貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
我之前都係餵日本罐罐,到想轉THRIVE時佢聞完即刻走,擺喺度成日都唔食,好似要逼佢食屎咁。前幾日買咗汪喵睇下隻死嘢食唔食
宜家兩隻主子一隻7個月,一隻6個月大,買返黎果陣已經食緊RC既 kitten乾糧,睇完大家都過RC 垃圾糧 所以曾經想轉糧, 但RC隻野太吸引,佢地最後揀哂D RC黎食,第2 款成日食兩粒就算。 求解決

兩隻野食緊呢隻 d 毛滑到不得了
大便無味 佢送個啲試食唔知比唔比佢地食好 見到係話類似清腸胃咁
有無貓小食推介
餓到佢食為止
5個月大貓女 2.39kg
平時早餐半罐至3分1罐
午餐乾
晚餐煮雞柳+肉醬+supplement
佢唔算大食,有時會食淨

但呢幾日唔係好肯食 成日聞下就走咗去
但玩得瞓得 玩完又會肯食多少少
今朝見佢完全唔食就開咗少少零食 又肯食
即係口味問題?定係關唔關排毛(便秘)事?
今朝喺零食加咗洋車前子殼粉
其實要加幾多?我落咗3分1茶匙左右
同埋要幾耐食一次?連續食幾日定一次就夠?
唔該
早餐半罐至3分2
的起心肝諗住係3littlemeow買汪喵罐頭,另外想試下佢啲凍乾生肉糧同益生菌,係咪邊隻味都推薦?
雞味益生菌好香 我當埋誘食粉用
凍乾生肉食過雞
唔夠一個月就厭
之後完全唔食
聽人講佢啲凍乾生肉好多時啲貓食完都會咁
橙黑 好似係有魚成分

聽講長期食好似唔係咁好

每幾日比次魚油補下仲好

Btw 我隻衰妹食緊orjien紅肉 好貴

有無巴打有其介紹

Wellness core 同thrive?
為佢健康咁要轉嘞,副食罐嚟無乜營養,而且重口味食到上晒癮
乾糧臭係正常,想唔臭得生肉糧幫到你
主食罐都只係無咁臭
長遠唔好溝,熟肉會影響貓胃酸處理生肉,你慢慢減翻罐頭比例幫佢戒啦
K9可以
Ziwipeak 碳水高又貴,揾唔到買佢嘅理由
兩款乾糧都好高碳水,我就唔會揀
天氣轉變都會影響胃口,佢精神就得
但可以留意下佢係餐餐都食少,定某種肉糧零舍少?

洋車粉我通常加1/4茶匙,比時可以加些少水,因佢吸水性高,唔夠水會便秘,次數係一星期2-3左右,換季甩毛多就比多啲,佢哋每次痾屎都有毛
隻衰貓唔食肉醬/肉碎果種,平時都有餵canagan同thrive, 想搵隻平少少轉下口味。
而家佢食緊wellness (岩岩轉全罐頭)
想請問除左wellness 仲有咩牌子係肉醬type
thrive 同kakato 可以嗎

ka9 係咪kakato 咁解?
Thrive 不是內醬type.
ka9 定 k9? k9 = Feline Natural, 肉醬type.
多謝你阿
咁我聽日買一兩罐比佢試下先
想問下汪喵係好罐黎? 最近成日聽
洋車粉是咩黎?有咩用?
食用纖維
促進腸道蠕動
有助排毛同改善便秘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞