你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
依家準備明年去Adelaide 爬左文見到ching講護士問題不大

但係睇番最近eoi 瘋狂收高分既it accounting 移民,反而護士就剩係收pro-rate 剩低個百零個位 搞到我有d擔心

睇下d移民中介又話依家nurse 要65-70分先穩陣

巴打點睇

最近呢幾個月既趨勢的確係移民局set死只邀請65分或以上既EOI。咁樣係符合移民局需要擇優同提高移民整體質素既大環境要求,但係我地都覺得咁樣落去到財年年底應該係用唔完quota(換句話說即係邀請完65分以上都有凈quota),到時候先邀60分申請人。

不過如果你去Adelaide既話,25-32歲讀完bachelor考到4個7就有65分,放心吧。

even nurse 都係邀緊65分?
利申: 係mel讀緊rn

是的,宜家情況係就算RN既配額好多,但係移民局唔放60分邀請,全部只邀請65分。
巴打

想問下如果我而家有visa457 做左一年半相關行業
咁我知做多半年可以申請visa 186 (temp residence transition stream)

但而家d friends叫我趕係下年三月之前入紙轉去申請186 direct entry ..睇左好耐都唔sure 到底得唔得

我上immi 個網寫direct entry 其中一個requirement 係at least 3 years of relevant work experience..
咁我讀書時做左2年PT, 之後一年intern, 等左457半年有做緊野, 而家再做左年半 (咁樣算唔算有3年relevant work experience?)

Background: pharmacy, 係victoria

唔該巴打

根據前兩日既通告,你係可以轉PR既,唔需要走Direct Entry。

而且你既情況三年工作經驗必須係bachelor之後開始計,必須為full-time。所以part-time同internship(即係無pay)唔可以計。

我知道有其他代理可以話計internship,但係for safety我一般都無計,因為無收入證明。

唔使走direct entry? 你意思係行另一個stream?

我internship 係有pay..但要work under supervision..咁樣會唔會計落work exp?

介唔介意tg傾
https://t.me/Heyleehey

你係457既話,係同一個僱主工作兩年可以走Temporary Residence Transition (TRT) Stream。

畢業後既工作有pay就可以計入工作評估。但係畢業前既part-time唔算。
想問一下,我揸澳洲護照現住香港,有2個siblings係香港 , 兩個都揸特區護照。

唔走投資移民條路,係咪申請唔到父母(揸特區護照) 移民澳洲?

有方法請麻煩聯絡傾下詳情及收費,唔該巴打。

申請唔到,除非你另外兩位 siblings 其中一個攞到澳洲PR。

可以係高登PM我。
https://forum.hkgolden.com/ProfilePage.aspx?userid=143771
想問一下,我揸澳洲護照現住香港,有2個siblings係香港 , 兩個都揸特區護照。

唔走投資移民條路,係咪申請唔到父母(揸特區護照) 移民澳洲?

有方法請麻煩聯絡傾下詳情及收費,唔該巴打。

申請唔到,除非你另外兩位 siblings 其中一個攞到澳洲PR。

可以係高登PM我。
https://forum.hkgolden.com/ProfilePage.aspx?userid=143771

咁真係無得諗,唔該巴打先
已高登pm,麻煩巴打解答,感謝
已高登pm,麻煩巴打解答,感謝

已回。
巴打,係澳洲讀dietitian 可以技術移民嗎?
想請問巴打,如果我拎左PR之後,因工作關係每星期要返香港2日,會唔會影響我申請citizenship ?
請問如果之前有PR 但係無留低 宜家過左期 有方法續嗎?

請參考 #466.
想請問巴打,如果我拎左PR之後,因工作關係每星期要返香港2日,會唔會影響我申請citizenship ?

無影響,只要滿足居住條件要求就可以。
https://www.border.gov.au/Trav/Ente/Retu/residence-calculator
請問如果之前有PR 但係無留低 宜家過左期 有方法續嗎?

有,只要可以體現回澳定居既意向同有相關支持文件就可以。

請參考 #466.

呢個係visa 號碼定係呢個post既留言號碼
因為呢個post得200個留言

請參考 #466.

呢個係visa 號碼定係呢個post既留言號碼
因為呢個post得200個留言

係第一個post入面有答過。

https://lihkg.com/thread/336107/page/19
巴打我有少少問題想問,
本身我06~11年間嚮perth 讀過bachelor degree (BBA marketing + MIS), 之後返左香港打工。
最近有計劃想返澳洲,等唔係好firm個method work唔work. 所以請巴打指教下,唔該
1. 去Tas 讀master (一係account, 一係IT) , 讀完搵工坐監等PR, 考埋4條7 加偏遠地區 同 有澳洲bachelor底 理論上爆分, 咁樣既method 請問岩唔岩?
2. 我依家有個細佬仲嚮perth 讀緊書,如果我用no.1 個method 套落perth 度用係咪唔work? Perth 好似冇左偏遠地區 ,但如果可以陪住佢就好啲
請指教 精神上賜酒俾您

澳洲出生果刻已經係公民啦,你個問題想點

1. 只係假設性問題 當老婆過左澳洲先生 老婆攞旅遊簽證
2. 無澳洲身分
3. 如果係澳洲生小朋友可以入澳藉會比較好

香港生,再加佢做PR 都得架,你最初PR唔入籍先回流?
你入左藉成件事簡單好多,香港出生都直接入籍。

2. 無澳洲身分

唔一定。
巴打我有少少問題想問,
本身我06~11年間嚮perth 讀過bachelor degree (BBA marketing + MIS), 之後返左香港打工。
最近有計劃想返澳洲,等唔係好firm個method work唔work. 所以請巴打指教下,唔該
1. 去Tas 讀master (一係account, 一係IT) , 讀完搵工坐監等PR, 考埋4條7 加偏遠地區 同 有澳洲bachelor底 理論上爆分, 咁樣既method 請問岩唔岩?
2. 我依家有個細佬仲嚮perth 讀緊書,如果我用no.1 個method 套落perth 度用係咪唔work? Perth 好似冇左偏遠地區 ,但如果可以陪住佢就好啲
請指教 精神上賜酒俾您

1. 最少讀夠兩年。

2. 西澳唔建議,因為無俾local graduate有優惠。就算你有親兄弟係戈邊同無咩幫助,親屬擔保技術移民唔係一個穩陣既簽證。

2. 無澳洲身分

你又無得追溯番已經發生左既事實。戈位巴打好明顯宜家已經無辦法符合入籍既條件。

2. 無澳洲身分

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞