壞身體(缺乏蛋白質同脂肪,未能提供營養比身體)脂肪過低除左毛髮變差重會影響抵抗力

講多一點,每g蛋白質同碳水化合物都有3.5卡路里,蛋白質可以build up 肌肉,碳水無用剩係儲存為脂肪
如果唔啱食就唔使勉強隻貓去食,無一隻糧啱曬所有貓
台灣牌無咩好,係得汪喵可以一戰
同埋唔好食魚肉
餵左汪喵罐d屎正常返
都唔知再餵唔餵thrive好
如果唔啱食就唔使勉強隻貓去食,無一隻糧啱曬所有貓

想問下嚇親會唔會令到佢肚痾
琴晚醫生都話無事,今朝痾左一pat 仲有d潺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞