貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
想問下 3個月大英短
人地叫我 3餐都餵rc糧就得 有冇問題嫁?
同埋想問下呢隻糧係唔係好廢?
經濟能力許可當然買好d既會更加好
係,不過一分錢一分貨
我上過狠心餓佢
結果2日2夜都唔肯食
結果我投降
經濟許可就唔好啦 商業糧
唔餵濕糧 都可揀d全天然無穀物糧
唔知轉咩可睇第一頁excel
想佢飲多d水?
咁餵罐頭唔係好d咩?

定係想浸軟佢俾初初學食糧嘅bb?
一樣,今次唔止雞肉,連吞拿魚都唔食 好彩淨係買咗兩罐試下
係咪隻死仔食慣味精嘢?
佢咁餓得,但我隻貓都有野唔食,所有魚類罐佢都唔食,幾餓都無得傾
有時想幫佢轉下口味唔好食雞咁悶都唔得
本身餵開乾糧
見隻貓識自己行去飲水
又唔會特別比濕糧佢食
點知有日喺沙盤又出又入
冇乜尿又有啲血
睇完醫生比左抗生素同尿道放鬆食
食左2星期好返
隔左幾個月又返發
睇極醫生都唔好
驗完尿又話冇菌
之後解釋乜撚野緊張會令佢尿道出血
要食抗壓糧
即刻轉過另一間又驗尿又照超星波
先知膀肛有結晶
醫生話要佢飲多啲水睇下沖唔沖得走
自從個月開始早乾糧,晚半鑵濕加乾再加一鑵水佢食
第二個月醫生check完超聲波
乜結晶都再見唔到,貓貓都冇再出血
本身餵開primal freeze dried, 但獸醫話primal有好多內臟加不知明嘅肉, 叫我地唔好食, 點睇?
生肉骨一定會加內臟,呢個係營養來源,有啲生肉牌子就係少內臟,用supplements 代替,呢個無咁好。定係你個醫生覺得食supplements 好過由食物吸收營養 好想知佢平時係咪剩食白飯同啪維他命丸

同埋點為知不知明肉?成分表清楚寫明
反而啲獸醫賣嗰啲RC Hills成分先有大量不知明肉啦 不過對佢哋不利嘅嘢係唔會話你知
第一個醫生廢到咁...
睇得多真係覺得香港獸醫好撚多黃綠醫生
一有懷疑真係搵多個問清楚
唔食魚係好事 除左雞重有好多陸地生物可以轉
佢成日都叫我轉買hills🌚
有無試過汪貓隻生肉糧?
元朗東字頭
肥美絲,想問下乾糧食兩個月轉第二個牌子會唔會太急?想試下轉NV 兔肉,而家食緊Wellness core kitten
請問轉糧,隻貓淨係揀新糧食而唔肯食舊糧點算?
我隻貓wellness core轉rc,揀曬d rc來食
老細最近持續軟便仲有少少屙,睇咗2次都反反覆覆咁醫生就提議轉食腸胃糧,其實有冇其他方法可以解決到個問題?

食開Thrive、汪貓罐,無轉過糧,汪貓凍乾就停咗一個月左右,因為屋企人餵成日都唔跟份量餵多咗

真係唔想要行到食處方糧呢一步,餵返汪貓凍乾定keep住繼續餵Thrive罐?
偶爾又要入呢個post求解

呀貓6號完全屙唔到尿

7號朝即帶佢診所睇, 安排即刻插尿喉放尿, 完左獸醫先講尿道塞左加長左放尿時間, 推番D結晶入去膀胱 。又話加左D空氣落去膀胱再照, 發現有好多小型石同結晶

留院去到尋日10號接出院 番到屋企勁驚 抖左3-4個鐘先定D
去廁所屙唔出, 係跳出黎個下先見到有幾滴尿係地下, 成晚來來回回去廁所2-30次

今日11號, 幫佢按摩下膀胱, 尿尿位附近可以幫到佢屙到少少
問左之前睇開既獸醫拎左second opinion 話拆左尿喉係會滴尿幾日
因為膀胱放鬆左(食藥) 係會滴尿

而家個醫生話mon住唔好俾佢儲太多尿, 就暫時都安全咁

想聽下大家有咩意見?

so far 睇過網上都係好多人奶過野, 做法有2
1) 開刀拎膀胱石
2) 造口手術

2雖然好聽D係好似一勞永逸, 但網上好多人話有好多RISK, 本身都算大手術, 同埋又易有感染, 又會人造口會埋口
貓貓腸胃受到就得 唔受得就慢慢咁轉
BTW NV印象中全線都有加人造維他命K3,唔多好喎點解想轉?
有無食下益生菌調理腸胃?
凍乾係生肉,一般對腸胃都好,有budget 當然係比凍乾好,前題係加水濕食,就咁乾食就不好
同埋跟分量比好緊要,比多左消化唔切會屙軟

另外間中比下洋車前子粉,水溶性纖維吸水性可以吸收大便多餘水分,又幫助排毛
係咩類型膀胱石?
石太大粒就開刀,細粒嘅就食處方罐溶解(如是鹼性石,酸性石就無辦法要開刀)
之後嘅護理先最重要,一定要比佢吸收足夠水分同轉全濕食

造口係非常唔人道,但啱晒啲想慳錢唔想轉全濕食嘅人,因為就算剩係食乾糧又再生石都可以排走,不過正如你咁講係會有感染風險,同無解決根本問題,個人覺得揀呢個方法嘅人唔太配養貓
其實之前一直都係朝早食凍乾,晚餐食罐,但係屋企人怕佢餓,餵多咗又食得晒,體重有加無減先停咗凍乾。咁係唔係應該停罐罐,全日食凍乾?已經訂咗汪貓等送貨

益生菌同排毛粉都有,不過多數係見佢💩太乾太硬先俾。打算呢排會日日都俾益生菌
Struvite - 可溶
但而家仲係滴住尿都唔係方法
成日先餵水餵左60ml

如果全濕食, 有無話咩牌子好D? 因本身都食緊thrive 罐
另想問有無咩supplyment?

上網見有人講呢隻, Animal Essentials - Tinkle Tonic
唔知大家有無聽過/用過?

最後你地有無餵水好方法? 我唔想餵到佢怕都未餵夠, 嚇到佢有其他問題
水機方面大家多唔多人有用? 盡可能都可以加到2部

唔該晒
純粹見到佢有兔肉,無諗太多
咁我睇番個表揀其他先,唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞