貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
絲打可唔可以同你買啲汪喵凍乾?
想俾隻貓試下食凍乾
你有咩味呀?

Btw我隻貓又係好揀食
啲人話絕育之後會大食啲同肥返啲係咪真的?
而家貓女5個半月大未絕育,2.4kg
覺得佢好身形好窈窕
多啲都無問題,幼貓發緊育可以食多啲
但如果食到某個分量會嘔就唔可以比太多,乾糧要吸水先慢慢發大,飽肚時間要耐啲,所以有機會食到反胃
如果揾唔到可以去賣有機食品鋪頭睇下有無洋車前子粉食住先,每日約1/4茶匙,佢嘅纖維係吸水性質會令大便無咁水,無痾得咁辛苦
我個隻絕育後一個禮拜 重左0.2 kg
會咖所以要小心控制飲食唔好令佢過肥
3.5-4.5kg最fit
呢幾日接左三個月貓b翻黎 英短女仔 接翻黎之前食緊rc babycat 依家佢仲適應緊所以我唔轉糧住 但諗住過多一個星期到就開始轉糧
應該轉邊隻好?wellness core 定Thrive乾糧好?同埋幼貓應該食邊種?
唔該曬
有咩貓糧可以食肥啲隻貓,本身食緊canagan但好似愈食愈少咁,寵物展拎左包wolfsbult佢地鐘意但唔知係咪太油又會柯,試過wellness core, nutrience,K9凍乾又唔鐘意食,好難搞啊
好呀,我一陣去望下
唔該曬
Canagan同wolf兩隻糧無論蛋白質定碳水化合物都相差好遠
就算漸進式轉糧加益菌打底都有機會軟便
何況你就咁比新糧佢食,會痾好正常

而且一唔鍾意又轉,好快你隻貓乜都唔鍾意食
兩隻幼貓都可以食
但thrive唔可以食過量,好易消化唔切,但跟分量比又無咁飽肚(要吸水發漲先覺飽肚,就要耐啲時間)如餵呢隻就要留意餵食分量
已經係漸進咁溝左兩星期先溝到50/50 平時試糧食sample就鐘意食 一買大包就唔幫襯

咁點算好 如果想佢地長多啲肉應該點揀 揀隻高少少蛋白既習慣左先?
Wellness core 易唔易肚屙?我爬文見到好多巴絲隻貓食thrive 之後會屙
咁係咪應該一開始轉糧就餵益生菌?定轉住先然後如果真係屙先餵益生菌?
Sorry呀好多問題 唔該曬你

想問有無人買過呢隻零食?
想獎勵下佢
但又怕唔健康
Tg咗你
有冇凍乾糧製作教學
依排轉左餵thrive 乾糧+ ziwi 羊濕糧 係碳水化合物高d 不過依幾日都係一日屙一次正常屎
之前thrive 乾+濕 一日兩至三次又軟
不過ziwi 好似太香 平時乾糧加水佢都會飲下 依家飲ziwi 都唔飲乾糧d 水 開始挑食慘
縱慣左?
我自己做法係唔食就收,佢肚餓就食
幾時都係我做主比咩就要食咩
而唔係隻貓想食咩就比佢食
你諗下出面啲浪浪垃圾都要食
屋企嗰隻竟然有得食都唔食

另外買定益生菌
一開始轉就要食益菌
thrive 碳水低,適應上要時間,core高碳啲
要做凍乾糧?冷凍乾燥喺屋企整太大工程啦
Google “原理是將含水物料預先凍結到其共晶點溫度以下,使其內部水分完全凍結為冰,然後在真空條件下使冰直接升華為水蒸氣,再用真空系統的捕水器或者製冷系統的水氣凝結器將水蒸氣冷凝,從而獲得干製品。”

一般啲人會買部風乾機風乾肉片,只係當零食
我隻貓好揀飲擇食唔鍾意真係會一啖都唔食
但佢鍾意食兔肉罐
所以而家幾乎餐餐都要溝兔肉罐先肯食
我好驚佢遲早連兔肉都唔食咁就gg

係咪都應該狠心啲唔食就收
但因為例如佢早餐唔食
到我臨岀門其實都會放低乾糧(未絕育所以未轉2餐)
佢可能知道好快又有乾糧食所以早餐就會唔食?
咁我係咪應該連乾糧都cut埋佢?
但又驚佢唔夠食 同埋聽講貓太耐唔食嘢易有脂肪肝?

我有時都諗佢係咪因為冇流浪過所以咁揀食
有冇人想接汪喵罐
明明之前特登買咗幾罐試 肯食先訂返黎
點知食咗幾罐 依家喂都唔肯食
仲買左3箱85g 2箱鵪鶉 1箱雞
有興趣留tg
我有4罐thrive魚隻貓唔食...我應該捐去邊..
唔係成日餵就冇問題
麥當勞都唔健康啦,我地咪又成日食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞