你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
唔穩陣,除非有州政府擔保。

仲有你既心態應該係黎左之後你既英文會好左,所以以後考多次會好D,而唔係黎左三年英文仲係同一水平。
是的。依家會計最少75分先穩陣。
個網話我咩 skilled regional provisional夠60分
姐係可以申請?
我係有牌會計佬
Skilled Regional既話你應該指489,申請前你要得到偏遠地區既州政府擔保,先可以申請,淨係夠分係唔夠既。
即係60分都未必邀請?
州政府擔保 其實唔太明 佢點先會擔保?
Sorry
1. 兩公婆大學grad
2. 英文我一般但老婆勁好
以依家既情況講60分都未必邀請。

你可以仔細研究下489呢個簽證先。
https://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Visa-1/489-
QS既話需要最少兩年工作經驗先可以通過評估。評估係基本要求。

你太太既話幾乎無一個銀行既職位可以做技術移民。
我想問如果自己aus pr 係香港同老婆生仔
個仔會唔會直接有pr
可以申請孩子簽證101,係PR。

pr過去生唔係個b即刻係公民咩?
唔該
太太都估到冇位
QS我搵間公司寫夠我N年經驗得唔得?!
如果係非八大讀社工degree 會唔會有問題
唔太明你既問題。

通過到職業評估就可以,自己上評估機構網站睇睇要求。
姐係自資sw degree

自己俾錢同邊個俾都無關係,係要你間學校係認可
總分8都有信心
單8 口語真係單8好難

都係唔太明州政府擔保佢點先會擔保?
PR身分係境外出世既小朋友唔可以馬上成為公民,最多只能成為PR。

PR係境內生既小朋友先係自動成為澳洲公民。
1 你既supervisor/reference一定要係註冊QS
2 工作經驗必須係相關bachelor之後開始計
佢地冇牌⋯⋯
我相關得HD....
睇番aacw既評估要求,有相關實習經驗/畢業後工作經驗就可以。
可以查每個州政府睇番佢地既要求,有心既其實可以自己google。
咁你應該都係通過唔到評估架啦。

咁你都係考慮黎讀個maste洗底會實際D。你真係有決心移民既話。
我想問如果自己aus pr 係香港同老婆生仔
個仔會唔會直接有pr
可以申請孩子簽證101,係PR。

pr過去生唔係個b即刻係公民咩?
PR身分係境外出世既小朋友唔可以馬上成為公民,最多只能成為PR。

PR係境內生既小朋友先係自動成為澳洲公民。

我咪話過去生
1 咁就好了,不過我係移民局個網睇到:「A BVA will end immediately if the following situations occur: you leave Australia while your BVA is in effect」,話如果要travel 就要申請BVB,所以先想問清楚 。

2 你意思係 lodge 咗485嘅 application 後,等到 BVA granted 之後就可以工作?咁問係因為唔清楚係 lodge 咗 485 後, student visa 到期前,係以BVA or student 身份係澳洲

如果我11號離開澳洲,最遲要幾時遞交485 申請 ?
(要等1月3號 uni 開番先攞到 transcript

麻煩晒
咁上面位巴打話如果係香港生丫嘛。

利申 睇錯你戈句
2 Student Visa。

攞到Completion Letter就可以遞交,唔使等transcript。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞