你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
讀law移民澳洲機會如何
係香港考到牌之後過去好
定直接去澳洲讀jd好
華人律師難唔難搵工
要移民既話當然係黎澳洲讀,而且香港澳洲法律有唔同既地方。

澳洲律師畢業生難唔難搵工應該係depend on學校名氣,有無honour同成績,同你係咪海外生/華人無咁大關係。
無flagged。算係高度專業人士所以應該安全。
按EOI邀請戈日計。你當日係32歲就收到邀請就可以,之後生日變33歲都係按收到邀請當日計。
有可能會要求有家庭成員同樣為citizen先可以證明滿足一定既要求。

但係我個人覺得可能性不大,咁子女點先可以入籍?呢個好容易會變成有雞先定有蛋先既問題。
Thanks巴打
我見到你前面話 見工見到你冇pr冇experience唔會考慮
你清唔清楚如果ot哩類醫療科 如果未有pr未有experience 易唔易搵到野做呀
唔該曬
其實最理想既情況係你出黎搵工時已經攞到PR,咁你都可以申請大部分junior既position。
岩岩係澳洲讀完marketing bachelor, 想拎PR,
有人叫我讀幼教master,讀完就夠分拎PR,穩唔穩陣 同 易唔易收生? 感謝
Marketing除非有僱主擔保如果唔係好難攞PR。

係“有人”叫你讀幼教master之前,你應該要考慮清楚做Early Childhood Teacher係咪你鐘意既範疇先。

教師係長缺既,所以應該穩陣。你有個澳洲既bachelor唔會太難,不過可能要考IELTS,因為teaching對英文既要求相對較高。
謝謝樓主,我意思其實係想了解,如果我申請公民資格的話,澳洲政府會唔會審核我子女有無響澳洲讀書?
要ielts 7788,因為你唔係教育科ugrad
我淨係想拎PR同移民 只要做到同穩陣 我都會考慮,同埋幼教都唔算抗拒,加上我bachelor 成績唔係好,所以諗緊

咁如果有親戚黎緊同人夾份開鋪頭(飲食/非飲食都有), 佢要有咩條件先可以用顧主擔保我拎PR?
感謝樓主
457同tss依家都要skill assess 喎唔係咩?
好期待3月到底佢改革會有咩變數
未確定detailed requirement。

但係根據https://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Citi/whats-new,要滿足 “a requirement for applicants to demonstrate their integration into the Australian community” 呢條既話,子女係澳洲讀書會係其中一個factor,但係我覺得子女係澳洲讀書唔會係compulsory。
Me too, 因為直接影響我
457/TSS都唔一定要職業評估。
想問下香港有無TRA評估做
以宜家既移民情況,你去讀個幼教同加油考雅思會係最好同比較穩陣既做法。

Marketing呢個職位已經被濫用所以除非僱主既背景好好同埋同你既marketing相關(例如marketing agency),否則你既qualification(marketing)要做僱主擔保會比較困難。
可以做。
黎緊會去MEL讀3年landscape architecture master
grad左仲要做一年野先apply得pr
唔知拎到pr既機會大唔大呢
搵到工就應該ok。
有無巨體流程??
希望冇之前收得咁緊
可以參考:http://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/Programs/Offshore/Pages/default.aspx#

簡單黎講就係交材料,通過然後technical interview,都通過就批。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞