貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
想問下 我隻貓算長毛貓 但無試過嘔毛球 係咪正常
應該係?好似唔係全部貓都嘔毛的
我個隻短毛貓未嘔過
不過我每隔幾日餵一次排毛粉
老家貓 有咩乾糧推介
肥美絲平時喂邊幾隻牌子罐罐俾主子
我有2個主子 大主子唔挑食 俾咩罐都食
小主子 一開始都唔係好食罐罐 要用手喂先食

一向俾開cangan雞肉或者火雞雞肉同thrive雞肉
有次買錯罐頭 買咗cangan雞肉吞拿魚
自此之後 小主子就唔食淨雞肉罐頭 除非用手喂
但都食得好少
所以之後我都會一罐雞肉一罐吞拿溝埋分俾2個主子

因為感覺cangan吞拿魚太香 依家淨係買thrive嘅雞同吞拿魚 但最近越食越慢 唔知係咪因爲日日都食同一款罐嘅關係

長期咁食吞拿魚係咪冇咁好?
啱啱訂咗旺喵仲未到 唔知小主子食唔食
有冇巴絲知道Canagan貓罐一罐有幾多卡路里?
官網同罐身都唔覺有
排毛粉未試過添 但有種貓草俾佢食
效果一樣的
Thanks

同埋佢早餐食得比較少 又會分幾次食(都未必食得哂)
但晚餐如果係佢鍾意食嘅嘢(兔肉罐)就會秒速食完
就算唔秒速 擺一陣都多數食得哂
同埋食得多啲 我諗個份量多過一罐75g的罐
咁樣係有冇問題的?
會唔會因為晚餐同早餐隔得唔夠耐?
(晚餐9:30pm-10pm 早餐7am)
肉絲你預5-60kcal唔高的,因脂肪低
肉醬脂肪高kcal,係肉絲大約一倍以上
係唔好呀,唔好因爲佢鐘意食就比
你一日唔比吞拿魚佢就有機會戒到
襯佢未上癮太深要快啲戒
同埋唔好寵壞人手餵,食就食,唔食就收起
都係以優質蛋白質為主嘅糧
即係經常提及嗰幾個牌子thrive,ziwipeak ,devoted,wellness core,或者其他A grade嘅牌子(個表有)
任何標榜「老貓」嘅糧都唔好

BTW老貓腎功能下降
想佢健康一定係濕食
再比乾糧會快啲出事
日本寵物食品都好伏
買翻啲脫水肉小食啦,健康好多
咁都正常呀,夜晚食得多自然朝早食得少
早餐可以比翻少啲無咁浪費食物

或者早餐比佢食鍾意嘅嘢會唔會又食多啲?
幼貓幾多個月開始可以食小麥草?
好感動,隻肥貓轉左全濕糧後,除左個萬年貓腩特別頑強外
其他部分都明顯結實左firm左 仲變返一兩歲時咁活潑
隻貓一路都食thrive 雞肉乾糧+罐 一日分4餐 d肉都實毛都順 係成日屙軟/爛 但係乾糧再減驚佢唔飽 諗緊可能轉汪喵罐畀佢可能飽肚d
但唔喂佢又真係唔食 淨係食乾糧
同埋唔知佢係有d蠢定點 通常d罐罐食到咁上下
d肉會貼住哂個碗 佢條脷好似唔識點勾返d肉入口咁 所以要用匙羹整起喂佢食
肥美可口絲打好勁好pro 強烈建議開個貓奴tg group
我個隻又係勁蠢痴係側邊就唔識食 我就用匙羹幫佢推返中間佢就撲過黎搶食 明明未推完
食緊Ovenbaked 好似唔係幾鐘意食咁
呢隻好唔好?
係咪扁面貓 食一條條或片嘅肉會易食啲,最唔識食肉醬
另外係用碗裝糧?有無試過用碟食?
我改用碟係減少貓下巴生黑頭(幾日見效無再生),之後發現佢哋食嘢乾淨左,睇過文章話貓鬚好敏感,可能碗邊高易掂到鬚就唔鍾意(最明顯係好多貓食到中間無曬糧就唔食,剩底圍住碗側邊啲糧)
都只係分享下心得 最想係幫到啲貓,唔使成日要去睇醫生,佢哋出門口真係好驚

BTW有私下tg我算 唔係日日開tg 追唔切post,喺group好少出聲
OB邊款?
有無穀差好遠,剩係得無穀雞肉嗰款ok
普遍食評都話OB唔夠香
可能肉成分唔高又唔似大廠牌啲糧咁噴誘食劑喺面
吸引唔到貓
我隻貓一路腸胃敏感
轉左生肉糧之後都無事,痾靚屎
但早兩日帶佢出去打完針之後佢又痾軟便
關唔關出過街or打針事
我其中一隻都係 食到咁上下d肉醬貼晒碗就會停,同佢掘鬆啲佢又肯食,等佢又停口之後筆起送埋嘴邊又會再食
換碟試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞