貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
你試下一日半舊咁比佢?
佢宜家就係一日半舊呀
朝早4分1 夜晚4分1呀
你隻貓再咁會營養不良,有有睇過醫生?
冇呀 諗住遲下帶佢body check
佢又冇輕過又跑得走得 所以一直都冇理
係前幾日突然發現佢啲毛愈黎愈淺色
係咪轉得急同食邊款?通常都係對新食物唔習慣嘅過敏反應
BTW呢個brand無乜邊款係好
急就唔算急架啦
都成個星期過渡期
全貓雞肉個隻
Rc同orijen 成分好大分別,溝量比例太多腸胃一時適應唔嚟
你比翻益生菌會快啲好
一星期好少時間咋
腸胃差嘅貓可以轉成個月都唔好
鰂魚涌有
我隻5個月大幼貓原本食緊wellness core乾糧+其他罐
但係佢最近越離越唔肯食乾糧 考慮同佢轉糧睇下佢會唔會肯食多d

做左功課諗緊轉邊隻全貓糧好d:
1. Nature’s variety 全貓糧,見d成份好似ok,唔知嘴叼貓肯唔肯食
2. Thrive premium plus 全貓糧,蛋白質成分好高,驚貓貓食唔慣,同埋見好多人講話食完痾軟便

有冇人可以比d意見我
請教一下Fussie貓罐好唔好?
我見$7罐幾抵食,Excel果到又寫唔錯。
本身養開一隻貓(9歲),佢平時鐘意我放定d 糧係度得閒就自己走去食兩啖,慢慢嘆,唔會一次食哂。

啱啱接多隻3個月大細貓返黎。隻細貓唔知飽,成日想走去食大貓剩低嗰d 糧。

而家我唯有返工嗰時用門隔開佢哋,唔畀細貓去食大貓糧。但長遠都要開返門。請問有咩方法可以教隻細貓唔好去食大貓糧?
你問我兩款會揀thrive 到目前為止依然係我首選
剩係比乾糧食thrive係易痾軟,因為好多人都餵得太多,濃縮高蛋白糧食太多會消化唔切,每日一餐乾另一餐罐咁就少啲機會痾軟,轉食配合益生菌

NV要留意有無加人造維一k3,之前係全線都有加,而加有幾款口味無加,嗰啲可考慮

你罐頭比邊啲?
金罐可以,黑罐唔好,7$似係黑罐價錢?
襯機會同大貓轉翻做定時餵食啦
初初配合細貓少食多餐,大概一日3-4餐,其他時間收起啲糧
到細貓絕育就一齊慢慢改到2餐
三餐都ok , 一早起身7am , 放工6pm , 瞓前10pm

四餐有d 難。
我而家乾糧一日會喂2-3餐,佢都食得唔多,仲有兩餐就喂罐,則係喂thrive乾糧唔好喂咁多餐就會冇咁易軟便?

罐頭我喂緊thrive既kitten,有諗緊再買埋wellness幼貓罐(好似話新出個d冇卡拉膠)、同埋nature’s variety既幼貓罐比佢試下
求指教
家中主子食開Kakato, Ciao同日清懷石(因為想俾多D款佢食, 無咁悶)

近日發現Kakato同日清香港都愈黎愈少, 想買多一兩個牌子, 請問下有無推薦?尋日買左幾罐THRIVE, 但睇頭POST呢個牌子好多都碳水化合物太多, 長期食怕出事

乾糧食緊VERUS, 都想試下轉, 大家又有無建議?

唔該各位
餵Thrive分量要跟指引,但通常好難飽肚
BTW你而家比成4-5餐一日有啲多,食唔曬好正常,2餐罐,一餐乾就夠了,絕埋育後剩係2餐罐都夠

罐頭ok,但唔一定要幼貓罐,成分無乜分別
Thrive罐無乜碳水喎,你係咪睇錯牌子 fussie cat 就多
同埋你之前比開都係吞拿魚嗰啲零食罐,轉翻食清淡主食罐有啲難,驚貓貓已上癮,唔好一次買太多同一款,必要時餓下佢,同預要浪費唔少罐頭,有心轉要比啲耐性

乾糧都係個post提過嗰啲大路brand,呢款新糧都唔錯
兩間店叫唔同名同一樣野

岩岩接隻貓返黎 D屎好臭
前主人話佢食開orjien糧 平時唔會臭 不過佢俾隻貓我之前餵佢食過罐頭
我琴晚仲係餵佢食orjien 但d屎好撚臭
係咪有d咩問題
請教下bigdog生肉(兔/袋鼠)可以溝罐食(ziwipeak 牛/羊)嗎?
貓貓3個半月大,早晚生肉左成個月,早2日手痕開左罐佢就開始嫌棄生肉,溝埋就肯食,但咁溝有無問題嫁
好,我研究下thrive點喂 唔該晒絲打!

想問下罐頭離講,K9同ziwipeak係咪都算幾好?
黑罐呀,貓鐘意食魚。金罐係雞。
唔該你先
我都係睇頭POST個EXCEL, 959 - 961個四款都係紅字左, 我明白係可以接受的水平, 但唔知長期食會唔會影響好大。

另外因為佢唔食雞, 佢寧願食乾都唔食雞, 可以朝早七點出門放到夜晚八點返家都食乾唔食雞, 所以我會偏向俾三文吞拿個D俾佢 (縱壞哂......)

如果想試埋CANAGAN同CANIDAE 又好唔好?

唔好意思, 麻煩哂!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞