貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
長期得好少屎 其實會好不安 每日執屎都係睇佢健唔健康既指標
我隻貓腸胃敏感
一係正常,一係痾爛
請問絲打big dog生肉糧好唔好
依家餵緊ziwipeak air dried 想試下餵生肉
又平啲又健康啲
4個月已經餵ziwipeak air dried
啲毛滑到跣手 啲便便又冇咁臭又冇咁軟
俾你哋講到想try try添🤣 香港有冇話邊到有得買嚟試下
汪喵星球同ziwipeak 既脫水 你地會點選擇

上官網睇 4kg 每日只需要餵35g左右@@
雖然話要加水會漲 但會唔會少左啲

另外罐罐 我睇個表ziwipeak 咁高碳既?點解咁多人推佢 而且好貴

相反汪喵平啲 成份又好過佢 冇紅字
我網上order㗎
Jpets weekday 3pm前落單 第二日就送到
除咗汪喵 有邊隻dried raw係平㗎
Primal k9唔係仲貴咩 其實dried raw係會貴啲 raw就會平啲 如果你冰格有位
汪喵要台灣訂 香港買好唔抵
Ziwipeak高碳係咪指碳水化合物?我見全部都唔過5%喎 定係指其他嘢?
Ziwipeak 既罐
你買咩味?之前餵羊佢都唔係話好鐘意 唔太搶口 之後轉mackerel&lamp佢幾鐘意
眼殘sorry ignore咗後半佢
點解我去寵物展見唔到嘅 想問下買左幾錢
Orijen係乾?你試下溝幾粒睇下得唔得 唔係就餓到佢肯食為止
有時我隻囡唔中意聞 聞完冇興趣 但係焗佢食之後佢又覺得ok 佢下次就會食
肥美絲係邊到訂生肉?到貨之後自己再攪碎定斬細舊d俾佢地自己咬?有冇額外加supplement?
凍肉鋪,成興龍同海寶,今次試埋高美,全部都可以WhatsApp 落單
肉,內臟(肝,心,腎,肺,牛膀),骨就雞尖,最近買左鴨腳好大隻未試
有時無曬內臟骨就會用dr Pierson 或Anna個食譜,嗰啲會加supplements ,好似b雜,牛磺酸,魚油,維E,骨粉,腺體內臟粉之類,買唔到含碘淡鹽我會用海藻粉代替,同埋蛋
指引分量都係參考用
要睇翻自己隻貓食量同體重
如果比得多都食得晒又唔會愈嚟愈肥咁可以繼續比多啲

Ziwipeak 多人推應該係品牌效應,覺得愈貴愈靚
未改版之前無咁高碳水,嗰陣都唔差嘅 而家應該平左少少,可能靚罐頭選擇多左

同埋產地都係一個因素,紐西蘭比人感覺咩都好啲

BTW汪喵香港買一啲都唔平,見過細罐成20蚊,可以買到instinct 大罐
肥美絲點解唔覆我 係咪block咗我
暫時個人覺得罐罐最好同比較平既都係thrive
不過根據個表 得雞, 雞+肝 同吞拿魚冇超標。
而大家都見議唔好比魚 所以得返兩隻味簡

雞肝 係咪就咁雞味罐加少少肝就變左第二隻口味咁賣架
咁多人買orijen都痾爛屎...我又係剛買左...佢又痾爛左...
之前食prolife...但想轉
追咗陣post 見冇乜人講下有咩貓零食
想買啲嚟餵下街貓
有冇介紹
每日Kcal計算
係咪 體重kg*30+70?

我計過自己隻貓4.3kg的話 每日要199kcal

如果全濕糧食 thrive75g罐(每g有0.74Kcal) 一罐就有 55.5kcal

即係每日要食3.58罐

Thrive個指引就冇好明確咁列出咩體重食幾多 統一全部貓每日兩至三罐
Catmandoo freeze dried雞
屋企兩隻食到停唔到口
應該係睇漏左
我未轉自制之前都係big dog,夠平同無加合成營養素
Ziwipeak 乾因爲無得加水食,我當乾糧咁餵,係比好多凍乾生肉平,但如果長期食就要注意飲水問題,即係要灌貓飲水,唔好指意佢自己飲夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞