貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
養左三隻貓,有一隻轉左糧之後d 屎爛爛地,而家轉番rc,爛屎個隻十個月大,爛屎個陣成日踩屎

除左哩隻有無推介
係咪一年以上就算長期?
幾耐同佢轉一次乾糧好?半年?
我本身每日乾濕各一餐

另外如果同牌子既乾糧 轉口味 例如雞轉火雞咁樣 需唔需要分7-10日咁溝糧?
想問3餐轉2餐係直接轉就得?
定午餐慢慢減&早晚餐慢慢加咁轉?
我見佢話自己係主食喎~只係副食咁就唔買喇⋯⋯因爲都唔平
比啲益生菌食調理下腸胃唔使又食翻辣殺rc 呀

揀乾糧都係嗰幾個原則,直接睇grade A以上揀左幾隻心水糧先
Dr Karen Becker 所指3個月以上就可以轉一次,如今次食雞,下次食鴨
同牌子計配方係一樣主要係肉唔同左,有啲貓直接轉都無問題,睇你主子腸胃
3同2分別唔大,轉2餐分量會加翻多啲,睇下貓食唔食得曬,食得曬又唔嘔嘅即係ok,唔得就要慢慢轉
因為無加內臟或者替代嘅維他命礦物質,又無營養標籤
蛋殼粉剩係提供鈣,又例如貓唔似人同狗可以將胡蘿蔔素轉化成維他命A,要直接吸收活性維他命A,比佢食紅蘿蔔係多餘,一定要加肝臟或維他命A supplement
咁都幾難轉 因為多數好既都係雞味多
呢兩三日貓貓廁所有啲粉紅色既貓砂
上網睇係 似係尿道炎? 係咪有需要去睇醫生?
要既話 住北區有無邊間推介?
另外有無巴打有同類經驗?
一般要驗咩之類 因為好怕啲醫生無野都要驗呢樣果樣
利申:貓貓大概九歲到 絕左育 男仔 食開乾糧
我隻貓今年七歲,食開wellness core original 個隻貓糧。但係依幾日佢唔太屙到尿,睇完醫生就話懷疑係啲糧太高蛋白質,依家想幫佢轉泌尿處方既糧,請問有冇推介邊隻
想問ziwipeak既主食罐 香港有無邊到有零售點 想比貓貓試 但唔想一次訂勁多
想問下 呢三隻糧會點簡
Wysong wellness core Dr elsey's

炭黎講 Dr elseys 少過1 wysong都係10以下 但有成膠

Wellness冇膠 但炭有10幾
痾唔到尿係食得乾糧多唔夠水分
「一隻食肉嘅貓唔可以食高蛋白質食物」佢咁講你唔覺得有問題咩
三隻都可以試,始終糧要定期轉

關於膠問題,乾糧有穀物豆薯除左比肉平,重係為左烘焙成形,Dr elsey 係連豆薯都無,所以用明膠代替,明膠來自動物蛋白質,相對植物性膠質又好啲嘅
貓貓生左細細撻金錢癬
依兩日困返佢入籠
佢係咁叫係咁嗲人我地都唔敢摸佢咁耐
好唔忍心
各位師兄有冇罐頭介紹,屋企隻1歲波斯貓而家食緊thrive既罐頭,懷疑太咸所以好多眼淚。
有時自己蒸雞胸比佢食就冇咁多眼淚,所以懷疑係罐頭出事。
有冇冇咁咸既wet food介紹吓

Wysong 真係好平 美國訂平均21蚊磅
Dr elsey 就仲貴過thrive
你個thrive 係咩味?我有一盒吞拿魚 想換雞
外國jj,幫唔到手
我都有諗過 我驚起上黎就信左啲權威

想請問下呢兩包糧,
一包係96%,一包係98%
其實有冇咩大分別?
買左返去先發現…
98%舊版,新版改左去96%
印象成分無大分別,係維他命礦物質上改
你可以對比下營養比例同成分
呢隻air-dried係熟定生?

幫人問:
想問下呢種猫有冇話幾時要轉老猫糧?

之前有另一個朋友隻猫病左,過幾日走埋。病左個日立即去bodycheak 原來係冇轉糧太多營養搞到啲內臟唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞