貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
最多我同樓主一齊去睇
隻貓之前腸胃炎食咗大約半年腸胃糧(乾濕都有),直至2個月前的起心肝轉糧,食咗大約一個月orijen原味,同腸胃糧仲有汪喵嘅益生菌一齊食諗住慢慢轉,但係都一直痾軟甚至爛。

唔知係咪太高蛋白質腸胃唔適應,而且體重仲輕咗,所以又停咗orijen直接轉全濕糧。

轉濕糧食thrive雞肉+益生菌,體重有重返少少,但係都一直偏軟便,特別係去到最尾一節仔嘅大便直頭係軟,食啲排毛粉就情況好少少,但1-2日又再軟過

依家係掙扎緊應該繼續食濕糧定係轉凍乾會適合佢,希望肥美絲解答 orz 感謝
想問除左orjien仲有邊款糧拍得住佢
你想要?
嗯嗯
同廠既Acana, 但其實Orijen不是真係咁好
想請教一下 有冇巴絲餵過stella&chewy's凍乾 佢個餵依份量

假設貓貓8lb 一日就要餵1cup=8oz 我買一包9oz既話一日幾乎咪要食一包 一包9oz最平都要$200
定係我計錯 有冇人可以指教下我
或者都係睇番official feeding guide

官網cod&salmon feeding guide
最近發現貓貓有後排牙有牙石
應該再密啲刷牙定直接去獸醫到洗牙?
因為本身佢極度唔鍾意刷牙
見啲人話紅肉食啲毛會靚啲 食左2包都睇唔出分別

定轉番wc?

好似fromm都唔錯?個三文魚
三文魚油份重,如果要美毛一定係首選
唔使,太高碳水,個表有一頁講呢啲糧壞處,有興趣睇下,我唔再詳細講
無論老左定減肥,都係要控制飲食分量
大魚好多重金屬,而且魚味好易令貓上癮第時唔會再食其他比較淡味嘅家禽,好似最大路嘅雞咁。
想毛靚,可以買細魚做嘅魚油,當埋日常保健品咁食,好多好處。
如果冇加佢地必要嘅營養粉嘅話,例如牛磺酸同鈣粉之類。咁蒸雞肉就只可以當健康零食咁比,唔好佔多過正餐20%應該就冇咩問題。
Nutrience sub zero有隻紅肉同有隻雞肉,睇database好似唔錯,試得過嗎
調理腸胃真係急唔嚟,keep住濕食加益菌會有好轉,有時候煲下骨湯,可以修補腸壁黏膜 魚油有消炎作用,都可以比貓食。排毛粉當中纖維質吸水性高,食左會吸多啲大便水分,所以你會見情況有好轉,定期食下都好,可以排毛。

有能力就凍乾好啲,好多例子都係食生肉有明顯改變,不過凍乾真係貴
感謝解答!!
因為佢本身腸胃比較敏感 都預咗要打長久戰
我賣腎都唔緊要 只係希望佢腸胃舒服啲又吸收好啲
貓啲牙本身就唔係食粒粒乾糧用,個設計係撕開肉塊咬幾口就吞,所以好多時食乾糧係原粒吞,偶爾會咬到碎食,太碎嘅剩係靠條脷奶翻上嚟會好攰,如果唔係餓左幾日根本無必要食埋啲碎 轉個頭又有新糧食啦
如果貓肯食都可以呀
不過唔好長期食,始終都多魚成分,有重金屬問題,另外太多蛋白質來源(好多唔同種肉溝埋,似平價牌orijin )腸胃差嘅貓唔多啱
想請教下,餵開乾糧有軟便想轉餵罐
乾轉濕洗唔洗溝糧過渡下?(者係乾+濕再逐少改變份量)
定係可以直接轉比佢食?

驚突然轉會對佢腸胃唔好
唔該哂
流浪嚟講佢哋好幸福啦 會食剩嘢平時應該夠食無憂,我餵過貓食ziwipeak 乾,永遠會食剩啲碎粒,如果嗰餐比得少又擺耐啲會奶下啲碎,食飽就真係唔食
直接轉啦
乾濕消化時間唔同對腸胃差嘅貓重衰
擔心嘅就溝埋益生菌食,通常食物唔同左腸胃菌叢會改變,容易腹瀉,加多啲益菌平衡翻消化會無咁易痾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞