貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
敏感成因係?對某啲蛋白質敏感定只係腸胃益菌過少咋?唔揾出原因剩係食處方令屎成型解決唔到問題,轉糧亦無方向
未搵出成因阿 但食hills隻處方糧就無事
但之前食益生菌果d吱吱膏都好似無咩用
有人有興趣同我換thrive罐嗎

我想用吞拿魚換雞/雞肝 有12罐
我隻囡呢排成日痾血
啲屎就冇血既 不過佢痾完屎之後個屎眼就有血
仲要軟便 咩事呀 我又冇轉糧 已經日日餵益生菌俾佢
請問肥美絲
我隻貓之前每日有一餐係煮雞柳+少少肉醬罐+supplements (牛磺酸 鈣粉 lysine 綜合營養粉 間唔中洋車粉)
近排轉全凍乾 食緊汪喵
想問全凍乾/全主食罐係咪都夠營養唔使額外加supplements?
凍乾同主食罐已有齊營養,唔使再加
不過洋車前子可以keep住比
呢排少比左今朝我隻貓嘔毛換毛季真係要勤啲比
有無話之前屎太硬痾損左?
天氣轉啲食物要小心處理啊,儲存上有無出問題令糧變壞
碟要餐餐清潔好,地下潮濕要勤啲抹
如果環境一向乾淨就留意係咪有蟲,你可以拎啲大便去驗,唔過300蚊,唔使帶貓去
過年前已經去愛協驗咗 冇寄生蟲 驗咗成$560
聽日會再去睇醫生 但唔知去唔去番愛協好
請問肥美絲
3歲貓好中意食零食party mix, Nutrience牛肝粒 想問一日食幾多先算正常
重口味零食無比過最好唔好食
脫水肉粒好啲,幾多無所謂嘅,但應該唔會次次比十幾粒,比得太多就唔係零食啦

內臟肉粒就最好唔比太多,我哋比新鮮內臟都只係佔全部糧5-10%,100g只有5-10g,脫水狀態即係2-4g,但你本身食開主食已有齊內臟提供嘅營養,內臟零食係extra ,偶爾2-3粒開心下
咁貴本身睇開嗰間260已經算偏貴
你去開邊間睇
唔該肥美絲
借個位呻下
話說前幾日俾隻貓試食汪喵凍乾
試過佢勁鍾意先敢買多啲
都唔敢買太多因為聽好多人話隻貓好快食厭
但又要夠NTD3000所以買咗3包
然後今日係第一日全凍乾
佢 竟 然 已 經 食 厭 咗
會唔會快咗啲 好灰
唔通又要返轉頭食返罐
有2包凍乾完全未開
我果陣都係咁
食左差唔多一個月全凍乾
之黎就
之後試過轉品牌生肉
食到肚屙
依家都係返轉頭食罐
凍乾最好有多幾個牌子輪住比
就算而家唔食,通常食完其他牌子再比就會肯食翻
餓一兩餐無咩大問題嘅
暫時凍乾mix 罐咁比住先啦一係
九龍城柏域
如果睇症建議揾向醫生,台灣人嚟
即日book唔知有冇得睇
頭2次試嗰陣明明勁鍾意
前所未見咁為食
仲以為終於揾到佢鍾意食嘅嘢(平時好揀食)
點知
而家都仲叫做肯食嘅不過冇一開始咁貓衝同會食剩
睇嚟要入手其他牌子
但好似買大細咁佢唔食就
另外想問下杜蟲藥有冇邊隻比較好
Quantel康圖杜蟲丸/德國拜耳Drontal 貓用杜蟲丸好不好
處方有大量碳水化合物,食物消化時間耐左大便停留時間亦加長,咁唔健康嘅腸胃就有時間吸走大便水分,痾出嚟咪成型,但唔係等如好翻喎腸胃依然係唔健康,加上碳水係促炎,腸胃又處於低度慢性發炎狀態,最壞結果係攪到有IBD

另外處方有一樣重要成分係洋車前子,佢係吸水性高嘅纖纖,對大便成型有幫助,呢樣嘢自己去買都得啦,無咩需要食處方,真係治標不治本
係阿~~所以想幫佢轉糧阿 有咩好介紹
最近我隻英短b又唔肯食罐,又痾爛屎
睇左醫生開左腸胃抗生素、杜蟲藥水、益生菌個啲
今日先食第三日藥 想問下之後點先可以令佢有返胃口
餵開canagan 罐罐食厭晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞