你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
巴打留言好詳細

我個CASE有啲複雜,想問下巴打比啲意見

我係25-32歲個Range,IELTS係11月先考到全7

我先前讀Asso social work ,GRAD後做左3年+野,但係兩間公司,其中一間做左一年,跟住去左澳洲WH,返黎做多八個月,另一間做左2年半,都係註冊社工位(SWA,係社工註冊資格類别2,個時未讀完degree上唔到去1,但我讀完degree後冇做社工)

係我去完working holiday後,返黎讀左個part time social work degree,而家2月會去澳洲讀Master of social work

個問題係我女友係一年半前已經過左去TAFE讀cookery,佢係咁催我過去同埋想快啲拎到PR,所以我想問下如果我直接申請189既話會唔會有機夠分?

30分(AGE) + 15分(學歷) + 10分(IELTS) + 5分 (3年oversea 工作經驗) = 60?

我而家最大既疑惑係我做AASW skill assessment時要用我Asso學歷加工作經驗,而我實習時數係ASSO 800 HRS + DEGREE 400 HRS唔知佢地咁樣計唔計?

同埋係咪而家個計分制,就算我咁好彩佢計我資歷,係咪岩岩好得60分都好難被invite?

唔該該巴打
收到,唔該曬
如果有Job Offer,但啱啱grad,夾埋大約有半年經驗,係咪已經無可能直接申請移民,要係度做幾年先可以申請?
或者可以申請州擔保。

講多D你既情況,例如學歷,英文程度,邊度Grad,宜家係咩簽證,job offer係邊個州?
呢個有D複雜,我都唔確定,最好直接問AASW。

宜家60分暫時無辦法收到邀請,如果你願意走190州擔保申請既話,你女友完成職業評估+雅思4個6可以幫你加5分。65分機會會較大。
Conference and Event Organiser需求大唔大?

我知淨係收190/489
估計要幾多分先會邀請?

呢個職業,考IELTS要general定academic?
無考過亦無聽聞過新NAATI試,唔清楚。
唔該巴打!

我問過AASW,佢答啲野都係模凌兩可,其實都係叫你比錢交左application先,所以好迷惘。

60分而家係全部職業都冇法收到邀請呀?
190冇問題呀,不過要等我女友過職業評估(commercial cookery),係咪要等佢黎緊12月讀完過dip再做多年full time先可申請職業評估?咁我個時都就黎讀完master了。

另外我係cairns讀master of social worker
想問下我讀完後個分計法係咪:
Age (30) + Master (15) + IELTS (10) + 兩年澳洲讀書 (5) + 偏遠地區讀 (5) + 伴侶職業ON LIST (5)?咁樣最盡?

岩先睇過,social worker 190得QLD, NSW, NT, TAS同SA先有

SA要有兩年經驗,其他都好似有啲條件,唔係咁容易申請到

因為同女友兩個全副身家拎晒過黎讀書希望移到民,而家好大壓力
PUSH
如果AASW都係咁講既話,咁你只能遞交申請先知道結果。因為呢類case都係個別情況要獨立審理,獨立審理就要收費了。

以現時情況60分暫時都無邀請,估計要等到NZ Stream既申請人越黎越少,60分非熱門occupation申請人先有機會。

你女友可以讀完CIII有360個鐘實習/Part-time工作就可以申請Job Ready Program,完成後再1年 full-time eqvuialent就可以完成職業評估。
http://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/Programs/JobReady/Pages/default.aspx

分數應該都係咁上下,有心機既考多個NAATI加5分。

你係Cairns讀既話畢業後有job offer就可以有QLD既190州擔保。
https://migration.qld.gov.au/skilled-visa-options/im-postgraduate-queensland-university/
請問上面個問題有冇建議俾到?
1 唔清楚,感覺不大。

2 有州願意擔保你就可以申請,唔存在要幾多分會邀請。

3 你指加分既話,所有職業都一樣,IELTS A/G都可以。
垃圾巴 請問有無方法可以快d囉到 police check 嘅 referral letter ? 想仲係香港嘅時候搞埋去…

一個月前apply 左485 , 依家仲係 received
Employer 係咁問幾時批 唔知點撚算
好驚佢反口唔請me
香港嘅黑警?有巴打試過打去屌9佢叫佢快啲,佢話有用喎
係case officer 出,用黎申請hk police check 嗰張referral letter
Send 左email 去又無覆
有無電話係可以overseas 打去
唔該晒垃圾巴詳盡解答!

我而家都研究緊NAATI,睇下搞唔搞得掂

另想問有關190州擔保(我睇過NSW社工係可以,其他資料搜集緊),如果以我而家CASE

如果我過到SKILL ASSESSMENT,係咪即係:
age 25-32 (30分) + IELTS 7 (10分) + Degree (15分) = 55分

夠分可以申請190(按唔同州分要求)而唔使等到讀完MASTER?

謝謝!
請問有冇人知Working Holiday Visa 點樣轉student 陪讀visa

我黎緊二月會去AU讀Master, 女朋友計劃2019年頭過去Working Holiday + 同我同居一年
我想問如果我女朋友2019年1月29日去到澳洲開始working holiday,咁2020年1月28日前夠唔夠資格轉陪讀visa?

利申 係HK分開住+冇聯名戶口
雅思 點搞
咩點搞? 唔識自己報名?
問問題可唔可以詳細啲有禮貌啲 叫人點答你
申請緊咩簽證?

你可以試下打131881。
是的。

所以最緊要都係評估。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞