貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
代問
NV罐(雞/牛)啱唔啱糖尿病,加上肝都復原中既貓食?
見佢碳水化合物夠低,係唔知其他成份o唔ok
Rawz糧,罐大家有冇試過?
碳水好高呀,無咩需要食佢
糖尿病食低碳濕食就得,NV罐可以
肝問題可以食下milk thistle 保肝,飲食上定時定量比肝有休息時間,反而注重家居環境有無毒性殘留緊要啲
大家好
下星期準備接2個月貓B
諗住喂Ziwipeak 生肉罐6.5oz(牛/羊)同脫水羊肉乾糧
準備1罐早/晚各一半,中午用自動糧機放乾糧
但宜加諗緊朝早開完罐會放落碗雪雪櫃,但夜晚應該點熱返比佢食?如果熱水坐熱呢d生肉罐會唔會變到唔生唔熟好怪?仲有咩方法?
唉,依家餵緊生肉,但隻唐貓食慣乾糧,變左餐餐都食好少生肉,依家愈黎愈輕,可以點做
貓仔長期軟便係咪食濕糧好
食緊 hills 處方糧都仲係咁
養咗3隻8歲既貓貓,一路都食緊royal canin嘅減肥糧
但有其中一隻食到便秘
之後換咗隻幫助通便嘅糧,但3隻都食到甩毛 好心痛
有無邊隻幫手通便嘅糧推薦
好撚核突
假膠
減肥食正常主食罐就得,間中加洋車前子粉幫助排便排毛,乾糧唔會通便,唔夠水分

減肥糧營養差之餘有極大量穀物纖維,消化率低廢物多,加上缺水,啲屎會好多好大舊,腸胃蠕動慢會便秘
處方糧剩係得溶解結石嘅處方罐有用
其他一律唔建議,成分太差,當隻貓係垃圾回收筒咁

試下食益菌調理腸胃先
濕糧可退時補充水分,比乾糧更易消化,腸胃差時更加要食
Ziwipeak 罐唔係生肉,整熱都唔怕
Sorry 忍唔住要伸下

身邊好多人養貓又求鳩其比糧佢地食
求鳩其揀乾糧
濕糧又唔多比 原因係因為貴
唔係下下要比最貴最好
但有能力都想隻貓好啲 都想佢健康啦

成日貪方便放長糧 養到隻貓勁肥
聽過一個同學講 佢親戚隻貓又係肥到肚磨地
試過磨損 但都冇搵方法解決同改善
仲話覺得隻貓好搞笑

可唔可以唔好覺得得意就養
又冇心又冇能力
搵錢自己吃喝玩樂去旅行 買個罐都要話貴
見到啲咁既主人就嬲
一直誤會左添,多謝指正
另外想問下如果想喂生肉糧,BIG DOG呢個牌子OK嗎?睇左營養EXCEL好似無乜唔好野,同埋包裝都幾方便,但又係加熱問題,有無人分享下

我想問3個月大貓仔食邊隻好
Big dog喺品牌生肉糧嚟講性價比最好 不過最緊要係隻貓肯食
食前12小時放4度雪櫃解凍,因有獨立包裝餵前可以用水沖下會無咁凍,盡量整到室溫就算,唔好加熱
肥絲想問下咁樣既餐單餵生肉有冇問題
雞胸 雞肝 雞中翼 雞尖
講緊係日日咁樣餵

餵商生餵到窮!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞