貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
2隻貓b 2個月大開始戎奶 但仲未決定好乾糧
依家每日開2罐canagan / thrive 比佢地食 但又驚佢地慣左口唔食乾乾

同埋無餵幼貓罐會唔會無咁好營養?
Thrive有幼貓罐架
凍乾只要加左水分別唔大,primal或vital essential 好係因為無加人工營養素,用內臟,天然啲
不過揀其他都無咩大問題,點都好過乾糧主食罐
主食罐係熟肉加營養素
生肉無罐裝,通常一包包,有分急凍同冷凍脫水(餵食前加水還完成肉醬)因為無經高溫煮過,保留到天然營養,屎無咩味同量少,2-3日先痾最次
我知, 但唔想佢地食死一隻味 睇成份又好似差唔得遠
可以自己計佢每日需要幾多卡路里,再睇下每日比嘅分量夠唔夠
夠香口嘛,味精誘食劑噴灑喺糧表面
想佢健康就努力同佢轉糧啦
揀糧我首選係低碳水化合物,最好10%以下,20%以下都可以,收窄範圍就睇自己budget 買啦
Thrive,devoted會係我首選
皮有無試過blend爛溝埋?
魚油椰子油都係補充脂肪方法,魚油會好啲
我隻貓而家5個幾月 都冇餵過幼貓罐 之前一直食開Thrive雞肉雞肝canagan雞肉鴨肉 最近終於肯食肉醬罐 就轉咗餵K9同nature’s variety
有餵佢地食k9但唔係好show
依家仲唔肯食乾糧
會唔會係佢地唔舒服冇胃口食野?
食thrive 同 canagan 係好快清哂
應該係口感問題
請教一下,我本身比我隻半歲英短仔食開呢隻幼貓糧,黎緊大啲係咪要轉成貓糧?同埋呢隻糧其實好唔好架
http://www.petexpert.hk/5%E7%A3%85Nutrience-infusion-%E5%A4%A9%E7%84%B6%E5%87%8D%E4%B9%BE%E9%AE%AE%E9%9B%9E%E8%82%89%E7%87%95%E9%BA%A5%E5%B9%BC%E8%B2%93%E7%B3%A7-p-3500.html
罐頭咋,NV雞/牛,汪喵全部味每日轉下,
隻肥野乜都食+腸胃好冇乜問題

佢以前跳上凳都會失手,而家可以由凳直上上格床
仲突然好似貓仔時期咁貪玩
改變快到反而驚果隻
買左兩罐比主子溝水食,佢地飲晒啲水唔食肉絲
點算好
不過不失,唔會特別差,但唔係最好咁
我無比過幼貓或成貓糧,剩係會睇成分
呢隻成貓都可以食,不過既然食左咁耐可以轉下其他牌子
幼貓唔使溝水食啦,胃太細驚佢飲飽水數食肉(因貓會先飲晒水先食肉),你試下唔溝水餵食唔食到先
唔得就比肉醬罐,應該易食啲

溝水係比唔到全濕食慳錢做法,尤其成貓
又有問題想問下,我隻新貓仔兩個月大,不過佢真係太瘦同食得唔多(摸到佢啲骨)
我而家晚餐比主食罐溝乾糧比佢食,午餐就乾糧,咁樣夠唔夠?
我早兩日去寵物舖佢介紹左支營養膏比我,叫我每日餵半寸比佢食,想知道餵呢啲有無壞處?我想貓仔唔好咁瘦,獸醫都話要引佢食多啲

各位巴絲,想問canagan罐頭同乾糧好唔好㗎?
新手,貓咪四個月大
想問正常貓食幾多餐
我當佢人咁餵一日三餐,三餐都係幼貓糧
佢肯食但又食唔多 好驚佢唔飽
乾糧同罐頭係邊款?
每餐食到幾多?
營養膏無研究,但正常飲食理應有足夠營養
所以考慮下食益生菌同消化酵素,如果消化系統能力不足食幾多都吸收唔到
罐好,乾糧就麻麻,好高碳水化合物
食幾多無定,一般1日幼貓3-5餐,成貓2餐(有啲餵生肉嘅會1餐甚至2日1餐)
最終都要睇隻貓自己食到幾多
你每餐比幾多?邊隻糧?
罐頭試左thrive canagan,但係佢會痾淋屎
乾糧食applaw,不過貓仔又唔係好喜歡食咁樣,一日食兩三次左右,份量都係十粒八粒,點算好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞