你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
家庭擔保可唔可以講多啲
家姐PR 想家庭擔保
兄弟姊妹唔得 咁老豆老母呢?

家姐攞到PR之後,假設只有一個兄弟姐妹既話,可以擔保父母攞PR(143簽證)。

如果多過一個兄弟姐妹既話就唔可以直接擔保父母申請PR。

主要要求係所有siblings有不少於一半已經攞到PR/Citizenship並且已經係澳洲定居,咁父母先可以滿足所謂既 Balance of Family Test。

此外,如果家庭入面有個兄弟姐妹攞到PR既話,其他兄弟姐妹有機會可以走親屬擔保技術移民,具體黎講就係points test + 10分攞489。該擔保人必須要定居係特定區域先可以滿足擔保條件。
Acct係咪冇75分都唔好諗
有冇地方睇到收分?

基本上可以話係。

我都係睇番官網。
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

唔會,就算會反正quota年年都用唔完。
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

姐係就算60分都有機會?
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

暫時黎講未必,因為宜家移民局set死只邀請65分,不過財年底就快結束時移民局睇未用完應該會盡快用完,到時應該就會輪到60分。
Occupational therapy 係curtain 讀有冇機
Occupational therapy 係curtain 讀有冇機

仲係清單上,雅思考到4個7,過25歲就應該夠60分了。
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

暫時黎講未必,因為宜家移民局set死只邀請65分,不過財年底就快結束時移民局睇未用完應該會盡快用完,到時應該就會輪到60分。

tafe技工好似都幾有機wo
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

如果去讀tafe 係唔係可以簽study visa先?
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

技工類都係邀緊65分。
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

你黎讀書緊係申student visa啦,仲有咩其他選擇?
想問下pharm有無洲擔保?因為想做醫院多啲,唔介意去山卡啦既話
如果community pharm有僱主擔保要幾多年先可以PR?
唔該巴打
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

問多個問題 如果香港有技工證書or vtc既文憑有冇得跳班 定一定要讀哂
澳洲認唔認可?
lm for 技術移民
Monash Uni grad (HR), 但非skill list, 有屋企人係墨爾本

想問讀account master有冇幫助, 再加ielts?
有冇咩suggestion?.?

你要走會計移民都得,你要留係Melbourne既話就要有心理準備要衝高分,有親戚係Melbourne幫助不大,一樣要衝高分。

讀Master既話建議考慮去Tasmania/South Australia讀最少1-2年,走該州畢業生州擔保會穩陣D。

除左走會計移民仲有冇其他建議?
如果master account係香港讀係咪少啲分?
讀廚藝cert會唔會反而仲易?

我咩states都冇咩所謂,唔係淨係melbourne
唔該哂巴打
如果唔介意既話 可唔可以留一留聯絡方法
想問下pharm有無洲擔保?因為想做醫院多啲,唔介意去山卡啦既話
如果community pharm有僱主擔保要幾多年先可以PR?
唔該巴打

Pharmacist 已經飽和,所以只能搵僱主黎擔保。

如果係偏遠地區既話有機會可以直接攞PR。唔係既話最少3-4年左右。
水電技工會唔會都減人
好似engineer咁

問多個問題 如果香港有技工證書or vtc既文憑有冇得跳班 定一定要讀哂
澳洲認唔認可?

一般TAFE唔會俾海外學歷既Credit Transfer。一係就RPL(即係直接用工作經驗黎換澳洲學歷,不過唔平同麻煩),一係就直接從頭讀。
Monash Uni grad (HR), 但非skill list, 有屋企人係墨爾本

想問讀account master有冇幫助, 再加ielts?
有冇咩suggestion?.?

你要走會計移民都得,你要留係Melbourne既話就要有心理準備要衝高分,有親戚係Melbourne幫助不大,一樣要衝高分。

讀Master既話建議考慮去Tasmania/South Australia讀最少1-2年,走該州畢業生州擔保會穩陣D。

除左走會計移民仲有冇其他建議?
如果master account係香港讀係咪少啲分?
讀廚藝cert會唔會反而仲易?

我咩states都冇咩所謂,唔係淨係melbourne
唔該哂巴打
如果唔介意既話 可唔可以留一留聯絡方法

係香港讀Master對移民澳洲無咩意義。

讀Cookery TAFE唔見得仲容易,某程度上亦係有難度。第一你要從頭讀,第二你必須要有工作同實習經驗先可以移到民。

你唔介意State既話宜家一般都係推薦去University of Tasmania讀個兩年master,讀完出黎考個4個7(會計既話或者讀個Professional Year)黎做好職業評估,就可以走州政府擔保移民攞PR。
做it點快速移民
做it點快速移民

溝鬼妹/有身份既大陸妹。

基本上問題不大,穩D既話可以申請維州州擔保。

想問呢面人工同生活開銷 例如買樓個啲
做左十年到工程(唔算大熱)
如果考PTE入會唔會好麻煩?

謝謝
請問如果置業有無得移民?

基本上問題不大,穩D既話可以申請維州州擔保。

想問呢面人工同生活開銷 例如買樓個啲

睇你想去邊個州了。

一般一個M記餐A$8-10,自己買餸煮飯會平過出街食。

新入行護士基本年薪5萬左右,稅要俾30%左右。

住既話參考https://www.realestate.com.au/buy
做左十年到工程(唔算大熱)
如果考PTE入會唔會好麻煩?

謝謝

唔明你既問題,咩叫考PTE入會唔會好麻煩?

問題應該係PTE難唔難考,或者工程移民麻唔麻煩。

答案應該問你自己本身水平,工程最少都要考PTE 4個65 (即係雅思4個7水平),同埋有個Bachelor,先有機會攞到60-65分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞