你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
畢業生移民可唔可以講多少少
讀完係本地做幾年跟住apply到PR?

多謝樓主
新例一樣?想搞檔生意仔都咁煩
辛苦巴打咁有心機覆
可以,澳洲學歷加分唔會有時限。
Physiotherapy 習慣簡稱 Physio

移民前景唔錯。工作都應該ok,個人感覺仲算勁科。
獸醫係澳洲畢業,基本評估要求係考4個7,係AVBC註冊同申請職業評估就ok。

https://avbc.asn.au/skills/

其他就要湊分等邀請。
對於海外申請人士其實差唔太多。

主要多左個額外2年工作經驗,不過都係等正式公佈啦。
唔使客氣

No thx
Thanks 巴打
想再問下 畢業之後係咪要打工兩年以上先會大機會成功移民
1)師兄,見到你建議 Nursing, Teaching (除左 Primary 因為唔係MLTSSL上), Social Worker, Quantity Surveying, Motor Mechanic, Carpentry。
如果去澳洲讀兩年dip (pastry chef或chef)夠60分,申請189visa有冇得諗,難唔難收到invitation?另外仲有冇其他較穩陣嘅專業?

2)Bachelor 唔係MLTSSL上嘅科(即不是申請189果一科),有冇學歷果15分?

3) 如沒有境內或境外相關工作經驗已夠分,冇job offer可以申請189嗎?

4) NAATI 香港有冇得考?Result Valid幾多年?
我想問下係VIC 讀radiography大唔大機會可以留低
澳洲依家啲大型基建排到2030打後,個個省都大興土木,彌補mining boom之後嘅頹勢經濟
hi 樓主又係我
想問下澳洲讀locksmith 是咪得Melbourne Polytechnic有得讀
如果係嘅話係Melbourne 讀2年有無得加分?
讀完有無洲擔保加分?
thanks
為澳洲畢業生移民簽證就緊係rmit la
我好後悔當年無讀埋個qs hd,得張dip 上唔到佢個top up
為澳洲畢業生簽證既話應該係過黎Melbourne既RMIT讀。

Locksmith既話是的,只有Melbourne Polytechnic。

讀完2年(加個最少Diploma)可以加Australian Study Requirement 5分。

讀完無直接州擔保加分。
RMIT 既 Bachelor of Applied Science (Medical Radiations) - Medical Imaging 係當局認可課程,讀完出黎可以做 Medical Diagnostic Radiographer,係移民清單上可以直接技術移民,所以移民機會唔低。
係澳洲相關工作一年可以加5分,對你既移民成功率當然會有好大幫助。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞