澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
巴打我本身係悉尼讀緊商科 想移民係咪畢業後搵顧主擔保?

商科太廣泛,雇主擔保都未必好解釋。

More details?

讀緊finance yr1

試下搵financial analyst/broker呢類工。
想同老婆過去,大家都8大grad,佢讀英文,我就地理。

我做左1年文職,佢就準備做小學英文老師,ielts我諗自己得6.5,佢就應該有8,想問移民過去有咩方法?

同如果去讀2年master,我地又有咩科可以揀而又emsure到我地合資格番低

年齡:23,打算2年後試下

求指點樓主
高學歷移民有冇得諗?
去到揾digital marketing 難唔難?

你有幾高學歷,最多咪博士後?

你想問咩可唔可以specific D?
Syd Account Final year, 岩岩搵左份acct intern

迷途小羔羊, 有d乜方法可以留係呢邊
我想問 我讀緊精神科護士 我應該grad左係澳洲再讀上去易d 定香港做幾年再移會好d?
唔該晒

讀到幾時?

你去澳洲深造會容易啲搵工, 同埋25歲先申請PR多5分

我 22 出年先grad 咁我搵下澳洲既master?

睇你選擇,黎讀master對你既移民路會方便D。

你要留係香港工作都得,不過以後移民就麻煩(註冊,英文水平無法提高)。
你好

小女子26歲正考慮下年去墨爾本讀個兩年account master再申請pr

ielts 7
香港工作全職經驗2年左右

你覺得成數有幾大?
有無咩特別建議

因為有朋友可以投靠借住/錢都幾勉強到時會半工讀,想問下專業意思,先感謝
幫人問:

將會去西澳讀 2.5年職業治療 Master, 屋企可以俾 HK$5-6M, 現年24, 有 CU 乞食哂銀紙 2.2, 澳洲無親戚.

什麼都唔識, 可以點做?

點解要去西澳?

ot喺medium list, 189可行

個人太廢, 只得西澳野雞大學收.

OT Master 畢業即刻申請 ?

邊間野雞大學先?

呢個?http://courses.curtin.edu.au/course_overview/postgraduate/Master-OT

唔係Curtin既Master課程未必承認。http://otcouncil.com.au/accreditation/faq-accreditation/
睇左關於去塔洲190既資料,有D問題想問問巴打
想問下佢而家個新政策,係咪我係tasTafe我讀個Certificate既course(定係最低要求diploma?),讀2年畢左業搵到CSOL list既工就可以申請PR?

個計分方法
age(25歲) 30
ielts 7分 10
澳洲學歷 10
澳洲讀2年書 5
偏遠地區 5
政府擔保 5

total 65分 我咁計有無錯?

唔該晒巴打

分數無打錯。

但係注意畢業後搵到工要做滿一年先可以取得職業評估結果黎申請PR。唔係直接一畢業就申請PR。
想問樓主
係香港讀完marketing degree要點先有機會移民?
我想問依家我讀緊測量degree, 想grad左過黎讀返個master
如果想移民,機會大唔大?
澳洲進修有冇話邊間會好d?

睇你申請既Major,肯定有D差小小既大學既某D課程俾其他大學要好。例子RMIT Design。
土木工程係澳洲搵唔搵到野做

你好

小女子26歲正考慮下年去墨爾本讀個兩年account master再申請pr

ielts 7
香港工作全職經驗2年左右

你覺得成數有幾大?
有無咩特別建議

因為有朋友可以投靠借住/錢都幾勉強到時會半工讀,想問下專業意思,先感謝

另外問多少少,我係讀完直接申請得/讀完要全職工作一年先可以申請?

會唔會話讀過另一科master會好d?
(因小女bba-aacount major出身,工作都係account相關所以先諗住讀acc master)
會唔會話有咩科比較推薦?

唔該哂
有個nutrition related嘅degree
想過去讀dietitian/nutrition bachelor or master
(我見學士同碩士 都係加到5分 無咩分別)
請問要做多幾年工先拎到pr?

同埋SOL short/medium/long term有咩分別?

Dietitian 同 Nutritionist 都唔係直接獨立移民專業,只有Tasmania同SA可以擔保。所以重點唔係要做幾年,而係點樣有州擔保。

你要考慮搵工或者去呢幾個州進修黎滿足條件申請州擔保。

簡單黎講:Short唔可以直接申請獨立技術移民,Medium/Long可以。
澳洲係咪有俾唔係nursing degree讀既 master (graduate entry)

畢左業都可以做註冊護士?

無錯。

例子:http://sydney.edu.au/nursing/study/masters/
如果護士牌rn去到重可唔可以做護士?_?同埋個邊護士人工點

當然可以,註冊到就可以做護士。

人工方面可以參考以下:
http://www.payscale.com/research/AU/Job=Registered_Nurse_(RN)/Hourly_Rate
hi 巴打
喺連登都見到你

你好啊,Settle未?
今年八大畢業
讀商科(supply chain related)
做緊buying, procurement呢行

點解進修會係移民主要途徑
因為睇個list , bachelor 同 master一樣咁多分

有錯可以指點下 冇咩研究移民野

點解要進修?

因為你既背景并唔係澳洲需要的人才,無係所謂既職業清單上面,所以無辦法走技術移民。

唔係話是但一個degree/master出來就可以。

對番你個case,supply chain/procurement都唔係長期清單上。
mel city 一個人住幾錢租度?
一個鐘車程既近郊又幾錢呢?

不如你參考呢個更直接:
https://www.realestate.com.au/rent/in-melbourne,+vic/map-1
今年八大畢業
讀商科(supply chain related)
做緊buying, procurement呢行

點解進修會係移民主要途徑
因為睇個list , bachelor 同 master一樣咁多分

有錯可以指點下 冇咩研究移民野

相信係轉去LIST 入面既職業
同埋攞澳洲讀書嗰5分

正解。

請問如果已經有精神科註冊護士牌

遲下係香港讀一種心理治療( cbt) master

ielt 過6

有幾年工作經驗

30歲以下

大唔大機會移到民?
小弟依家20
係香港讀緊商科degree
諗住grad之後去澳洲讀social work/幼教
Ielts裸考有2份卷過7 溫番應該可以全7
想問機會大唔大

如果你未黎澳洲就有呢個英語水平既話,我覺得你以後全7甚至全8都可以。

Social/幼教(Early Childhood)都係移民專業,前景唔錯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞