貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
呢幾日兩隻貓胃口都稍為差左啲啲應該因為天氣?
其中一隻連續兩日都嘔一次少量透明胃酸,
我估係以前慣左長糧唔會餓咁耐,而家轉左罐頭+定時唔慣
暫時試下叫屋企人日頭餵多一次睇下好唔好啲
book左星期日睇醫生check check希望冇野

因為轉左濕糧後,屎一路都一時偏軟、一時偏硬成日唔靚
食左益生菌兩個月後好左啲但又好唔晒, 會唔會加埋消化酵素好啲
但我有放防潮珠,而且我一用人手係機入面拎糧比佢佢又會食
有人話加啲貓食肉鬆可以提高佢地既食慾,請問有無咩好既牌子呢?汪喵星球好似有,但前排先買左幾廿罐罐頭,如果香港有類似既想訂頂住先⋯⋯

點睇依兩隻supplement
平時當零食一日比一粒
我隻貓唔肯食
不過lysine我日日都有俾
我用呢隻
方便倒出黎
或者用佢果隻零食整碎去擺係面
多謝你,等我買黎試下先。因為我今朝八點俾佢食晒一罐,點知等到依家十點,佢都唔係好似好餓咁⋯
我果隻成日都係食兩啖就行開
之後隔好耐先返去食
有時會倒呢隻俾佢
等佢食快啲
唔好阻我收碗

出面都有舖頭有得賣
不過勁貴
呢個牌子啲零食我隻貓都勁鍾意
佢食雞同芝士牛
食完抗生素無比益生菌調理翻好腸胃?
無左好菌幫助消化營養唔吸收咖

正常食一排會慢慢好翻,抗生素太毒處理要時間
糧嘅喺grade A睇左邊幾隻有興趣先
BTW真正低敏只有生肉
講多啲你點餵罐頭同益菌?
早晚都係7點開細汪喵一罐,由得佢食但通常食剩1/3,
剩返11點再攞出黎再食,每次都係半個鐘收起
初期轉全食罐時係想一日兩餐,但發現兩隻都一餐食唔落太多先改
然後啱啱發現屋企人最近一路唔記得左餵上晝11點果餐有時下晝就嘔胃酸
提返要餵之後呢兩日暫時冇嘔,不過呢隻不嬲易嘔啲只係而家密左
益生菌都係汪喵,每日撈朝7果餐
我有包ziwipeak羊肉 諗住轉糧用淨係喂過一兩次但完全唔食

然後big dog 火雞 十幾舊
有冇人想要?買咗無耐 我想平啲賣返出去 唔想晒咗佢
明明之前餵咩味都食

想問下飲奶定食罐頭補充既水分多d?
excel 個A++有Nature's Variety Instinct Ultimate Protein無穀雞

但同時又見到佢說明內容度有K3 會唔會影響?

另外佢隻雞肉罐 我打開時見到有紅蘿白同豆類 我自己另外整走佢 咁係咪變返少碳?

定係制作過程中已經將紅蘿白同豆類 D碳浸晒落D肉醬度所以就算自己掉左D紅蘿白同豆類 都唔大分別呢?
我隻貓最近滴完十日抗生素眼藥水
之後開始痾少少爛屎
開頭係痾靚屎 之後就痾1pat爛屎咁
關唔關抗生素眼藥水問題?
想問一下
而家食緊canagan 田原野味
但見applaws 好似成分蛋白高啲又平啲
有冇人食開applaws 乾糧比到意見?

Ps: 我隻貓貓做緊化療 4 歲, 胃口都還好
間唔時比thrive 濕乾但佢鐘意食乾糧多d
頂 買左 我果隻又係唔肯食
餵到入口都吐出黎
所以我買左另一隻膠囊落落佢啲罐度
想問如果本身全濕糧 輪住餵兩三隻罐有冇問題本身餵開thrive同animondal carny 想俾貓仔試下汪喵
如果罐頭有無溝水?
無溝水即係消化到只係食得太少頂唔到去下一餐,加到11點嗰餐唔嘔就無乜嘢可以keep住再觀察下先

消化酵素都有幫助,消化力強左食物去到小腸就容易吸收

嘔方面,如果係一日2次以上,經常性就有問題,如果只係一個月2-3次,會介定為正常

平時有無比化毛膏排毛?天氣轉毛甩得多會食多左毛積喺胃都易嘔
差不多,但奶啲成分其實好差又貴
只係貓仔未識食局住要餵
個表只係分蛋白質同碳水高低,呢個係揀糧第一步
之後就細睇成分
有k3最好唔好揀,但你keep住幾個月轉一次糧好耐先食佢嘅,問題又唔會話好大,k3個爭議點係本身高劑量係已確認有毒,只係加喺糧嘅量好少,少到唔會即時有事,所以寵物食品業覺得無問題,但無人知長期低劑量咁進食會點,可能真係有事但到時會比其他問題遮掩左,有得避就避左佢姐

碳水主要係呢類植物同薯呢啲,無薯都好唔會溶晒喺糧,就咁拎走見到嘅ok,會少啲碳水
Applaws 乾糧如果係低碳嗰幾隻味都ok㗎,canagan 乾全部都好高碳唔多好

罐頭會唔會試多幾隻口味?或者自已蒸啲鮮肉溝下supplements 咁比一餐?癌細胞鐘意醣,少食碳水化合物同高度加工嘅乾糧會好啲,所以就算點都要饋乾糧盡量揀碳水低過10%嘅
唔該晒你呀
咁樣都係唔敢博 乾糧照比佢食返thrive 算
餐餐唔同都得,長備幾個牌子會無咁易食厭
你隻貓肉絲肉醬都食應該無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞