貓糧資料庫(4)

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
求脫離RC魔咒
唔溝糧直接換lo
生肉糧大概幾錢包? 有冇試食裝?
唔食就由佢? 餓到佢地食為止?

但因為我晚餐會餵罐罐+雞柳,咁係咪都要cut埋佢?
肥貓早兩日嘔毛,順便嘔埋餐飯出黎,唔知佢嘔夠未唔敢比返野佢食,等到下餐先再餵
結果佢即刻就瘦左,膊頭後面同大髀前面個腰位明顯凹左,嚇死我 瘦得急冇好野,不過又食得玩得好生猛,又冇再嘔就再觀察
點知照餵返後第二日就吹返漲,打回原形 其實食少一餐係唔係真係會咁大分別
而家比緊汪喵排毛粉佢食,不過效果唔似demo d相咁誇張d屎一舊舊毛,只係大舊左都唔係好知有冇排到
佢肯食罐就易搞,唔使cut,一係全罐,一係乾糧嗰餐繼續比新糧,分量少啲,初初實唔食會浪費,佢習慣左唔會再有RC就會肯試新糧
佢重細過未必好大癮戒唔甩
我嗰隻幾日唔食都無分別
有無搣開啲屎睇過,屎包毛
前兩日係寵物展拎左d試食裝,比兩隻大帝試。

出奇地佢地對Nature's Variety raw boost 本能原野生肉 無穀物雞肉配方 好有興趣,食到jer jer聲。

諗緊比唔比埋其他牌子佢地試下先,又驚咁試法個腸胃會唔好
剛上 ziwipeak 個網睇 用佢地個計份量既計數機計到 3.74kg 如果食罐 每日一罐就得。

咁樣咪仲平過thrive? 因為佢要兩罐
短期轉好大機會痾,不過都只係一時,好快無乜嘢,試完至少知佢肯食邊啲
想問下點睇到隻糧d nutrition information?
特別係碳水化合物既%
好多官網都冇列到,多數得protein同fat個d。。。。。
Primal架話 $360左右一包
一包有46-48磚 一餐食2磚

試食裝就無 不過有細size $150左右 10零磚

其他好似都係大size多
汪喵好似都有細size 3littlemxxxx有賣
試咗早餐都俾兔肉 真係肯食多啲
但冇理由餐餐同一隻味同一隻肉㗎
俾其他真係可以完全唔食
但有時如果攞埋去佢又會食下

咁樣其實係咪唔好 會寵壞
係咪應該擺喺到佢食就食唔食就收?
如果佢真係完全冇食 應唔應該開其他俾佢?
佢好唔為食 真係會一啖都唔食
我想問下大家我餵開嘅浪浪得一隻有腎病,佢地又鍾意交換食,咁無腎病嘅食咗腎糧會唔會有啲咩問題?我本身無養貓唔識,請指教
絲打唔該哂你呀
咁冇辦法啦
我唯有狠心D咁對佢
想問下 乾糧 ziwipeak 個雞 成份係咪好過thrive 雞 ?

根據個表 雖然thrive 蛋白質有成57.8 ziwi 得48 但thrive個灰質超左標

同埋牛磺酸係咪唔夠得 0.24g 差0.01

不過ziwi個價錢差唔多係thrive既三倍

罐既話 睇過thrive 成份好過ziwi 但價錢又貴ziwi 20%左右 因為thrive 一日最少要兩罐
想問凍乾係咪可以同生肉一齊食
班大帝食厭左,要加凍乾先肯食d生肉
兩者好似都係生肉?
我直接餵牛扒
試過餵雞翼,變左做玩具 ...
牛扒再加supplement?
我d貓麻麻地生肉,可能唔香

食左幾年 肥肥白白
切走d肥肉然後切粒
再浸一浸70度既暖水 咁會香d

生雞肉同豬肉最好唔好餵
唔乾淨 之前餵佢食經常嘔
Ziwipeak 高碳啊,而且貴過thrive

肉絲罐脂肪低,比例上蛋白質係會高過肉醬,正常的
2種質地嘅罐都食下就最好
可以嘅,兩個都係生肉
生肉係咪剩係比一到兩種肉?
經常轉肉好少會食厭㗎喎
如果 乾糧黎講呢?
我見ziwipeak 雞冇紅色 但thrive雞灰質嗰度紅左同埋牛磺酸嗰度又少過ziwipeak

不過thrive 蛋白質有50幾 ziwipeak 就40幾
死仔連thrive同汪喵都唔係好食,係咪因為唔夠香
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞