你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
係qut讀緊med lab
Ielts 應該有4條7
有冇機
對於獨立技術移民(subclass 189)有以下問題, 如果早前有解答過既話希望唔好介意, 因為我未仔細追過晒咁多個POST….

1. 職業係233213, 追POST時見到有提及呢個職業係比較易批移民, 想知如meet 到佢最低要求60分, 一般有幾大機會/交完EOI後要等幾耐收到邀請apply visa? 如果有65分, 又會快幾多? 我知每個CASE 既情況都可以好唔同, 純粹想參考一下

2. “A Bachelor degree from an Australian educational institution or a Bachelor qualification, from another educational institution that is of a recognised standard.” +15分

我的學歷係職業相關的 Distance Learning (Part-time) Bachelor’s Degree, 請問有冇邊個網有得CHECK 我間學校係咪符合”recognised standard” 而拎到15分?

3. 如果我在拎到呢個Bachelor前已經full time從事相關職業, 呢段時間的工作經驗可否計Skilled employment 既工作年期?

4. 經189批的PR, 想問下有冇啲咩要求/條件去maintain PR valid 架? 例如必須獲批後一後時間內入境澳洲並逗留一後時間, 否則會收回PR 資格? 有冇邊個官方網站有寫相關的資料可以參考一下?

5. 我明白搵移民顧問代搞手續會跟進得好啲, 但官方係咪非硬性規定搵顧問公司入申請? 因為唔記得幾時見過有一個POST 話一定要搵人代辦… 但官網唔見有講, 我驚誤會左

6. 官網寫申請費用係 “from AUD 3,670”, 除左呢個費用, 其實由準備交EOI至到獲批PR成個過程, 仲有啲咩潛在開支? (exclude 影印/準備文件的費用)

唔該晒 !
起香港做左十幾年RN,有個TOP UP NURSING DEGREE, 40歲先諗移民會否太遲
起香港做左十幾年RN,有個TOP UP NURSING DEGREE, 40歲先諗移民會否太遲

40-44歲要移民既話湊分會比較困難。

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/189-?modal=/visas/supporting/Pages/skilled/the-points-table.aspx

前提係要考到最少雅思4個7。然後要申請489州擔保,先有機會。
係qut讀緊med lab
Ielts 應該有4條7
有冇機

https://www.aims.org.au/services/course-accreditation
你既課程係LS47?

如果係既話,加油湊夠65分應該無大問題。

一般CIII+CIV係一年半,package埋Diploma一齊讀就總共兩年。

英文要求係認申請前三年考出黎既雅思成績。

我諗你搞亂左獨立技術移民同雇主擔保移民。

獨立技術移民一定要做TRA評估,同埋係打分制。

僱主擔保唔需要TRA評估亦唔係打分制,同埋無錯明年三月份開始應該需要工作經驗,但係要幾多經驗就仲未立法確定。

唔該哂你 我真係搞亂左
僱主擔保 唔係4月取消左咩?457?
咁而家搵到僱主既話 需要咩條件先可以做到擔保?

僱主擔保係明年三月將會改革為Temporary Skills Shortage (TSS) Visa。

如果你宜家就要做僱主擔保既話就係走457,條件既話簡單黎講就係有一定規模,唔係虧損緊同埋同提名職業既行業一樣。

緊同埋同提名職業既行業一樣 係咪即係sol清單上?
另外想問CIII+CIV+Diploma 會唔會好難?
Tra 會唔會又好難

唔明第一個問題。

一D都唔難。

TRA評估主要要求係一年全職工作經驗,搵到就唔難。

Chef 同 cook 係咪有分別?
Tss 同 189 係咪職業會有唔同
雅思問題如果我今日考 讀完2年+1年經驗 係咪要考多次?雅思係咪有過度期?
一年工作經驗 學生簽果陣可唔可累積?例如一星期番3日 另外4日累積 學生簽兩星期20小時咁計 一個月都有40小時

簡單D黎講就係Chef係負責plan menu同budget戈個(仲會負責煮重要主菜),cook係主要負責煮其他菜。

Chef可以TSS(4年簽證)同189/190/489。
Cook可以TSS(2年簽證)同190/489。

雅思無過渡期,三年有效期,過左就要重新考。一年工作經驗必須完成Certificate IV之後同埋完成JRP開始計。

如果你仲考慮緊既話,我覺得以上都唔係重點,黎左開始讀自然就會解決到。

JRP係咩意思
始終怕讀完搵唔到job offer哂哂d時間同錢
雅思都係一難關要7先拎到十分

http://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/Programs/JobReady/Pages/default.aspx
https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/485-

你combine上面兩個resource理解下。

無人guarantee讀完一定搵到工,但係你唔過黎讀就連搵工機會都無。
以前有朋友讀機械工程diploma拎咗pr
依傢仲有冇機會?
香港quantity surveying degree holder + 做左3年幾野 + ielts 全7,有無機會
仲有無D咩加分方法 例如去澳洲讀master?

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/189-?modal=/visas/supporting/Pages/skilled/the-points-table.aspx

前提係要考到最少雅思4個7。然後要申請489州擔保,先有機會。

佢做咗10幾年唔係可以攞足15分工作分咩?

年齡15
工作15
英文全7 又10
deg 15
行190 維省sponsor 5

啱啱60
香港quantity surveying degree holder + 做左3年幾野 + ielts 全7,有無機會

睇你幾歲

睇你幾歲

25-32
巴打知唔知AIQS點計工作經驗 有無話細公司/香港政府做就扣分
巴打點睇physiotherapy/occupational therapy
我下年commerce and law double degree 畢業, major in finance, 喺Sydney 讀會攞埋律師牌. ielts 應該可以 all bands 7.5 up. 未夠25歲
想問咩途徑攞PR最好? 同埋要幾耐?
只係想攞國藉做backup, 之後都想返香港.
我下年commerce and law double degree 畢業, major in finance, 喺Sydney 讀會攞埋律師牌. ielts 應該可以 all bands 7.5 up. 未夠25歲

申請189 60-65分就ok 國藉要睇下年新政策先知 無改就pr後住一年 改就pr後住四後
lm

睇你幾歲

25-32
巴打知唔知AIQS點計工作經驗 有無話細公司/香港政府做就扣分

點會扣分,只會你有就有,無就無

睇你幾歲

25-32

點會扣分,只會你有就有,無就無

我表達得唔好,我意思係扣工作經驗。因為睇隔離post AIQS assesses 你oversea工作經驗都會睇你係邊度做野
點睇social work master
好似無乜人用呢個方法移 驚難讀又無人請
我喺澳洲讀左3年u
係咪可以唔洗考ielts果4條7?
點睇social work master
好似無乜人用呢個方法移 驚難讀又無人請
我喺澳洲讀左3年u
係咪可以唔洗考ielts果4條7?

係澳洲讀完3年bachelor係做評估時可以免4個7,但係到申請移民湊分時4個7係必須吧。

走solicitor就可以,要攞practicing certificate當通過職業評估先可以申請PR。

湊夠65分會比較穩陣。如果你唔夠25歲既話,你要搵其他方面加分,例如翻譯,配偶加分,州擔保。

國籍既話從明年年中開始要攞PR後四年先可以申請。
巴打點睇physiotherapy/occupational therapy

幾好,出黎應該唔憂搵工。

佢做咗10幾年唔係可以攞足15分工作分咩?

年齡15
工作15
英文全7 又10
deg 15
行190 維省sponsor 5

啱啱60

都係一條路。

不過年齡偏大既話州政府有權唔直接比190PR擔保,就算夠分都係咁話。
以前有朋友讀機械工程diploma拎咗pr
依傢仲有冇機會?

有既,走draftperson呢個occupation,不過條路會麻煩D(i.e.要僱主擔保或者加工作經驗分先有機)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞