貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
2kg以上可以咁計
Thrive 低脂,2罐先差不多等於一罐肉醬
所以通常建議要餵埋肉醬,營養吸收方面會全面啲

不過無論係kcal算式定餵食指引都係參考用
如果你隻貓食2罐係夠食又無乜點瘦到咁食2罐都得
我平時會加水俾我個b食 佢又肯食
之前都有上網搵過喂生肉 但真係要有位放先得
同埋覺得自己未必有咁既心力去做呢件事
我媽一定第一個反對 無論講咩都唔肯聽
但計過條數喂旺喵凍乾2隻貓加埋都成$2500一個月
其實係 但我2隻貓都唔食雞+肝
雞+肝一開係勁香 佢地叫到傻咗 但唔食 一啖都唔食
汪喵一買就買好多先抵 唔敢買驚貓貓唔食
你轉係正確,Prolife真係唔多掂,隻貓可能暫慣左靠穀物纖維吸水,加上食物停留腸胃時間耐,大便會無咁水
相反一轉低碳無穀物糧就會好唔慣,呢個現象好正常
食益生菌平衡翻腸道細菌叢就會慢慢好

不過無必要買orijen ,多魚肉又貴 唔知係咪品牌效應?
有細包裝,買包試試先
請問唔餵orijen, 仲有咩推介?
我宜家係origen + wellness core兩溝。
應該都係品牌效應...上網見多人話好,又話唔知幾多粒星又第一咁...然後個貓糧excel又冇乜負評,就買了
我初次養貓,本身打算買wellness core,去過兩間d sale都話prolife好,又話wellness食到痾又乜乜乜...唔知係咪prolife回佣高
Sales講嘢一定唔可以信,去寵物鋪買嘢同藥房一樣,要買自己想要嘅,唔好問佢哋介紹
就咁core食住先,你再睇下個表,幾個月再換下
低碳水(grade A嗰啲)同少魚肉會好啲
肥美絲打可唔可以教下點落呢d supplements, 要落幾多樣,份量係點呀。

因為我隻厭食囡囡,佢食嘢係吊命mode. 即係佢體重一日要食60g嘅乾糧啦,佢可以有時朝早俾25g擺足全日都食唔哂 。罐又唔吼,汪喵凍乾我買咗幾包食食下而家又唔食。唯獨蒸雞柳佢幾鍾意,所以我想加d supplement落去驚佢唔夠營養,可唔可以講解下要落邊幾樣,同邊度買呀,唔該哂。
今日接咗隻兩個半月貓b
因為上一手係喂RC
所以我準備左RC同wysong溝埋 本身諗住慢慢轉
結果佢淨係食wysong 唔食RC 所以繼續比wysong
之後痾咗一次屎 有少少軟
咁我係咪唔洗再比RC貓貓

同埋因為我係住日本 搵唔到dr mercola黎買
iherb同其他網都唔送日本
求救!有冇日本巴絲知有冇其他日本送得/買得到嘅代替
日本搵唔到dr mercola
我搵到下面依隻有Streptococcus同Bacillus
唔知得唔得
你自己要睇下dr Lisa Pierson 個網站,佢有詳細recipe
https://catinfo.org/making-cat-food/

Anna個生肉食譜又係search就有
你可以加入台灣個貓生食group,自制貓生食討論區(酒鬼)佢哋就多數跟食譜比再加supplements ,食譜又有分無骨有骨,睇自己需要,香港生食group係比肉骨內臟,好少加supplements
佢肯食新糧就唔使溝 始終直接轉新糧軟便好正常,佢適應左新糧會好啲

呢隻益菌可以,菌種同數量少相對要餵密啲
一定要轉,蛋白質太低
Love you 只有無穀火雞/雞肉ok

罐好過乾糧,可以的話比罐頭,或者一樣一半
新手貓奴留名

上星期領養咗兩隻貓,仔就成日痾軟便,早兩日好返少少,但今日無啦啦又痾返水屎

想買益生菌俾佢調理下,有冇咩牌子推薦?同埋邊度有得買?過年好似好多間舖都唔送貨,想趁聽日收工拿拿臨買,大家有冇推介?
用開dr mercola 街鋪未必有
如果想買汪喵益菌(菌種都算多)可以去3little meow,觀塘有鋪但最好去前問下收爐未
Dr goodpet 都可以嘅,其他牌子要睇下用左咩菌同量多唔多
最好係來自下面4大類
1. 乳酸桿菌 (Lactobacillus)
2. 雙棲桿菌 ( Bifidobacterium )
3. 鏈球菌 ( Streptococcus )
4. 腸球菌 ( Enterococcus )
汪喵排毛分試啱要落幾多之後就好強大
汪喵排毛試啱要落幾多之後就好強大
我跟 Wellness core Feeding Guide 餵我隻幼貓(3個月大), 一日1/2 cup, 分二至三餐. 見佢手粗腳粗, 應該係大隻種, 所以其實加加埋埋都餵多過feeding guide 10% - 20% 左右.

但佢好似食唔飽, 一得閒就問攞食, 個樣好似食唔飽咁, 仲會識搶我隻大貓D嘢食...

我應該再餵多些少, 定唔好再加糧畀佢?
知道,等我快快手去問下,見佢痾水屎真係好擔心
冇啦冇啦,3littlemeows已收爐
唯有行多幾間睇下邊間有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞