貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
邊間咁精彩
市中心地下有舖頭貓個間 其實唔係話想唱衰佢,我一直都有間中幫襯下,但我覺得唔使因為我唔買你隻糧就西我面姐
會唔會好似巴絲咁講佢中意左食魚 所有魚以外既野都唔食
我個隻都試過成舊雞柳擔走 捉都捉唔切
等我都試下收碟呢招先 我平時見佢唔食都會照放係度 跟住佢玩完一輪自己又會走去食

蒸鮮魚唔食,三文魚唔食
可能要石班海魚先肯
要問下你地有冇人食開 thrive乾糧?
本身食開orijen 6魚 但之後發現佢血尿 睇醫生話同佢轉濕糧

睇左樓主個研究 決定比thrive 罐佢食 但每日兩罐真係幾貴 所以諗住一餐濕一餐乾

再睇埋樓主乾糧個分析 發現thrive 雞 成分嗰度冇紅字 其他數據未冇超標 而且價錢又平過orijen 所以想試下
生骨呀,雞亦雞尖雞頸,初初試可以比雞尖,骨細啲易咬
Thrive成分比orijen簡單,少啲重金屬,消化上會易啲
食高蛋白糧記得跟分量比唔好過量
我通常都係跟足個feed guide

如果我 朝早thrive乾糧 晚就thrive 罐

咁每日個份量係乾糧個feed guide既一半 加一罐濕糧嗎?
正常係咁
不過肉絲罐始終脂肪低卡路里都低,留意下貓貓體重有無慢慢輕,無的話就可以了,有嘅可以加翻少少乾
唔該晒你呀 希望佢會食thrive隻乾糧啦
我2歲貓貓
由細只係食country nature 個隻藍色乾糧
濕糧完全唔食
咁樣會唔會唔好
thriveD罐多水
我轉左比隻貓食汪喵
剩食乾糧真係唔好呀
盡量令佢食下濕糧,係要時間
再唔得要用針筒灌佢飲水
皇帝肚 咁真係幾頭痛 可能要KEEP住每日轉 食唔同既野
我通常仲會再加多40ml水溝比佢食
唔知咁樣啲味會唔會淡晒唔好食 但就可以令佢飲多啲水

原來有符合AAFCO糧唔代表好, 本身唔係監管機構,
只係NGO, 即係話行業自己去規管
又有問題想問啦,見乾糧差唔多食晒,餓左佢12個鐘一野轉左凍乾生肉(Northwest natural),
佢勁鍾意食,但好似食極唔飽,我之前仲大手入左thrive罐,可唔可以輪住食?呢個凍乾牌子可唔可以長食?

食左兩日啲屎真係好靚同無咁臭

尋晚出街個promoter 比左兩包試用裝比我 唔知有冇人用過覺得好用呀
近排隻貓轉左食Ziwipeak乾糧,少左軟便情況,但食呢隻糧佢好似食唔飽肚咁,又唔敢比得多,但見佢成日行去望糧兜好似好慘
跟足指示餵,再觀察有無跌磅,無的話就啱㗎嘞
只係叫做有個指標好過乜都無嘅
通常有人問我邊隻幼貓糧好我都叫佢揀全貓糧就得
因為只要符合AAFCO 幼貓糧最低標準就可叫自己做幼貓糧,唔等如高營養

而且AAFCO 重來無指示貓糧應該佔幾多碳水化合物,剩係得蛋白質,脂肪最低要求,即係碳水化合物佔超過6成都得 我睇過某篇文章有講某貓糧大廠有分喺AAFCO 開會定標準,所以無規定要貓糧公司公布碳水化合物含量
任何牌子都唔應該長期食㗎 揀多2款輪流比啦,分散風險
你一餐罐,一餐凍乾短期餵住都可以
唔好買啦最好,都幾高碳水化合物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞