貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
主食罐=正餐,唔使食乾糧
副食罐=小食
低磷為主,個表右手邊有大概磷含量
不過好多牌子都無特別列出,可直接問代理

磷建議範圍係
750mg - 1000mg / 1000kcal
假如腎貓每日要吸收200kcal,磷就係150-200mg

45-60mg/kg體重,如4kg就係180-240mg

如果貓鐘意食嘅罐高過上限,可以溝熟蛋白或腎罐拉低磷含量,貓貓肯食係最緊要,另外又有磷黏合劑可以阻止身體吸收過量磷
只係咁啱得咁橋,結晶同蛋白質無關,同脫水有關
(結晶係礦物質,多餘會隨尿排走,假如每日得2督尿又少又濃,啲結晶無機會排走就慢慢沉澱積累)
就算係食醫生至愛低蛋白hills一樣有機會生
因為食乾糧等如同隻貓儲結晶

所以你見我咁落力sell你哋比主子食罐就係咁解
日日喺fb貓谷見到啲貓唔係生石就腎病真係好慘
咁呢個價錢有咩選擇更加好?同埋有冇邊隻罐頭推介?
因為我search post 又咁岩見有位師兄又係食wellness之後隻貓又係有一樣既問題
咁其實會唔會係wellness乾糧會多d呢種礦物質而易d搞到結石??
本身我隻貓都飲得多水, 而未有血尿之前佢每日都兩三篤大大篤尿
不過都係打算轉罐頭做主力糧, 乾糧就放小小係到等佢肚餓食, 咁樣係咪好d? 一般兩歲貓仔一日要食幾多罐先岩
1日2餐 1罐1餐
唔好靠隻貓自己飲水,一定唔會夠,佢哋天生靠食物吸收水分,當隻貓主動飲水代表佢極度口渴,但點都飲唔夠量
Dr Lisa Pierson有詳細解釋
佢網站好多有用資料好值得睇
https://catinfo.org

有冇ching知依隻係邊度買
另外一問
我隻貓貓好簡食
之前因為蛀牙問題 剥左好多隻牙 依家得返幾隻牙
之後食罐罐時候佢好多時只lum d 肉汁 唔食d 肉
再加上個腎指數又好差 依家攪到好瘦
早幾日入左院
今日探病買左daily delight 既 mousse
佢食左大半罐 但始終唔係主食罐
有無d 主食罐係做到好mousse 好糊仔既質地呀?
我唔知佢係因為食唔到d 肉定點
但其實獸醫話佢無牙其實都可以食到
補充 佢細個果時係唔簡食 開罐罐必食哂
Thrive隻幼貓罐比較糊啲
如果太瘦想肥啲食肉醬罐最好,有無試過加水打成溶?有mousse效果

另外腎唔好可以每日食魚油,有消炎作用
我果隻比緊汪喵星球幼貓營養罐,成貓都食得
佢係天生唔鍾意食野,一舔得唔順利就索性唔食果d黎
而家食呢隻就完全解決問題,佢係好幼細mousse狀,smooth到可以就咁入針筒force feed果隻
特惠牌係咪唔好?
28蚊6罐好平
平嘢無好,而且唔係主食罐同大部分係吞拿魚底
如果係餵街貓咁有得食好過無
自己貓就比佢食好啲
想問下幼貓(5個月大)餵邊隻糧好?
依家餵梗ziwipeak 但咁細個食air dried/freeze dried會唔會冇咁好
想試下汪喵幼母貓營養主食罐
想問下有冇人夾買汪貓罐?
我個女而家差唔多6個月 餵梗wellness core幼貓雞肉 不過通常一星期先比10幾粒佢食
主要都係餵罐頭 thrive weruva country natural canagan ziwipeak k9呢幾款輪流餵
汪喵反而未試過
有興趣 TG: rainabcd
請問你大概幾耐會轉一次糧?同埋係咪每次轉瑩都會逐少轉新糧定一次就換隻新糧架
定係其實係乾轉濕先要慢慢轉呢
想問下幼貓(5個月大)餵邊隻糧好?
依家餵梗ziwipeak 但咁細個食air dried/freeze dried會唔會冇咁好
想試下汪喵幼母貓營養主食罐
我個女而家差唔多6個月 餵梗wellness core幼貓雞肉 不過通常一星期先比10幾粒佢食
主要都係餵罐頭 thrive weruva country natural canagan ziwipeak k9呢幾款輪流餵
汪喵反而未試過
請問你大概幾耐會轉一次糧?同埋係咪每次轉都會逐少轉新糧定一次就換隻新糧架
定係其實係乾轉濕先要慢慢轉呢
我想夾埋一份ja 唔係做攪手
唔留contact點一齊夾你想
乾糧我轉過一次咋 啱啱養佢個時係餵thrive雞肉糧 但因為長期軟便 所以食完包thrive就轉左而家呢隻wellness core 個時新手養貓唔知要舊糧溝新糧慢慢咁轉 一野就轉左新糧 好彩啊女都冇咩問題 應該係乾轉乾先要慢慢轉
姐係你平時轉罐罐都會直接轉? 我仲以為轉親brand都要逐D換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞