貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
關於貓既營養問題,真係唔可以信晒啲醫生
年紀大仲要食唔夠營養,啲器官唔係會退化得仲快咩
有無人隻貓食完K9隻凍乾後,會成日抓痕同甩好多毛?我隻貓食咗一個星期就出現呢個問題,唔知係咪敏感
係敏感了,尋日同貓女睇醫生順便年度檢查,所有野無變除左跟大貓轉單一蛋白罐,唯一結論都係突然甩毛源自食物敏感
thx for reply.
唯有轉糧,浪費了大半包。
呢個任佢up,個point重要第一次聽有創意
令貓病嘅原因大部分係飲食不當,食啲佢唔應該食嘅食物,例如乾糧。過度疫苗,長期蝨水杜蟲對肝腎傷害都要考慮

建議你睇多啲外國holistic vet分享嘅寵物營養資訊,對貓科營養有基本了解,就唔會再比嗰啲獸醫大到

Karen Becker
Lisa A Pierson
Elizabeth M Hodgkins
Jean Hofve
Lyn Thomson
咩味?睇下幫唔幫到你接收
我隻貓都食開k9凍乾
想問下肥美絲 種左啲貓草 係咪食完一次就唔可以食 定係可以等佢生出黎再俾貓食 感謝
羊+魚
咁幫唔到你喇
我冇俾佢食魚
想問下有無人有興趣俾貓貓試汪貓?我網上訂左,之前買過佢好似食得唔錯,但大小姐呢排失去興趣,寧願捱餓都唔食,食K9大罐反而一餐食到半罐,依家仲有十幾罐存貨😑😑。我有鹿肉同埋鱈魚雞兩款味
想問下大家,寵物食品/supplement會唔會有假野?

見有某d網店既supplement價錢平過一般網店好多

eg. 頭先見到有網店賣enisyl-f L-lysine 190蚊一支,但其他網店賣緊$360左右一支
貓貓成日淨係食魚罐頭 其他係咁意掂下就唔食 可以點幫佢
我會當半生熟
通常自家制風乾肉係用6-70度熱風風乾,所以有人會當熟
官網話係生嘅,因為係低温風乾,無煮過,不過無講用咩温度
可以繼續種,但會愈生愈慢同唔靚
你唔好一次種太多,一包種子有排種咁就次次食都新鮮
魚上癮係好難戒
但我信貓喺無得食嘅情況下咩罐都會食
所以點幫佢完全睇你狠心就事成
我唔知寵物行情,但lysine唔係貴嘢,人食嘅250粒膠囊都唔使100蚊,重要係500mg裝比寵物用多一倍
好開心,我隻貓糖尿,發病時血糖高到嚇死人幾次差啲死,
但轉全濕糧(當然有打胰島素)幾個月後而家停左打胰島素
靠佢自己都keep到血糖正常了
好彩醫生開i/d處方佢食我無信晒佢,堅持俾濕糧
長期蝨水? 係咪每個月滴一次頸都算?
因為我用開嗰隻可以防埋心絲蟲 如果停左咪冇効?
唔知可唔可以用thrive 吞拿魚換呢
我淨係俾沙甸魚、鯖魚同鱈魚呢類魚咋,唔會俾佢食吞拿魚,佢已經嘴刁,驚食過一次吞拿魚之後乜罐都唔食
初初停都要睇緊啲呀,唔好前功盡廢
避免比蚊咬(唔好剃毛,保持屋企乾淨無積水)同身體健康免疫力好(食天然食物)係最好方法

人都會感染心絲蟲,重唔似貓狗咁有毛保護,但有無人個個月食藥預防?又例如白紋伊蚊傳播腦炎,你會不會年年打針?
重有好多疾病都要預防嘅話,你一年打幾多針食幾多藥先夠重未計藥有三分毒
見無人提過happy cat幼貓糧.. 睇過似係fat唔夠. 有冇巴絲有見解?

https://petmarket.com.hk/product/happy-cat-junior/
因為太垃圾
主成分係唔知咩肉嘅蛋白質,好大機會係病死車死人唔要嘅所有parts撈埋,第二樣就係粟米,平到唔值錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞