你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
1 畢業生做唔到chef。唔建議考慮。呢個職位唔係俾fresh grad而係真係俾有經驗既大廚。

2 有。

3 可以。

4 有得考。FYI - https://www.naati.com.au/media/1451/accreditation_by_testing_information_booklet.pdf (未update 2018)。有效期三年。

教書同手持master degree 的話機會大唔大?
有錢梗係去讀,無錢就香港rmit
教咩先中小幼,英文要有7788喎
咩點睇?

好似樓上fatso巴打話齋,有錢就黎讀。
學歷 major 係咩?教邊科?年齡?英文水平?
咁我讀完locksmith 但無相關工作經驗,係唔係都可以用嚟申請移民?
25-32 30points
IELTS 7 10points
Overseas Employment (非locksmith 相關經驗)5yrs 5points
Bachelor Degree (會唔會睇transcript? ) 15points
Australian study 5points

唔計工作經驗都有60分可以申請189,是咪可以咁樣理解?

除咗locksmith 有無其他手藝技術嘢可以係偏遠地區讀?但其實我對locksmith 興趣大啲

Thanks
呀巴打, 你點解會理解無關係嘅工作經驗都有分呢??
如果想讀廚應該去TAS之後498 好過
因為無關係嘅學歷都有分,所以我先問無相關工作經驗有無分

咁唔計工作經驗,就咁睇都有60分,是咪即係0工作經驗都可以申請189?

如果無理解錯,要拎工作經驗加讀書分應該要過去讀master 先拎得
感激巴打簡而精嘅回覆
學歷不相關都有分加,果下真係人生滿希望
想問多少少
Chef 就諗唔過啦,咁讀patisserie會唔會較易搵到相關職位?

另外本人理科底,巴打會建議我讀Nursing 定 Quantity surveying?哩兩科係咪一定讀degree?有冇alternative path?

查實窮L一名,暫時budget夠讀到兩年dip。social worker ,teacher未必得,冇記錯當年入大學前考IELTS只有 6677…
189依家好難拎,近期啲189收親都70-75,你無65都無乜機會

讀書分2年就攞到唔理乜
1)攞到489 TR 後是咪要喺regional area 做夠兩年full time就可申請887 PR?

2)兩年做喺specific state做咩工都得?
住2年其中一年ft工,可以係2份pt加埋,做乜工都得,司機侍應按摩,如果有糧單,做雞鴨都得
咁好難喎,locksmith 又無得偏遠地區讀,無相關工作經驗又無得加分,就算IELTS 考哂全8都係得70分叫有機會
咁又好似冇485->189咁高風險

For TAS....
1)有咩資格先申請到489?
2)讀書年期?
3)相關工作經驗要幾多年?
4)要做職業評估?
5)幾多分EOI可獲TAS擔保?
6)邊科名額分配較多?
489都係計分,省俾10分你咁解囉。上面巴打講咗省擔保唔會出cut off pt同配額資料。

計分方法都係1樣㗎喇,你去tas讀就好似無限咩職業忝
讀完申請其他省489囉
如果親戚開鋪, 有冇任何職位可以做到擔保?因為職位其實都係佢講架姐?例如manager,sales manager 之類啊咁 有冇機會?我都係FF下睇下有冇機
上面都話依家請外國人有啲煩,我想搵個中廚返去等我可以開間餐館
一齊沖8啦
教math
澳洲math 根培易過食生菜
英文AL D 不過不失吧
教書英文要7788,你英文唔得就含。教中定小學又無講,澳洲高班maths唔易㗎,尤其係你教某啲學校有啲好撚叻嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞