你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
點睇social work master
好似無乜人用呢個方法移 驚難讀又無人請
我喺澳洲讀左3年u
係咪可以唔洗考ielts果4條7?

係澳洲讀完3年bachelor係做評估時可以免4個7,但係到申請移民湊分時4個7係必須吧。

唔該哂巴打
不過佢大部份d學校入學要求要讀science我又係讀商科既
巴打你接得多唔多social worker移民既case?
我喺澳洲讀左3年u

係澳洲讀完3年bachelor係做評估時可以免4個7,但係到申請移民湊分時4個7係必須吧。

唔該哂巴打

唔太明呢句,商科背景都可以入學啊,你申請左邊間?

我都有occupation係social worker既移民case,不過唔多因為其實唔係咁麻煩,一般都可以DIY。
我睇咗3個你問我答澳洲移民post有啲問題想請教
請問我個仔係香港考完18/19年度DSE再過Adelaide讀大學剛好18歲
想讀Civil或者Geotechnical相關課程之後再讀多年PY再搏雅思4個7

EOI申請189夠唔夠分
年齡 25-30分
學士 15分
雅思4個7 10分
留澳讀書超過2年 5分
PY 5分
偏遠地區 5分

1. 之前睇過話做相關工作PT夠兩週40個鐘,兩年可以當FT一年工作經驗
咁係大學實習計唔計數定係要係課餘做相關工作PT
2. 讀完PY係唔係可以申請EA評估
3. 照以上方法仲有無其他方法移民澳洲
4. 有無更好提議

謝謝
請問我個仔係香港考完18/19年度DSE再過Adelaide讀大學剛好18歲
想讀Civil或者Geotechnical相關課程之後再讀多年PY再搏雅思4個7

年齡 25-30分
學士 15分
雅思4個7 10分
留澳讀書超過2年 5分
PY 5分
偏遠地區 5分

1. 之前睇過話做相關工作PT夠兩週40個鐘,兩年可以當FT一年工作經驗
4. 有無更好提議

謝謝

1 實習唔可以加分用。
2 未讀完PY都可以申請評估。(會計同IT的確係要讀完PY是可以評估,但係Engineering唔一樣)
3 有需要既話可以申請南澳既州擔保。
4 已經係最好既規劃。
澳洲政府已開始反中,相信移民政策(尤其對中國藉人士)會大幅收緊,小心.
中國藉包括特區護照.而澳洲民間都可能有大規模排華.
利申:係澳洲讀緊,返左香港過聖誕

我覺得你想多左,移民唔係凈係得Chinese。

一般澳洲人亦唔會uneducated到會排華。

唔鐘意外來移民戈班Aussie已經無咩聲出。
睇左樓主三個POST, 獲益良多,請受小弟一拜
我下年可能會去澳洲讀master, 想問下特區護照同bno, 係申請student visa 同PR果度, 有冇話邊本好啲, 邊本容易啲申請

年齡 25-30分
學士 15分
雅思4個7 10分
留澳讀書超過2年 5分
PY 5分
偏遠地區 5分

4. 有無更好提議

謝謝

1 實習唔可以加分用。
2 未讀完PY都可以申請評估。(會計同IT的確係要讀完PY是可以評估,但係Engineering唔一樣)
4 已經係最好既規劃。

麻煩再問多少少問題
1. Engineering讀完唔使工作經驗或者讀完PY就可以EA申請評估?
2. 照現在情況Civil或者Geotechnical夠唔夠分申請189,最近幾多分會快啲邀請?

謝謝
想問中六畢業dse5個2去到讀木工個類係咪讀cert iv+diploma就得
想問移民後..如果要供樓加養小朋友..真係唔會有多餘錢..點照顧香港的父母?佢地有病有痛都遠水救唔倒近火.
我喺澳洲讀左3年u

唔該哂巴打

我都有occupation係social worker既移民case,不過唔多因為其實唔係咁麻煩,一般都可以DIY。

諗住讀uq
但佢Prerequisites寫住話要An approved bachelor degree with demonstrated study in social and behavioural sciences.
我見其他u都係有類似既野
想問下我而家係Monash讀緊sociology 攞pr有冇咩方法?同埋如果行cookery嘅路又係點?唔該
睇左樓主三個POST, 獲益良多,請受小弟一拜
我下年可能會去澳洲讀master, 想問下特區護照同bno, 係申請student visa 同PR果度, 有冇話邊本好啲, 邊本容易啲申請

根據同事研究,特區護照會好D。原因不明。

年齡 25-30分
學士 15分
雅思4個7 10分
留澳讀書超過2年 5分
PY 5分
偏遠地區 5分

4. 有無更好提議

謝謝

1 實習唔可以加分用。
4 已經係最好既規劃。

麻煩再問多少少問題
1. Engineering讀完唔使工作經驗或者讀完PY就可以EA申請評估?
2. 照現在情況Civil或者Geotechnical夠唔夠分申請189,最近幾多分會快啲邀請?

謝謝

1 Yes
2 以現時情況,要70分先可以guarantee收到邀請,如果你係幫你個仔問既話,3-5年後既情況無人可以預計到,可以唔需要考慮得太遠。
澳洲政府已開始反中,相信移民政策(尤其對中國藉人士)會大幅收緊,小心.

咁就要睇下政府之後D政策,排華唔一定係暴力.學校唔收中國學生/商戶唔歡迎華人入內已經係排華.我個人會小心D.

我係Melbourne無聽過有學校唔收中國學生,或者有商場唔welcome華人入內。

如果你係因為最近Malcolm Turnbull既言論而作出咁既結論既話,我可以話你聽Turnbull Government唔代表大部分議員既聲音。
想問中六畢業dse5個2去到讀木工個類係咪讀cert iv+diploma就得

唔知你“就得”係指咩意思。

黎讀書既話當然無問題,要移民既話就要加油搵工了。
想問移民後..如果要供樓加養小朋友..真係唔會有多餘錢..點照顧香港的父母?佢地有病有痛都遠水救唔倒近火.

你咁有孝心真係唔話得,考慮下擔保埋佢地移民過黎。

唔講醫療水平係咪同香港差多定少,我覺得係澳洲生活既話心理狀態會健康好多。
我喺澳洲讀左3年u

唔該哂巴打

諗住讀uq
但佢Prerequisites寫住話要An approved bachelor degree with demonstrated study in social and behavioural sciences.
我見其他u都係有類似既野

好D既U都有類似Pre-Requisite。

La Trobe既Master of Social Work應該符合你既背景。
http://www.latrobe.edu.au/courses/master-of-social-work
想問下我而家係Monash讀緊sociology 攞pr有冇咩方法?同埋如果行cookery嘅路又係點?唔該

你個major要留係Monash只能繼續讀Master Of Social Work(Qualifying)。

見評估機構既Accredited Course清單:https://www.aasw.asn.au/careers-study/accredited-courses

可以走Social Worker就唔建議走Cookery了,麻煩好多。

可以走Social Worker就唔建議走Cookery了,麻煩好多。

有幾麻煩?因為個人比較prefer cookery

有幾麻煩?因為個人比較prefer cookery

因為Cook唔可以直接做技術移民,必須要有僱主擔保或者寫工作證明黎湊分,但係social worker既話未必一定要有僱主同相關工作經驗都可以自己搞掂。

就憑one nation輸到爆廠就知
我係hk做緊qs 就黎三年 未有牌
有ielts
機會大唔大?
可以pm?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞