[淺談]觀測天文學

172 回覆
144 Like 1 Dislike

望到咁靚既星空,相信大家都己經被佢深深吸引住。
但係好多人都有個疑問,係唔係幻想畫出黎架咋?
小弟個人鍾意理論天文學多D,但冇觀測又點印證理論呢?
所以我就識小小扮下代表,簡單講下觀測天文學,希望幫助到喜好天文但又有好多疑問既巴絲們。
#observational astronomy直譯左觀測天文學,唔知岩唔岩
有錯唔好屌咁大力

------------------------------

[講少少歷史]

望星除左用對眼,仲可以用望遠鏡幫助。
而講到望遠鏡,應該好多巴絲都聽過伽利略。

唔太鍾意佢 用張成個智障咁既圖先
但原來伽利略唔係第一個整望遠鏡既人黎架喎
咁第一個係邊個?
Sorry我都唔知 應該仲未有一個確實既結論
但係最早申請望遠鏡的專利既人就係 漢斯•李普希 Hans Lippershey

都係成個智障咁...咩畫風黎...
而當年佢個望遠鏡就叫 荷蘭透視望遠鏡 Dutch perspective glass
而伽利略用個改良左既望遠鏡望左上天,又做左好多劃時代觀測,令到佢係天文學有不可取締既地位。賣望遠鏡仲幫佢搵唔少錢
例如發現四個木星衛星,證明唔係所有野都圍住地球轉,簡接印證左地心說既錯誤。

OK 以上都唔係咩重點 我地接落黎就入正題
觀星緊係用隻眼啦,所以我地先講 光學望遠鏡 Optical Telescope。
但其實可以用其他方法「觀」星架。
求奇貼兩張望遠鏡先

1.02-m Yerkes Telescope

10.4-m Gran Telescopio Canarias

咁到底望遠鏡有咩用呢? 望遠D囉ON9!
望遠鏡主要有三個功能既:

一)收集多d光
人眼瞳孔既直徑大約係7-10mm (拎10mm)
而以Yerkes望遠鏡 1.02m黎計 (拎1m)
計圓既面積,Yerkes望遠鏡比人眼大約就多左10000倍。
鏡大D就接收多D光,就可以俾我地可望到更加暗既天體。

二)放大 Magnification (但係唔變清晰)
任何相都可以放大,但只不過會變濛左。

三)提高 Higher Resolution (變清)
唔知點解,去圖。
岩岩睇完海洋哺乳類,依家飛上太空睇星星
高質
留名學野
接落黎可能會寫得亂,因為幾樣野係要多軌咁一齊學先會明白。
唔明當睇下圖先,希望下一篇解答到大家。

──────────────────────────────────

心水清既巴絲,睇上面望遠鏡圖既時候都發現,點解一支長一支短既,係咪愈近代愈短架?

望遠鏡,簡單黎講,就係將幾塊鏡片放係唔同位。
就原理上,望遠鏡係分三種既,而各有各好處:

第一種,折射望遠鏡 Refracting telescope/Refractor

張圖入面平衡線就係光線黎,但點解係平衝線既?
因為我地當我地望上天,所有野都係好遠,咁我地就當佢地無限遠。
實際上大型望遠鏡,係要計算埋個小小入射角的。
所謂折射,就係光穿過曬所有鏡片,向內折曲進入我地眼晴。

第二種,反射望遠鏡 Reflecting telescope/Reflector
http://www.a-levelphysicstutor.com/images/optics/tels-cassegrain.jpg
而反射,就係用鏡片去反射光射入我地眼晴。
特別一提,有一種叫做 牛頓式望遠鏡Newtonian Reflecting telescope
有咩咁特別呢?

就係將個眼位放左係側邊。。。。。。
如果有一日你好似牛頓咁勁…你都可以創作件冇創作過既野出黎加你個名上去

第三種,混合埋一齊,施密特攝星儀 Schmidt

入面都係反射式原理,但係個最外面加塊鏡片,用黎折射。

而各自既好處係咩,就要下篇學小小物理數學啦。
屌你老母
觀星同天文學係兩回事囉
屌你老母
觀星同天文學係兩回事囉

唔明巴打屌咩

天文學都要觀測,唔觀點知係咪真係有?
只係業餘觀星,會用支鏡去望個星座,望下月球之類,
而專業天文,要用支鏡去望完再分析個結果。
唔代表唔洗觀測。
屌你老母
觀星同天文學係兩回事囉

唔明巴打屌咩

天文學都要觀測,唔觀點知係咪真係有?
只係業餘觀星,會用支鏡去望個星座,望下月球之類,
而專業天文,要用支鏡去望完再分析個結果。
唔代表唔洗觀測。

例如由觀測,發現宇宙澎脹。
睇圖係咪會開心D?

大學intro course課程?
大學intro course課程?

大學讀 將我有限記憶再加google講俾大家知
難度簡化返普通人 但d內容都advance掛 我整合好多我學過既
天文撚留名

樓主會唔會講下Alvin Clark 兩父子啲癲佬嘢

Btw 玩開邊個會
拋粒磚先,六月影既M101

巴打用咩影
天文撚留名

樓主會唔會講下Alvin Clark 兩父子啲癲佬嘢

Btw 玩開邊個會

冇玩咩會 細細個唔知有
自推下先
Lm學野
香港咁光睇到咩?
晏小小出下一篇,希望幫到大家了解到天文知識啦。
留個名先~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞