貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
唔小心1001左

前排整過一次響舊登,呢個係改良版
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing

PAGE 1 係個人對無穀糧嘅蛋白質同碳水化合物比例分析排名
因為無穀唔等如低碳水化合物同植物蛋白(貓消化唔到會由腎排走,太多會影響腎健康)
所以無穀之餘重要低碳水化合物就最理想

PAGE 2 係深入分析入面有咩成分

開心SHARE俾大家參考用
最緊要都係要知自己餵咩比主人食

罐頭可以睇番呢個POST
https://lihkg.na.cx/thread/28873/page/1
Post多次先
聽日就要接隻剛滿3個月既貓仔,
果邊話佢食緊RC bb糧+Fromm無殻物鴨肉
但我searchRC唔係幾好,加上乾糧,
做左功課太高碳水化合物,最好肉/全濕,
咁我接佢返黎一星期後想開始轉糧,
聽講要慢慢按比例轉,
但因爲佢食開乾,唔通係d乾糧溝濕糧
(我唔係幾想佢食生肉,驚處理得唔好,
加上屋企唔鍾意)全食濕罐頭又怕會好易有牙齒問題
如果早上乾糧 中午 半罐 夜晚 半罐
咁可以嗎?
萬分感謝
我睇thrive, n9, canangan都你地都推介
適合餵佢嗎
屋企隻貓係10月17日生左bb

佢懷孕個陣無轉到幼貓糧 因為本身食開ziwipeak 羊+魚
之後生完唔太肯食野 罐罐同乾乾都唔食
唯有一直餵KMR幼貓奶粉補營養

琴日訂左k9 natural 羊+三文魚脫水糧同罐罐佢就即刻肯開口食 (衰貓真識簡野食 ... 貴到...)

依家係主力餵k9 同 餵奶(加葡萄糖)同埋都有買營養膏同鈣粉 唔知夠唔夠營養同補奶水呢

定真係要換bb糧好d

附上貓b相一張

我個人都對rc好反感 仲要好多獸醫都hard sell
BB糧都係wellness core 穩陣

罐罐方面我覺得n9幾好 朋友推薦話無卡啦膠
不過三個牌子我都有買 得閒轉下味等佢唔會食厭
但你餵罐罐係餵大定細罐? 驚份量唔太夠
隻貓食親罐都嘔 唉
食乾糧就無問題 係咪得一個原因
食得太急同多 應該分開幾次
Thrive 無記錯係有貓b版
其實牙齒問題 幫佢刷牙就得
好過餵乾乾唔夠水份
老左易有腎病

如果非要餵乾不可
Wellness core都唔錯
不過會易變肥仔
份量要控制得好少少
如果貓媽餵到bb
由得佢俾媽媽餵奶好d
唔建議咁快食bb糧
2個月左右先戒奶都未遲
母乳對bb成長好重要架

注意bb保暖 天氣開始轉涼
必要時開暖燈照住同暖氣
咩罐都係咁?
我個隻肥野以前試過
一食完即嘔
後來發現對成份敏感 (e.g蝦)

通常罐罐一餐 70/80g咁上下
156g個d可分兩餐
咁我想問下接佢返黎 佢又未食過濕
我可唔可以一黎就直接轉濕比佢
琴日買左罐thrive kitten雞胸,一陣睇下大定細先,淨係記得$14.5 好似好多貓接返黎之前都食rc咁,唉
唔係呀 上面段野全部係指比貓媽架
貓b食貓媽既奶每日重10% 左右 應該夠奶水
獸醫效應 明明係垃圾糧 見到佢成行紅哂真係
係差不多咩罐都係咁 應該係食得急?
Bb真係好可愛
生兩隻?
係 第1胎少數量d
不過之後唔再比佢生

依家煩惱緊貓媽飲食問題 雖然唔使餵bb但都要幾個鐘餵貓媽飲奶
請問Cat-Man-Doo隻Life Essentials Freeze Dried Chicken可唔可以當主食糧o架
朋友送左包畀我, 我隻貓食到
我跟足指示浸濕少少先俾隻喵食,點知佢乾嘅先肯食 我係當零食咁餵幾粒
餵左個半月益生菌,隻貓一直軟便
機緣巧合同有養貓既同事傾,佢叫我試下唔好比益生菌,因為可能d壞菌已經對益生菌有抗性
停左益生菌之後隻貓d便便即刻靚曬
又會咁奇怪都有既
貓奴留名
嗰隻係小食嚟,不是主糧
你啲益菌點保存?會唔會係佢變壞左
就咁擺係室溫下呀
我估唔會係變壞掛
未過期同埋係一包包獨立密封包裝咁
我每次都成包咁餵
BTW我係比佢食汪喵益生菌
其實好多獸醫都係推兩大品牌的糧
包括乾或濕都好
我隻貓b食開welless core kitten比佢+let’s big paw肉醬/thrive罐比佢。
但唔知呢排做咩無胃口,上網爬資料話貓b2個月呢個時期應該好食得。但佢一日最多兩餐
轉脫水生肉糧會唔會好啲,買左包細既northwest比佢試,呢個牌子如何定係stella會好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞