你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
巴打我有少少問題想問,
本身我06~11年間嚮perth 讀過bachelor degree (BBA marketing + MIS), 之後返左香港打工。
最近有計劃想返澳洲,等唔係好firm個method work唔work. 所以請巴打指教下,唔該
1. 去Tas 讀master (一係account, 一係IT) , 讀完搵工坐監等PR, 考埋4條7 加偏遠地區 同 有澳洲bachelor底 理論上爆分, 咁樣既method 請問岩唔岩?
2. 我依家有個細佬仲嚮perth 讀緊書,如果我用no.1 個method 套落perth 度用係咪唔work? Perth 好似冇左偏遠地區 ,但如果可以陪住佢就好啲
請指教 精神上賜酒俾您

1. 最少讀夠兩年。

2. 西澳唔建議,因為無俾local graduate有優惠。就算你有親兄弟係戈邊同無咩幫助,親屬擔保技術移民唔係一個穩陣既簽證。

你之前係澳洲讀過四年書既話就複雜好多了。首先第一要睇你第一個學生簽證係幾時攞,第二係之前讀邊個level,最後係只讀1.5年攞唔到州政府擔保同偏遠地區讀書加五分。

485無限地區。

[member]485只能走Graduate Work Stream,即係Master要同Bachelor相關,提名職業必須係MLTSSL上,並且要做職業評估。簽證長度1.5年。

1.5年攞唔到5分,但係可以加10分,不過只能申請489(兩年後轉PR)。

照你咁講你既移民決心都唔係咁大?[member]
問一下...
朋友唔係專業人士
當初有意留低係澳洲
搞左一堆簽證
聽落似係差唔多有乜都搞過,仲要俾好多錢當地既移民仲介搞

最後嫁左俾當地居民
簽左紙結婚
移民局方就指佢逾期居留,而且對於兩人結婚不予信任
結果唔知做乜,個朋友就自己走左返黎香港
聽佢講左一大堆,大概我瞭解既係當局要求佢重新申請個結婚簽證
後來係香港面接時
隨行既人匯報俾我知,我個朋友回應問題時好on9
言下之意就係問非所答,同埋結論係覺得兩人既結婚關係不予置信

後黎我幫佢利用bc護照既免簽入到3個月澳洲
之後佢就收到fail既通知...而且因為係會面時,佢又回應唔到自己交既野係咪真實,被當成不誠實遞交文件資料而終止左入境澳洲既資格,現今狀況好似係進入到佢既另一半係澳洲當地搵緊律師處理既處境

問一問原po
呢個case我知道好微妙
但我見我朋友係香港生活都幾不理想,但都想問下...
佢咁既情況可以返過去既機會大嗎?

逾期居留就好麻煩了,簡單黎講就係上左移民局既黑名單。

並且按照你既描述,我係移民官我都會強烈懷疑申請人既結婚動機。就算之前既代理有無真係出錯定盡左黎都好,我覺得成份申請搞成咁申請人(你朋友)要負最大責任。

我無睇個成個case,兼且已經有律師介入,我就唔評論太多了。最保守既strategy我會建議你朋友同佢既另一半黎香港一齊住番個一年半載,順便生個B。多D新的真實關係材料證明黎再申請一次既話,可以移民既機會會大D。

THZ....我記得佢地之前提過有做埋BODY CHECK證實男既沒有能力再生育

生B又唔係必須既,只係更加證明佢地既真實關係。
Master of business/master of commerce major in information system 合乎資格拿到pr嗎的專業?
想問澳洲讀social work 移民前境如何?
Master of business/master of commerce major in information system 合乎資格拿到pr嗎的專業?

可以提名ICT Business Analyst申請獨立技術移民PR,要湊65-70分。
想問澳洲讀social work 移民前境如何?

Social Worker應該短時間唔會被移除出list。樂觀。

1. 最少讀夠兩年。

2. 西澳唔建議,因為無俾local graduate有優惠。就算你有親兄弟係戈邊同無咩幫助,親屬擔保技術移民唔係一個穩陣既簽證。

你之前係澳洲讀過四年書既話就複雜好多了。首先第一要睇你第一個學生簽證係幾時攞,第二係之前讀邊個level,最後係只讀1.5年攞唔到州政府擔保同偏遠地區讀書加五分。

485無限地區。

[member]485只能走Graduate Work Stream,即係Master要同Bachelor相關,提名職業必須係MLTSSL上,並且要做職業評估。簽證長度1.5年。

1.5年攞唔到5分,但係可以加10分,不過只能申請489(兩年後轉PR)。

1. 最少讀夠兩年。

485無限地區。

可以提名ICT Business Analyst申請獨立技術移民PR,要湊65-70分。

但係佢係business school既master 黎
畢業證書既master名應該係master of business /commerce major in information system

咁樣嘅情況下都可以用ict果方面既專業移民?
唔係要master of information system 之類先得?

畢業證書既master名應該係master of business /commerce major in information system

唔係要master of information system 之類先得?

如果係澳洲既大學,一般咁既award名都可以。

具體要求係最少33%IT相關units(我無記錯既話),係職業評估機構ACS要求。
想問個好白癡嘅問題
無香港bachelor degree得high dip有無可能申請到457 or TSS? 謝謝巴打

具體要求係最少33%IT相關units(我無記錯既話),係職業評估機構ACS要求。

巴打想再問多少少,我專業合乎畢業門檻係唔係我搵個份工都要一定係喺呢個門檻入面先可以?即係如果我讀完information system ,搵嘅工一定要有返有關it?搵返行銷或者marketing嗰啲商科工就唔得?
非專業人士,只有5球cash,是否已經冇希望?
非專業人士,只有5球cash,是否已經冇希望?

係HKSE滚到30m然後做188C投資移民。

巴打想再問多少少,我專業合乎畢業門檻係唔係我搵個份工都要一定係喺呢個門檻入面先可以?即係如果我讀完information system ,搵嘅工一定要有返有關it?搵返行銷或者marketing嗰啲商科工就唔得?

最好,畢業後既相關工作經驗可以加分。其他工種就加唔到分。
想問個好白癡嘅問題
無香港bachelor degree得high dip有無可能申請到457 or TSS? 謝謝巴打

非常困難。

我都係讀IS
畢業後打算撈cybersecurity/fintech
cybersecurity既話可以算係ict security果個職業嘛?

我都係讀IS
畢業後打算撈cybersecurity/fintech
cybersecurity既話可以算係ict security果個職業嘛?

可以。
請問可唔可以tg傾?而家o係melbourne讀完書想移民
在高登PM了你,謝謝

在高登PM了你,謝謝

已回。

唔用Instant Messenger。如果有需要私下傾可以係高登PM我。唔好意思。
想問澳洲bachelor(accounting)+master(finance),master個2年係adelaide讀,25歲,我宜家應該有幾多分?

唔該巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞