貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
影響貓B大便嘅因素唔止食物,寄生蟲都有機會,始終佢細個抵抗力差啲
你keep住睇情況,同每餐都加益菌
如果影響到食慾同精神,或者超過半月都無改善就睇睇醫生驗大便
我隻貓8個月大
一直都食開凍乾
一星期前開始轉汪喵凍乾
但係1/4咁溝,一星期後呢兩日開始溝一半
佢本身日日朝早都會便便 4粒左右
但上星期三又無便便 星期四得兩粒
佢d便便粒左細粒連成一條
然後今日又無便
佢係唔係唔岩食呢隻糧
我仲要一次買左三包....
點解唔好食魚?
上面講過兩隻13歲老貓想轉糧
一隻體重正常,食量少,有肚腩仔但成隻個感覺好瘦,背脊硬係骨杉杉冇肉咁,想佢生返d肌肉
一隻體重偏重,大食,唔係真係超肥但feel到成隻都係脂肪,布甸咁既手感,想佢結實d
其實係咪兩隻都一樣轉高蛋白就改善到?
隻貓d便開始成形左兩三日 又痾爛
但都係keep住全日餵汪喵罐
其中一餐落半殻益生菌
影響貓B大便嘅因素唔止食物,寄生蟲都有機會,始終佢細個抵抗力差啲

如果轉食凍乾成效會唔會大d
隻貓d便開始成形左兩三日 又痾爛
但都係keep住全日餵汪喵罐
其中一餐落半殻益生菌

如果轉食凍乾成效會唔會大d

買左 但點餵個份量
1cup=幾多 用咩cup度
遲下接貓仔返黎
貓仔好似係食開rc幼貓糧
我應唔應該接左佢返黎就即刻轉濕糧?

rc味精重加上我又想佢飲多啲水再轉濕
Wellness core有冇邊門寵物專門店有得買?
上網應該訂唔切
遲下接貓仔返黎

唔好
我隻貓就係一野轉搞到痾爛屎
建議返屋企穩定左再轉

Wellness core好多店有賣
金魚街果d,樂高 etc
咁rc糧除左網上 邊到有得賣?
求其去間獸醫都有?
遲下接貓仔返黎

唔好
我隻貓就係一野轉搞到痾爛屎
建議返屋企穩定左再轉

Wellness core好多店有賣
金魚街果d,樂高 etc
咁rc糧除左網上 邊到有得賣?
求其去間獸醫都有?

都係周圍舖頭都有
不過你叫佢原先個主人比d你咪得
家品屋或者日本城會有嗰啲量杯
上面應該有個刻度係cup
隻貓呢幾日無啦啦唔食乾糧 濕糧同零食就肯食
重金屬污染,貓仔肝腎比人細,連人都唔好日日食魚何況貓
對減肥貓嚟講濕糧會好啲,因為極少碳水化合物唔會積聚脂肪,基乎全動物蛋白質build up 肌肉,加上濕糧比乾糧飽肚

高蛋白乾糧唔可以多食,要睇你隻貓慣唔慣食得少同定時定量,或者試下一餐乾一餐濕
濕糧比緊邊隻呀?
副食罐的話要停左佢,剩係食佢營養唔均衡
主食罐的話就無所謂,你隻貓識食 不過都要定期轉口味牌子,否則遲下都食厭

零食如不是脫水肉就少啲俾了(最好唔好俾,口味太重除左影響正餐食慾,對腎又唔好)
可以比隻貓一餐乾 一餐濕架
會唔會搞到佢痾爛屎?
隻死仔唔鐘意食thrive雞肉雞肝罐,開個下嗌到發癲,餵到埋口唔食,激死
我隻貓淨係鍾意食啲多醬汁唔洗點咬果d, 而家食mon petit醬汁類先食得晒,其他食少少就走左去 零食我平時好少比,係佢呢幾日食少左野先比多左零食佢食
我隻貓b上手主人又係餵rc,我好勇咁無溝糧
一黎到即刻轉wellness,又咩事都無wo
而家3個月,一日4餐兩乾兩濕(thrive雞/火雞)
如果試濕糧,可以試肉醬先(little big paw/汪喵等等) 好營養過肉絲。
乾糧濕糧最好隔開餵,唔好一餐溝晒兩樣比佢食
怕佢痾預備埋益生菌
餓下佢,初初我隻衰野揀飲擇食,餓佢兩餐,而家隻碟次次都乾乾淨淨
你愈比零食佢正餐會愈食得少,同養成壞習慣
多醬汁可以揀肉醬主食罐加少少水,唔使點咬營養又豐富
Mom petit好多都係吞拿魚,超重口味又係副食罐,唔好再比了
當然可以
乾濕兩溝埋一餐先會易有腸胃問題,因為乾糧消化時間耐啲
有冇人會乾糧加水?
放兩包汪喵凍乾 雞同牛
貓貓唔岩食
有意留tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞