貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
唉⋯⋯好苦惱呀,餵佢好似餵啲小朋友咁呀~
我已經買左三個牌子,唔同口味,加埋都有成七八款,又唔係食死一個味但佢硬係咁樣⋯我知佢最鍾意食吞拿魚⋯但我無俾,俾左thrive既鰹魚同沙甸,佢最鍾意呢個味架喇,但一樣入過雪櫃就拜拜
Core唔係最好,但性價比高
你指汪喵?喺官網訂滿3千台幣順豐免運費,佢係獨立包裝每次比一包撈濕糧食
或者同3little meow買,你預貴少少
會唔會凍得滯
你試下叮一叮佢再俾
我貓貓五個幾月果陣都食得哂一罐thrive一餐嫁
你其實可以試下要佢一餐一罐
咁你就方便啲
我果時都聽d店員講話好,但我上網睇返個貓糧表,話呢個牌子紅字寫住不建議...所以有理冇理我轉鬼左orijen,但份日国控制得唔好就爛便...加下轉左ziwipeak羊乾,幾好唔錯
份量
我隻絕咗育都鍾意拍屁股,拍到大大力佢豎哂尾唔捨得走
汪喵d凍乾小食好正,我隻囡好鍾意。我淨係買過山味嗰d, 雞,鴨,鵝,雞肉鬆佢都好鍾意。反而隻隻貓都like嗰d ciao肉泥佢完全唔吼
前排過年前佢做特價我買咗4000幾蚊
汪喵魚油都正㗎
我想買牛磺酸唔知好唔好,但剛買完大量有排都買唔到3000
我試過各欶,整熱左都係唔食。除左沙甸魚,基本上佢無一個味係可以一次食一罐,食到一半已經好好,佢好似唔係特別熱衷食罐咁,乾糧好似仲食得快啲,但佢之前有少少便秘所以我唔想全乾糧
不過其實NT160運費都OK既
我今次都買左4千幾呀哈哈所以應該有排都唔洗買住哈哈 有機會可以一齊夾呀
其實本身想幫佢轉汪喵隻凍乾 不過因為我隻囡仲係幼貓 餵汪喵有點貴 要成千蚊一個月 未計其他益菌零食
BTW魚油有咩用呀
但係其實如果佢食全罐係會少啲屙屎嫁咼
會唔會佢唔鍾意食肉絲罐
你有冇試過肉醬
肉絲肉醬我都買齊啊,只要係新開就會食
通常佢地係唔係鍾意肉醬多過肉絲架?

我隻貓之前食開 thrive雞 食左一盒之後比佢食thrive 吞拿魚 食完一盒再比返thrive雞就唔肯點食 應該係吞拿魚味重 thrive 雞唔溝水比佢食都冇咗當初嗰種熱愛

之後我試比肉醬佢試 分別比咗Instinct Ultimate 雞 同ziwipeak 雞 兩隻有溝水 都好鐘意食 好快清晒
另外乾糧方面 之前食orijen 六魚 之後同佢轉thrive雞 起初又係好鍾意食 但呢加要食成日先食晒35g
想問下肥美絲excel入面d糧既營養資料係邊度搵
我有時自己想查d牌子好唔好,但係多數得protein%同fat%,好少有列明碳水%
一係試下食淨左但唔好即刻收起 可能佢去玩一陣又會再去食我隻貓有時都會 佢玩完隔一陣又再食
我個隻調返轉 鍾意食肉絲多過肉醬
佢平時已經係咁,食食下又閃左去,但依家佢連第一啖都未食就轉身走
碳水要自己計好少廠會寫明,對佢哋不利,因為碳水愈高肉成分愈低
另外有列出嘅%多數as feed,想知道dry matter(無水分情況下營養比例,會更準確,又可以同罐頭比較)又係要自己計
最近同貓轉左wellness core乾糧,再買左部自動餵食機,每日兩餐,每次出1/4杯,佢之前都會食哂,但依幾日成日食好少淨低好多,係咪有事
啲毛仲無咁順滑,易甩左
係咪最近開始回暖太潮濕呀 啲糧可能會壞
利申亂噏
針筒飲水或食罐
毛髮差同脫水有關
佢放喺機入面好大可能已受潮
我包凍乾有鏈再入膠箱,只係開左一星期就無一開嗰陣咁脆
近排發現隻貓不停痾爛屎, 成灘水咁
唔知係咪腸胃問題
本身食左幾年素力高 全貓糧, 隻隻貓都冇事
唯獨呢隻近排咁樣痾法
二星期前帶佢睇完獸醫, 食緊收鼻水抗生素既藥, 唔知有冇關係
當時冇痾爛屎既問題
但貓愈黎愈瘦, 似唔吸收, 不過精神胃口都冇問題
睇完docs都唔知揀邊隻好
想問下有D低敏既貓糧比較OK?
THANKS!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞